Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Veda za NMN

Stabilný, spoľahlivý NAD+ aktivátor a molekula proti starnutiu

10. 01. 2024 Dlhovekosť  Andrej Maťko
Veda za NMN
V júni 2018 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala 11. vydanie svojej Medzinárodnej klasifikácie chorôb a po prvýkrát pridala starnutie. Klasifikácia starnutia ako choroby otvára cestu pre nový výskum nových terapeutík na oddialenie alebo zvrátiť choroby súvisiace s vekom, ako je rakovina, kardiovaskulárne a metabolické choroby a neurodegenerácia.


V celom kráľovstve života spúšťa zvýšenie intracelulárnych hladín NAD+  procesy, ktoré zlepšujú prežitie, vrátane zvýšenia produkcie energie a upregulácie bunkovej opravy. V skutočnosti bol pomalý, neodvratný proces starnutia opísaný ako „spustená kaskáda rozpadu robustnosti“  poklesom systémovej biosyntézy NAD+ a následnými funkčnými defektmi vo vnímavých orgánoch a tkanivách.

Starnutie sa vyznačuje epigenetickými posunmi, genómovou nestabilitou, zmenenou schopnosťou vnímania živín, opotrebovaním telomér, mitochondriálnou dysfunkciou, starnutím buniek, vyčerpaním kmeňových buniek a dysreguláciou medzibunková komunikácia.


V strednom veku naše hladiny NAD+ klesli na polovicu hodnoty z našej mladosti. Početné štúdie preukázali, že zvýšenie hladín NAD+ zvyšuje citlivosť na inzulín, zvráti mitochondriálnu dysfunkciu a predlžuje životnosť bunky. Hladiny NAD+ možno zvýšiť aktiváciou enzýmov, ktoré stimulujú syntézu NAD+, inhibíciou enzýmu (CD38), ktorý degraduje NAD+, a doplnením prekurzorov NAD, vrátane nikotínamid ribozidu (NR) a nikotínamid mononukleotidu (NMN).

Koncepčný rámec nazývaný NAD World, formulovaný v poslednom desaťročí vývojovým biológom Shin-ichiro Imai, MD, PhD, z lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity, predpokladá NMN ako kritickú, systémovú signálnu molekulu, ktorá zachováva biologickú robustnosť komunikačnej siete podporujúcej NAD+.


Pri perorálnom podaní sa NMN rýchlo vstrebáva a premieňa na NAD+

V mnohých štúdiách suplementácia NMN zvýšila biosyntézu NAD+, potlačil zápal tukového tkaniva súvisiaci s vekom, zvýšil sekréciu inzulínu a účinok inzulínu, zlepšil mitochondriálnu funkciu, zlepšil neuronálne funkcie v mozgu , a viac.  Doplnenie NMN môže byť účinným nutraceutickým zásahom proti starnutiu s priaznivými účinkami na široké spektrum funkcie.



Cesty k NMN v ľudskom tele

Skutočná symfónia vzájomne prepojených transformácií umožňuje NAD+ syntetizovať a regulovať v tele. Je dobre známe, že vitamín B3 je stavebným kameňom pre nikotínamid adenín dinukleotid (NAD+). Je tiež všeobecne známe, že NMN je silným prekurzorom NAD+. Hoci sa NMN prirodzene nachádza v malom množstve v ovocí a zelenine, ako je avokádo, brokolica, kapusta, edamame a uhorky, u cicavcov sa väčšina NMN syntetizuje z vitamínu B3 vo forme nikotínamidu. V strede je nikotínamid fosforibozyltransferáza (NAMPT), esenciálny enzým obmedzujúci rýchlosť, ktorý katalyzuje premenu z nikotínamidu na NMN, ktorý existuje v intracelulárnej (iNAMPT) aj extracelulárnej forme (eNAMPT).

Extracelulárna forma má vyššiu enzymatickú aktivitu ako intracelulárna forma a bola nájdená v krvnej plazme, semennej plazme a mozgovomiechovom moku u ľudí. Okrem toho sa zdá, že eNAMPT je produkovaný širokou škálou bunkových typov – vrátane tuku (adipocyty), pečene (hepatocyty), bielých krviniek (leukocyty a monocyty) a bunky srdca a mozgu (kardiomyocyty a gliové bunky). Podobne ako NAD+ a NMN, aj eNAMPT s vekom klesá. Biele aj hnedé adipocyty aktívne vylučujú eNAMPT, čo naznačuje, že tukové tkanivo môže byť modulátorom biosyntézy NAD+.

Tukové tkanivo aktívne vylučuje extracelulárne vezikuly (EV), ktoré sú obohatené o NMN a môžu cirkulovať cez plazmu. EV sú častice odvodené od membrány obklopené fosfolipidovou dvojvrstvou, ktoré sú uvoľňované bunkami v ľudskom tele. Tieto EV nielenže chránia svoj náklad, ale dokážu uložiť svoj náklad tam, kde je to potrebné.


NMN a NR spolu tancujú

NMN môže byť telom premenené na NR (nikotínamid ribozid), ktorý potom vstupuje do buniek a je prevedený späť na NMN pomocou enzýmu nazývaného nikotínamid ribozidkináza (NRK). Nedávno bol objavený „nepolapiteľný“ transportér, ktorý dokáže transportovať NMN priamo do buniek. NMN je transportovaný cez bunkové membrány priamo do cytoplazmy bunky pomocou enzýmu nazývaného Slc12a8. Dráhy vychytávania NMN sa líšia v závislosti od typu tkaniva a zaujímavé je, že expresia Slc12a8 je asi 100-krát vyššia v tenkom čreve ako v mozgu alebo tukovom tkanive. Výskumníci špekulujú, že črevný mikrobióm a určité rezidentné baktérie v ňom môžu produkovať NMN. Hladiny NMN klesajú s vekom a ukázalo sa, že aj samotné starnutie významne ohrozuje premenu NMN v tele na NAD+.


Bohaté dôkazy o účinkoch NMN proti starnutiu za posilňovanie zdravia

Na mnohých myšacích modeloch chorôb a starnutia preukázala NMN široké spektrum pozoruhodných účinkov, ktoré prospievajú chorobám od cukrovky cez Alzheimerovu chorobu až po ischémiu. Orálne Podaný NMN sa rýchlo syntetizuje na NAD+ v tkanivách myší.


NMN dokázala potlačiť prírastok hmotnosti súvisiaci s vekom, zvýšiť energetický metabolizmus a fyzickú aktivitu, zlepšiť citlivosť na inzulín, zlepšiť funkciu očí, zlepšiť mitochondriálny metabolizmus a zabrániť zmenám génovej expresie súvisiacim s vekom.


U myší chovaných na cukrovku alebo obezitu, NMN zlepšil účinok aj sekréciu inzulínu. NMN tiež chránil srdce myši pred ischémiou a/alebo reperfúznym poškodením. Obnovil kostrový sval u starých myší a spomalil kognitívny pokles na myšom modeli Alzheimerovej choroby zlepšením prežitia neurónov, spôsobil zlepšenie energetického metabolizmu a zníženie reaktívnych foriem kyslíka (ROS). Môže pomôcť zachovať integritu hematoencefalickej bariéry. NMN je pravdepodobne dobrým kandidátom na potlačenie zápalu – nárastu zápalu spojeného so starnutím – keďže štúdie ukazujú, že zápal dolného tukového tkaniva je spojený s vekom.

V skutočnosti sa zdá, že staršie myši lepšie reagujú na NMN v porovnaní s mladými myšami. Zdá sa, že NMN je stabilný vo vode; v jednej štúdii sa 93 % – 99 % NMN udržalo neporušených v pitnej vode pri izbovej teplote počas 7 – 10 dní.

Zdá sa, že NMN sa tiež rýchlo absorbuje. Pri podaní myšiam orálnou sondou došlo k prudkému zvýšeniu NMN v plazme už za dve a pol minúty s ďalším zvýšením po 5 až 10 minútach. Plazmatické hladiny potom klesli na základnú úroveň, čo naznačuje rýchlu absorpciu v čreve. Zistilo sa, že dlhodobé (1-ročné) NMN podávané perorálne v dávkach do 300 mg/kg je bezpečné a dobre tolerované u normálnych myší.


Je NMN vhodné aj pre ľudí

NMN je jednoznačne fontánou mladosti pre myši. Ale čo ľudia? Shin-ichiro Imai povedal, že NMN môže zlepšiť metabolizmus dospelých ľudí, až tak že sa začína viac podobať metabolizmu niekoho o desať alebo dvadsať rokov mladšieho. Jeho tím teraz študuje NMN u ľudí.

