Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kapsaicín

Štipľavý alkaloid z čili papričiek

30. 11. 2017 Prevencia Zelenina Bolesť  Hana Moravčíková
Kapsaicín

Oheň, ktorý dokáže uhasiť zápaly

Kapsaicín je inhibítor neuropeptidu, ktorý sa spája so zápalovými procesmi v tele. Čím sú papričky pikantnejšie, tým viac kapsaicínu obsahujú a tým efektívnejšie sú v tomto smere. Tie najostrejšie, medzi ktoré patria odrody ako habanero, maďarské feferonky alebo jalapeňo, sú teda kapsaicínovým pokladom.

Kapsaicín bol podrobený nespočetným experimentom publikovaným v tisícoch štúdií. V súčasnej dobe je skúmaný kvôli pozitívnemu vplyvu na liečenie poruchy senzorických nervových vlákien, vrátane bolestí vyplývajúcich z artritídy, psoriázy alebo diabetickej neuropatie.

Spáľte nepríjemnú bolesť

Topický kapsaicín je dnes uznávaným liekom v prípade osteortritídy. Mnohé štúdie tiež dokazujú pozitívny vplyv na diabetickú neoropatiu, v prípade ktorej pacientov zbavuje ochromujúcej bolesti. Pacienti s psoriázou takisto potvrdili pozitívne účinky kapsaicínu, ktorého jediným doposiaľ zaznamenaným vedľajším účinkom je pocit pálenia na pokožke na miestach aplikácie.

Vyberte si svoj naojbľúbenejší z obrovského množstva zdravých čili papričiek.

Cholesterol čili nenávidí, srdce ho miluje

Červené čili papričky, ako napríklad tie kajenské, dokážu znižovať vysoký cholesterol a hladiny triglyceridov a rozpúšťajú agregácie krvných doštičiek. Súčasne zvyšujú schopnosť tela rozpúšťať fibrín, látku, ktorá sa podieľa na formovaní krvných zrazenín. Národy, v ktorých sa čili bežne konzumuje, vykazujú oveľa nižšie riziko infarktov, mŕtvic a pľúcnej embólie.

Uvoľnenie hlienov

Kapsaicín produkuje teplo stimulujúce sekréciu hlienov. Po konzumácii čili sa vám preto zapchatý a zahlienený nos môže účinne prečistiť. K prečisteniu od hlienov dochádza vďaka kapsaicínu aj v prípade pľúc.

Podpora imunity

Červené čili papričky obsahujú vysoké množstvo beta-karoténu, provitamínu A a vitamínu C. Táto kombinácia živín posilňuje zdravie slizníc pľúc, nosa, tráviaceho traktu a močovodu. Formujú tak účinnú obrannú líniu pred invazívnymi patogénmi.

Prevencia žalúdočných vredov

Čili papričky majú zlú reputáciu, čo sa týka zdravia žalúdka. Údajne totiž prispievajú k rozvoju žalúdočných vredov. Opak je však pravdou. Nielenže vredy nespôsobujú, ale dokonca pôsobia preventívne vďaka svojej schopnosti zabíjať škodlivé baktérie, ktoré sa dostali do žalúdka. Navyše stimulujú bunky, ktoré dokážu produkovať ochranné žalúdočné šťavy.

Kontrola váhy

Konzumácia papričiek vyžaduje energetickú investíciu a kalórie na produkovanie tepla, ktoré počas jedenia štipľavých pokrmov pociťujeme. Dokonca i sladké červené papriky obsahujú látky, ktoré značte prispievajú k produkcii telesného tepla a zužitkovaniu kyslíka v tele, a to až po dobu 20 minút po ich konzumácii.

Celé, mleté, čerstvé, sušené - čilil možno jesť na milión spôsobov.

Ako zaradiť kapsaicín do svojho bežného jedálnička?

  • Keď si budete pripravovať zeleninové alebo mäsové soté, prihoďte do neho zopár zrniek čili paprík.
  • Čili môže byť i súčasťou pečiva alebo sušených vitariánskych chlebíkov.
  • Keď si budete najbližšie pripravovať jogurtový dip, nezabudnite pridať aj štipku kajenského korenia.
  • K zdravým krekrom alebo pokrájanej čerstvej zelenine sa výborne hodín pikantný humus.
  • Papričky jalapeňos dobre doplnia chuť pečenej či vitariánskej pizze i obilné alebo cuketové špagety.
  • Pripravte si Harissu a používajte ju na mäso alebo zeleninu: rozmixujte alebo roztlačte na pyré čerstvé čili papričky spolu s olivovým olejom, cesnakom, koriandrom, mätou a rascou. Toto korenie sa hodí na africké jedlá alebo ako korenina pokrmov blízkeho východu.
  • Položte si fľaštičku kajenského korenia hneď vedľa soľničky. Budete ho mať na očiach a stane sa súčasťou vášho stolovania.
  • V zime potrebuje organizmus zahriať, a tak môžete čili pridávať i do polievokomáčok a šalátov.
  • Čili sa výborne hodí i do čokolády. Keď si budete najbližšie pripravovať kvalitnú domácu čokoládu, okrem iných príchutí do nej nasypte i na drobno pomleté čili.
Tip Vitariána

Ak užívate lieky, ktoré spomaľujú zrážanie krvi (antikoagulatiká), mali by ste sa o konzumácii pálivých papričiek poradiť s lekárom. Tento druh liekov totiž môže interagovať s kapsaicínom a zvýšiť šance krvácania a tvorenia modrín.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency