Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Anti-aging efekt spermidínu dokázaný aj u ľudí

Nová štúdia: Strava bohatá na spermidín udržuje ľudí dlhšie mladých

10. 10. 2022 Dlhovekosť spermidín  Andrej Maťko
Anti-aging efekt spermidínu dokázaný aj u ľudí

Zdravé starnutie je dlhoročným snom ľudstva. Lekársky výskum sa už mnoho rokov snaží vystopovať mechanizmy podporujúce zdravie a predlžujúce život. Prírodný polyamín "spermidín" má v bunkových kultúrach (in vitro = v laboratóriu) a u zvierat dokázateľný predlžujúci účinok. Veľký medzinárodný výskumný tím pod vedením Lekárskej univerzity v Innsbrucku je teraz prvýkrát schopný preukázať anti-aging efekt spermidínu aj u ľudí.


Prielomová medzinárodná štúdia Univerzity Innsbruck

Ak budete konzumovať veľa spermidínu s jedlom, môžete predĺžiť svoj zdravý život. Toto potešujúce zistenie potvrdzuje veľký medzinárodný výskumný tím v rámci tirolského K-projektu VASCage (COMET, FFG), ktorý okrem iného zisťuje, do akej miery sú zložky potravín schopné systémovo ovplyvňovať zápaly a procesy starnutia. Výsledky novej štúdie, ktorá sa uskutočnila pod vedením Lekárskej univerzity v Innsbrucku a spolu s univerzitou v Innsbrucku a nemocnicou Bruneck, ako aj s výskumníkmi v Grazi, Londýne a Paríži, boli práve zverejnené v časopise American Journal of Clinical Nutrition (AJCN)


Silné epidemiologické dôkazy o účinkoch na predĺženie života u ľudí

„Naše validné výsledky sú založené na údajoch od 829 subjektov z štúdie Bruneck a špecifických diétnych dotazníkoch na výpočet príjmu potravy. Môžeme tak potvrdiť účinok spermidínu na procesy súvisiace s vekom, ktorý je už známy z rôznych modelových organizmov, a teraz po prvýkrát aj jeho úlohu nezávislej ovplyvňujúcej premennej na dĺžku života u človeka,“ vysvetľuje neurológ Stefan Kiechl, ktorý je generálnym manažérom na Lekárskej univerzite v Innsbrucku. V úzkej spolupráci s Herbertom Tilgom (vedúcim nutričného projektu VASCage) a mladým výskumníkom Raimundom Pechlanerom Stefan Kiechl skúmal, do akej miery množstvo spermidínu prijatého v potrave koreluje s dĺžkou života. 

Výsledok: Testované osoby, ktoré prijímali v strave veľa spermidínu, t. j. aspoň 80 µmol (mikromolov) spermidínu denne, mali počas 20-ročného pozorovania výrazne nižšie riziko úmrtia. "Výhoda prežitia stravy bohatej na spermidín v porovnaní so stravou chudobnou na spermidín (<60 µmol za deň) je približne päť rokov," vysvetľuje Pechlaner.



Ochranná funkcia prostredníctvom signálneho efektu

Obsah spermidínu, ktorý sa nachádza vo vysokých koncentráciách v semennej tekutine a v iných telových bunkách a je produkovaný aj niektorými črevnými baktériami, sa v priebehu života znižuje. "Tomuto vývoju možno čeliť stravou s potravinami bohatými na spermidín, ako je naklíčená zelenina, hrach, celozrnné produkty, jablká, šalát, huby, orechy, zemiaky alebo vyzretý syr," zdôrazňujú vedci z Innsbrucku.
Pri individuálnom príjme potravy by sa človek ocitol v hornej tretine príjmu spermidínu napríklad s dvoma porciami celozrnného chleba, dvoma šalátmi a jedným jablkom v dennom menu.
Mechanicky je život predlžujúci účinok spermidínu založený predovšetkým na jeho schopnosti stimulovať autofágiu. V tomto samočistiacom procese bunky, ktorý sa spúšťa aj niekoľkohodinovým pôstom, sú poškodené alebo už nepotrebné zložky buniek rozbité a využité. Pretože autofágia s vekom stráca účinnosť, v bunkách sa vyskytujú usadeniny relevantné pre ochorenie, ktoré následne môžu viesť k demencii, cukrovke, nádorom a ateroskleróze.

Spermidín je „kalorické reštrikčné mimetikum“, ktoré napodobňuje biochemické a funkčné účinky kalorického obmedzenia. „Zvýšený príjem spermidínu signalizuje bunke, aby začala samočistiaci proces a chráni tak pred usadeninami a predčasným starnutím,“ hovorí Kiechl. 

Možno bude spermidín tým liekom ktorý nám pomôže počas celého života účinne udržať nielen optimálnu váhu ale aj zdravie a funkčnosť buniek a tým aj funkčnosť našich orgánov a tým aj celého tela. A to do vysokého veku.

G L O S Á R

Autofágia

Autofágia (z gr. αὐτόφαγος „autóphagos“ – sám seba jesť je bunkový proces, pri ktorom sú vnútrobunečné makromolekulárne štruktúry alebo celé organely rozkladané (degradované). Je to jeden z mechanizmov udržania bunkovej homeostázy (stálosť vnútorného prostredia). Umožňuje bunke recyklovať staré bunkové komponenty či nefunkčné proteíny a predstavuje núdzový zdroj energie v stresových podmienkach. V imunitnom systéme sa ďalej autofágia podieľa na boji proti patogénnym mikroorganizmom vstupujúcim do buniek a prezentácii antigénov na bunkovom povrchu.

Autofágiu koordinuje najmenej 32 rôznych proteínov. Identifikované gény, ktoré sa zúčastňujú na autofágii, bývajú pomenované skratkou Atg (čiže autophagy-related gene) nasledovanou číslom. Najprv musí vzniknúť autofagozóm, teda vačok, ktorý do seba uzavrie vnútrobunkový materiál, ktorý má byť degradovaný. Následne autofagozóm dozrieva a splýva s lyzozómom za vzniku tzv. autolyzozómu, ktorý už obsahuje enzýmy schopné degradovať uzavretý materiál.

Autofagozóm

Autofagozóm je vačok, ktorý do seba uzavrie vnútrobunkový materiál, ktorý má byť degradovaný.

Organely

Organely sú drobné mikroskopické útvary vo vnútri buniek, so špecifickou funkciou, ktoré sú funkčné obdobou orgánov u živočíchov.
Lyzozóm je guľovitý membránový útvar, ktorý slúži na hydrolytickú degradáciu látok pochádzajúcich z bunky aj z jej okolia. Vnútri lyzozómov sa nachádza vhodné prostredie na degradáciu mnohých rôznych typov organických látok, ako sú cukry, tuky, bielkoviny i nukleové kyseliny. Preto obsahujú 50 rôznych druhov enzýmov a navyše aj výrazne kyslé prostredie (pH 5). Kyslé prostredie vo vnútri lyzozómu vytvára protónová pumpa V-ATPáza.

Homeostáza

Homeostáza (z gréč. homoios, rovnaký, a stasis, trvanie, státie) znamená samočinné udržiavanie hodnoty nejakej veličiny na približne rovnakej hodnote. U živých organizmov je to schopnosť udržiavať stabilné vnútorné prostredie, ktoré je nevyhnutnou podmienkou ich fungovania a existencie, aj keď sa vonkajšie podmienky menia.

Kalorické reštrikčné mimetiká

Kalorické reštrikčné mimetiká (CRM - caloric restriction mimetic) sú zlúčeniny, ktoré napodobňujú biochemické a funkčné účinky kalorického obmedzenia. Sú to zlúčeniny, ktoré stimulujú autofágiu uprednostňovaním deacetylácie bunkových proteínov. Tento proces deacetylácie možno dosiahnuť tromi triedami zlúčenín, ktoré vyčerpávajú acetylkoenzým A (AcCoA; jediný donor acetylových skupín), ktoré inhibujú acetyltransferázy (skupina enzýmov, ktoré acetylujú lyzínové zvyšky v rade proteínov) alebo ktoré stimulujú aktivitu deacetyláz a tým môžu zvrátiť pôsobenie acetyltransferáz.


TIP VITARÁNA

Ak si chceme byť istý efektom omladenia tak by sme mali skombinovať všetky tri súčasti podporujúce autofágiu: 1. obmedzenie príjmu kalórií , 2. zvýšenie príjmu potravín obsahujúcich spermidín a 3. výživovým doplnkom s vysokým obsahom spermidínu.

Ak si po celom dni reštrikcie kalórií dáte Cheddar syr s pohárom červeného vína obsahujúceho resveratrol (druhú látku ktorá spúšťa autofágiu) tak si to omladzovanie môžete ešte aj užiť.