David Sinclair, známy výskumník na Harvardskej univerzite v oblasti anti-agingu, ktorého výskum resveratrolu, NAD+ a sirtuínov je svetovo preslávený, tiež vykonáva testy na ľuďoch. Sám berie NMN; povedal, že jeho lipidový profil sa dramaticky zlepšil a cíti sa energickejší a že jeho krvné markery, vo veku takmer 60 rokov, sú bližšie k ukazovateľom 31-ročného.

Zaujímavou otázkou je systém podávania pre orálne NMN: EV (extracelulárne vezikuly), ktoré transportujú molekulu cez plazmu v tele, sú lipozómy. Lipozomálna verzia NMN môže dobre napodobňovať vlastný transportný systém tela, čím sa zlepšuje príjem a dodávanie.

Tukové tkanivo aktívne vylučuje extracelulárne vezikuly (EV), ktoré sú obohatené o NMN a môžu cirkulovať cez plazmu. EV sú častice odvodené od membrány obklopené fosfolipidovou dvojvrstvou, ktoré sú uvoľňované bunkami v ľudskom tele. Tieto EV nielenže chránia svoj náklad, ale dokážu uložiť svoj náklad tam, kde je to potrebné.


Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7238909/#ref36 

Súvisiace produkty

NOVÉ

Resveratrol - liposomálny

Resveratrol - liposomálny

56,00 €

RESVERATROLResveratrol je polyfenol a bol objavený už vo viac ako 72 rastlinných druhoch. Stalo sa známe ako prirodzene sa vyskytujúca zložka červeného vína. Je zvlášť koncentrovaný v šupkách červeného hrozna a slúži ako prirodzená obranná a ochranná látka pre rastlinu proti parazitom, napadnutiu hubami a nepriaznivými poveternostnými vplyvmi ako je vlhkosť, UV žiarenie a teplotné výkyvy.Resveratrol existuje v dvoch rôznych geometrických variantoch; takzvané izoméry: cis-resveratrol a trans-resveratrol. Iba trans forma rozvíja úplné biologické a fyzikálne vlastnosti. Cis-resveratrol sa v prírode vyskytuje oveľa menej často ako bioaktívny trans-resveratrol.https://www.vitarian.sk/clanky/elixir-mladosti-v-cervenom-vineDÁVKOVANIEODPORÚČANÁ SPOTREBAUžívajte 1 čajovú lyžičku (zodpovedá 5 ml so 100 mg trans-resveratrolu) denne s vodou alebo ovocnou šťavou.KONTRAINDIKÁCIEAk užívate lieky, konzumujte len pod lekárskym dohľadom. Nevhodné pre dojčatá, deti a dospievajúcich do 14 rokov.DOPLNKY STRAVYNeprekračujte odporúčanú dennú spotrebu. Žiadna náhrada vyváženej a pestrej stravy. Uchovávajte mimo dosahu detí.SKLADOVANIEPo otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do 8 týždňov.Skladujte na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred priamym slnečným žiarením a teplom.Bublajúci plyn je normálna reakcia zložiek pri vyšších teplotách. Keďže náš produkt má vyšší obsah zložiek ako porovnateľné produkty, reakcia je o niečo silnejšia. Produkt je možné stále bez váhania konzumovať. Reakcia je reverzibilná pri teplote chladničky.Pred prvým otvorením výrobok uchovávajte v chladničke aspoň 24 hodín. Výrobok nesmie byť zmrazený.

Kúpiť

TIP

NOVÉ

SPERMIDÍN - Extrakt z pšeničných klíčkov 3 mg spermidínu

SPERMIDÍN - Extrakt z pšeničných klíčkov 3 mg spermidínu

39,00 €

Spermidín je prírodná látka, ktorá patrí medzi takzvané biogénne polyamíny a nachádza sa vo všetkých bunkách. Polyamíny boli prvýkrát objavené v ľudských spermiách, odkiaľ pochádza aj charakteristický názov spermidín. Okrem možnej endogénnej produkcie sa spermidín nachádza aj v rôznych potravinách, najmä v klíčkoch pšenice, ryže a pohánky.Ochrana buniekV posledných rokoch sa spermidín stal stredobodom výskumu dlhovekosti. Hromadenie molekulárneho poškodenia vo forme defektných bunkových organel, defektných enzýmov, hromadenia proteínov a poškodenia DNA je dôležitým aspektom starnutia. To zvyšuje pravdepodobnosť chronických ochorení, ako sú neurodegeneratívne ochorenia, diabetes typu II a rakovina.Spúšťač autofágieSpermidín patrí medzi takzvané kalorické reštrikčné mimetiká (caloric restriction mimetics) a ako taký je schopný vyvolať autofágiu. Autofágia je dôležitý proces v bunkách, pri ktorom dochádza k rozkladu a recyklácii bunkových komponentov, ako sú nesprávne poskladané proteíny alebo celé bunkové organely, vrátane dysfunkčných mitochondrií – ide teda o akýsi samočistiaci program buniek. Kde sa spermidín nachádza?Spermidín je polyamín, ktorý si telo vytvára samo, ale jeho syntéza počas života klesá. Spermidín sa však prijíma aj potravou. Najmä potraviny rastlinného pôvodu, ako sú celozrnné výrobky, zelenina a strukoviny, majú vysoký obsah spermidínu. Takzvaná Brunico štúdia preukázala koreláciu medzi príjmom spermidínu v strave a nízkou mierou úmrtnosti na cievne ochorenia, rakovinu a iné typy úmrtí. Spermidín vykazoval najvyššiu nepriaznivú súvislosť s mortalitou spomedzi všetkých 146 makro- a mikroživín identifikovaných v strave subjektov.Ako vplýva spermidín na dlhovekosť?Ako môže spermidín prispieť k dlhému životu? Zdá sa, že život predlžujúce účinky sú čiastočne založené na ochrane kardiovaskulárneho systému. Spermidín preukázal ochranné účinky na kardiovaskulárny systém, vrátane zlepšenia diastolickej funkcie srdca, optimalizovanej funkcie mitochondrií, zmiernenia straty arteriálnej flexibility súvisiacej s vekom a zníženej tvorby aterosklerotických plátov. Metaanalýza ukazuje negatívnu súvislosť medzi hladinami polyamínov v strave a rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.Neuroprotektívne, regeneračné a pamäť podporujúce účinky spermidínuMimoriadne zaujímavé účinky spermidínu sú aj neuroprotektívne, regeneračné a pamäť podporujúce účinky, ktoré boli pri pokusoch na zvieratách také sľubné, že už boli uskutočnené prvé štúdie na ľuďoch. vykonali - s celkom pozoruhodnými úspechmi. V štúdii Charité (štúdia preSmartAge) viedlo užívanie 1,2 mg počas 3 mesiacov k miernemu zlepšeniu výkonnosti pamäte u ľudí s klesajúcou pamäťou.V ďalšej štúdii z Rakúska sa kognitívna výkonnosť subjektov s miernou demenciou zlepšila, keď konzumovali obilné rolky s obzvlášť vysokým obsahom spermidínu 3,3 mg. Presné pozadie neuroprotektívneho účinku spermidínu ešte nebolo dostatočne preskúmané. Je však jasné, že autofágia hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní normálnej funkcie mozgu a ochrane pred neurodegeneráciou.Znižovanie zápalov pri reumatoidnej artritíde a osteoporózeŠtúdie ukázali, že spermidín má ďalšie dôležité účinky: Spermidín znižuje zápalových poslov pri reumatoidnej artritíde (25); v bunkách chrupavky postihnutých osteoartrózou spermidín viedol k regenerácii chrupavk, takže spermidín by mohol byť nápomocný aj pri zápalových a/alebo degeneratívnych ochoreniach kĺbov.Prevencia a liečba SARS-CoV-2Spermidín bol schopný znížiť vírusovú záťaž v pľúcnych bunkách infikovaných vírusom SARS-CoV-2 o 85 %.Pozitívny vplyv na obezitu a cukrovkuSpermidín môže zmierňovať prírastok hmotnosti a súvisiace metabolické zmeny so zvýšeným príjmom potravy, a tým môže podporovať chudnutie. Epidemiologická štúdia ukazuje inverznú súvislosť medzi príjmom spermidínu v strave a parametrami spojenými s obezitou a cukrovkou, ako sú BMI, obvod pása, inzulínová rezistencia, glykémia nalačno a dlhodobá glukóza (HbA1c).Zdravé črevá a zdravý mikrobomSpermidín má pozitívny vplyv na črevný mikrobióm. Podporuje baktérie produkujúce butyrát, ktoré môžu priaznivo ovplyvňovať črevnú bariéru a znižovať zápal Spermidín preto môže mať priaznivý vplyv na metabolický syndróm.Rast vlasovSpermidín zlepšuje rast vlasov, čo bolo preukázané v štúdii na ľuďoch.

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency