Ostružina malinová - Letná pochúťka

Sladučká a zdravá

Ostružina malinová všetkým dobre známa pod názvom malina výborne chutí a pripisujú sa jej liečivé a skrášľujúce vlastnosti. Prospieva obličkám, močovému ústrojenstvu, znižuje horúčku a dokáže ešte oveľa viac. Prečítajte si niečo o tejto letnej pochúťke.

Ostružina malinová - Letná pochúťka

Chuť malín sme milovali ako deti a milujeme ju dodnes

Maliny patria k najsladším plodom našej prírody. Kto vedel odolať jej sladučkej ovocnej chuti pri prechádzkach v lese? Aj keď nás jej pichľavé tŕne neraz poranili alebo nám roztrhali oblečenie vždy to stálo za to.

Maliny sa vyskytujú hlavne na lesných čistinkách, okrajoch lesov, popri lesných cestách a rúbaniskách.

Maliny sú bohaté na mnohé vitamíny, ale hlavne na vitamíny A a C. Obsahujú aj biotín, ktorý je tiež nazývaný vitamín H alebo vitamín krásy. Biotín zjemňuje pleť, zlepšuje lesk a hustotu vlasov, takže konzumáciou malín sa stávame ešte krajšími. Maliny obsahujú aj rôzne minerály a najviac zastúpené sú horčík, draslík a meď. Sú aj plné antioxidantov, ktoré sa odporúčajú pri liečbe rakoviny.

Liečebné vlastnosti malín sú naozaj obdivhodné. Pomáhajú pri poruchách zraku a šeroslepote, posilňujú srdce, znižujú nadmerné krvácanie pri menštruácií, prospievajú obličkám, močovémú ústrojenstvu a veľmi účinne znižujú horúčku.

Čaj pripravený z malinových listov podporuje trávenie a pomáha pri hnačkových ochoreniach. Posledné tri mesiace pred pôrodom sa odporúča piť malinový čaj na uvoľnenie svalov maternice a uľahčenie pôrodu.

Latinský názov ostružiny malinovej je rubus idaeus. Druhú časť idaeus získala vďaka hojnému výskytu na hore Ida v Malej Ázií, kam sa organizovali celé výpravy, aby nazbierali túto sladučkú bobuľu.

Rastúce maliny

Ako malinu použiť

Čerstvé maliny sú výborné ako sladká pochúťka. Hodia sa aj do šalátov, smoothies, rôznych dezertov a sladkých nápojov. Z malín sa často pripravuje aj sirup alebo džem. Prospešné účinky má aj čaj pripravený z malinových listov. Čaj môžete použiť aj na umývanie pokožky pri chronických kožných chorobách a na kloktanie pri zápale ústnej dutiny a nosohltana.

Z malinových jadier sa vyrába aj vzácny olej, ktorý dokáže účinne chrániť pokožku po celý deň. Má  veľmi silný  ochranný UV faktor SPF 25-50. Je bohatý na vitamín E, vďaka ktorému bráni stárnutiu pokožky a poškodzovaniu buniek.

Malinový džem

Základná charakteristika

Upozornenie: Majte na pamäti, že počas vädnutia malinových listov v nich nastávajú chemické procesy, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné problémy. Jedením čestvých, krehkých alebo úplne vysušených listov môžete predísť nepríjemnostiam.
Latinský názov: Rubus idaeus
Čeľaď: Rosaceae/Ružovité
Jedlé: Listy, stonky, bobule a kvety.
Chuť: Pokiaľ sa bobule zbierajú zrelé, su sladké. Zeleň má miernu a trochu trpkú príchuť.
Popis: Ostružiny malinové sa vo veľkosti rozlišujú, od samostatných nízko rastúcich konárov až po mohutné kríky. Konáre sú vláknité s početnými tŕňmi. Listy sú hrubopílkovité a rastú v skupinách po troch alebo piatich. Bobule sú zložené z kôstkovičiek a keď dozrejú, získavajú červenú, žltú alebo čiernu farbu.
Obdobie zberu: Letné maliny dozrievajú a sú vhodné na zber v júni / júli, jesenné odrody od augusta do októbra.

Tip Vitariána

Vyskúšajte na opalovanie olej z malinových jadier, ktorý má silný  ochranný UV faktor a vychutnajte si pritom sladučké bobule tejto úžasnej rastliny. 

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

BOUTENKO, Sergei. 2015 Divoké a jedlé - Praktický sprievodca pre zber a jednoduché rozpoznávanie 60 jedlých rastlín a 67 receptov Bratislava : Plejády ISBN 9 788097 114572

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 537