Súvisiace produkty

TIP

NOVÉ

SPERMIDÍN - Extrakt z pšeničných klíčkov 3 mg spermidínu

SPERMIDÍN - Extrakt z pšeničných klíčkov 3 mg spermidínu

39,00 €

Spermidín je prírodná látka, ktorá patrí medzi takzvané biogénne polyamíny a nachádza sa vo všetkých bunkách. Polyamíny boli prvýkrát objavené v ľudských spermiách, odkiaľ pochádza aj charakteristický názov spermidín. Okrem možnej endogénnej produkcie sa spermidín nachádza aj v rôznych potravinách, najmä v klíčkoch pšenice, ryže a pohánky.Ochrana buniekV posledných rokoch sa spermidín stal stredobodom výskumu dlhovekosti. Hromadenie molekulárneho poškodenia vo forme defektných bunkových organel, defektných enzýmov, hromadenia proteínov a poškodenia DNA je dôležitým aspektom starnutia. To zvyšuje pravdepodobnosť chronických ochorení, ako sú neurodegeneratívne ochorenia, diabetes typu II a rakovina.Spúšťač autofágieSpermidín patrí medzi takzvané kalorické reštrikčné mimetiká (caloric restriction mimetics) a ako taký je schopný vyvolať autofágiu. Autofágia je dôležitý proces v bunkách, pri ktorom dochádza k rozkladu a recyklácii bunkových komponentov, ako sú nesprávne poskladané proteíny alebo celé bunkové organely, vrátane dysfunkčných mitochondrií – ide teda o akýsi samočistiaci program buniek. Kde sa spermidín nachádza?Spermidín je polyamín, ktorý si telo vytvára samo, ale jeho syntéza počas života klesá. Spermidín sa však prijíma aj potravou. Najmä potraviny rastlinného pôvodu, ako sú celozrnné výrobky, zelenina a strukoviny, majú vysoký obsah spermidínu. Takzvaná Brunico štúdia preukázala koreláciu medzi príjmom spermidínu v strave a nízkou mierou úmrtnosti na cievne ochorenia, rakovinu a iné typy úmrtí. Spermidín vykazoval najvyššiu nepriaznivú súvislosť s mortalitou spomedzi všetkých 146 makro- a mikroživín identifikovaných v strave subjektov.Ako vplýva spermidín na dlhovekosť?Ako môže spermidín prispieť k dlhému životu? Zdá sa, že život predlžujúce účinky sú čiastočne založené na ochrane kardiovaskulárneho systému. Spermidín preukázal ochranné účinky na kardiovaskulárny systém, vrátane zlepšenia diastolickej funkcie srdca, optimalizovanej funkcie mitochondrií, zmiernenia straty arteriálnej flexibility súvisiacej s vekom a zníženej tvorby aterosklerotických plátov. Metaanalýza ukazuje negatívnu súvislosť medzi hladinami polyamínov v strave a rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.Neuroprotektívne, regeneračné a pamäť podporujúce účinky spermidínuMimoriadne zaujímavé účinky spermidínu sú aj neuroprotektívne, regeneračné a pamäť podporujúce účinky, ktoré boli pri pokusoch na zvieratách také sľubné, že už boli uskutočnené prvé štúdie na ľuďoch. vykonali - s celkom pozoruhodnými úspechmi. V štúdii Charité (štúdia preSmartAge) viedlo užívanie 1,2 mg počas 3 mesiacov k miernemu zlepšeniu výkonnosti pamäte u ľudí s klesajúcou pamäťou.V ďalšej štúdii z Rakúska sa kognitívna výkonnosť subjektov s miernou demenciou zlepšila, keď konzumovali obilné rolky s obzvlášť vysokým obsahom spermidínu 3,3 mg. Presné pozadie neuroprotektívneho účinku spermidínu ešte nebolo dostatočne preskúmané. Je však jasné, že autofágia hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní normálnej funkcie mozgu a ochrane pred neurodegeneráciou.Znižovanie zápalov pri reumatoidnej artritíde a osteoporózeŠtúdie ukázali, že spermidín má ďalšie dôležité účinky: Spermidín znižuje zápalových poslov pri reumatoidnej artritíde (25); v bunkách chrupavky postihnutých osteoartrózou spermidín viedol k regenerácii chrupavk, takže spermidín by mohol byť nápomocný aj pri zápalových a/alebo degeneratívnych ochoreniach kĺbov.Prevencia a liečba SARS-CoV-2Spermidín bol schopný znížiť vírusovú záťaž v pľúcnych bunkách infikovaných vírusom SARS-CoV-2 o 85 %.Pozitívny vplyv na obezitu a cukrovkuSpermidín môže zmierňovať prírastok hmotnosti a súvisiace metabolické zmeny so zvýšeným príjmom potravy, a tým môže podporovať chudnutie. Epidemiologická štúdia ukazuje inverznú súvislosť medzi príjmom spermidínu v strave a parametrami spojenými s obezitou a cukrovkou, ako sú BMI, obvod pása, inzulínová rezistencia, glykémia nalačno a dlhodobá glukóza (HbA1c).Zdravé črevá a zdravý mikrobomSpermidín má pozitívny vplyv na črevný mikrobióm. Podporuje baktérie produkujúce butyrát, ktoré môžu priaznivo ovplyvňovať črevnú bariéru a znižovať zápal Spermidín preto môže mať priaznivý vplyv na metabolický syndróm.Rast vlasovSpermidín zlepšuje rast vlasov, čo bolo preukázané v štúdii na ľuďoch.

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency