Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Mlieč - Má podobné účinky ako púpava

Výborný na pečeň

09. 11. 2015 Príroda Bylinky  Ján Hegyi
Mlieč - Má podobné účinky ako púpava

Určite rastie aj vo vašom okolí

Mlieč patrí medzi najrozšírenejšie buriny. Nájdeme ho rásť po celom svete okrem púští a veľmi chladných regiónov. Na Slovensku sa s ním môžete stretnúť na poliach, lúkach, záhradách a pri cestách. Obľubuje pôdu s dostatočným množstvom živín a dusíka.

Je bohatý na vitamíny A, B, C, meď, fosfor, draslík, železo, vápnik, horčík, chlorofyl, bielkoviny a antioxidanty. Podobne ako púpava je prospešný na pečeň, obličky, žlčník, pankreas a slezinu. Pripisujú sa mu aj protizápalové, antibakteriálne a protirakovinové účinky. Vďaka obsahu chlorofylu prečisťuje vnútorné orgány a krv. V Číne sa ním lieči aj závisloť na ópiu. Mlieč má aj povzbudzujúce účinky.

Biela šťava, ktorá sa v mlieči nachádza sa môže použiť na vyrážky, jazvy, bradavice, odreniny a preležaniny.

Mlieč bol podaný aj antickému gréckemu hrdinovi Théseovi, predtým ako porazil Minotaura.

Mlieč roľný

Použitie mlieču

Listy, púčiky, kvety a semená sa môžu jesť surové. Čim je rastlina mladšia, tým sú listy chutnejšie. Všetky časti rastliny môžete tiež dusiť, variť, marinovať a pridať do jedál na woku. Rastlinu si môžete tiež vysušiť a potom z nej pripravovať bylinný čaj.

V antickom Grécku sa mlieč hojne konzumoval, a to hlavne v šalátoch. S mliečom sa môžete stretnúť aj v talianskej kuchyni, kde sa podáva so špagetami.

Mlieč detail

Základná charakteristika

Upozornenie: Existuje niekoľko odrôd mlieča. Niektoré sú ostnaté a niektoré nie sú. Všetky odrody mlieča sú jedlé.
Latinský názov: Sonchus spp.
Čeľaď: Asteraceae/Astrovité
Jedlé: Listy, mladé stonky, púčiky a kvety.
Chuť: Mierna až horká.
Popis: Mlieč má tmavozelené zúbkaté listy, pripomínajúce púpavu. Listy sú laločnaté. Prvotné listy vytvárajú prízemnú ružicu. Keď vyrastie hlavná stonka, začnú na nej rásť aj listy. Každý list obrastie stonku a rastú striedavo. Mlieč obsahuje bielu mliečnu šťavu. Kvety sú žlté a podobné púpave. Ale zatiaľ čo púpave rastie na jednej stonke jeden kvet, na mlieči môže rásť na jednej stonke viac kvetov.
Obdobie kvitnutia: jún – október.

Tip Vitariána

Vyskúšajte mladé listy mlieča pridať do vašich šalátov a smoothies a zvýšite ich nutričnú hodnotu. S kvetmi môžete tiež ozdobiť množstvo jedál.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency