Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

10 tipov, ako začať jesť len živú stravu

Ako prejsť na raw food na 100%

18. 08. 2015 Stravovanie Diéta Ovocie Zelenina Vitariánstvo  Martina Strihová
10 tipov, ako začať jesť len živú stravu

Top 10 spôsobov, ako ľahko prejsť na živú stravu

Existuje veľa rôznych spôsobov, ako jesť len surovú stravu, ale najzdravším spôsobom z nich je konzumovať nízkotučnú surovú vegánsku stravu. Sú ľudia, ktorí sa tak stravujú už veľa rokov, napríklad Fully Raw Kristina (vyše 10 rokov) a Dr. Graham (viac ako 30 rokov).

Tip 1: Naplňte svoj dom množstvom ovocia a zeleniny

Ak máte doma nezdravé jedlo, siahnete po ňom. Keď máte doma úžasné ovocie a zeleninu, budete sa viac prikláňať k jedeniu tohto zdravého jedla. Takže si doma spravte zásoby čerstvého ovocia a zeleniny, zbavte sa nezdravého jedla a nahraďte ho jedlom, ktoré chcete jesť. 

Tip 2: Začnite svoj deň šťavou, smoothie alebo ovocím

Raňajky sú to najjednoduchšie a najdôležitejšie jedlo, ktoré by malo byť surové. Doplníte si energiu, nasýtite sa, ale nezaťažíte svoje telo, takže budete do obeda fungovať sviežo a bude sa vám ľahko rozmýšľať. Varené raňajky alebo pečivo by vás však už od rána brzdili v myslení aj vo fyzickej výkonnosti.

Melón je ideálnym jedlom na raňajky alebo na obed.

Tip 3: Nahraďte svoje druhé jedlo obrovským tanierom ovocia

Ovocie je váš cieľ, ovocná strava dáva nadhľad. Je to najlepší fast food, je to energia. Jedzte toľko ovocia, koľko sa vám žiada. Najlepšie spravíte, ak vyskúšate monojedlá, pretože sú najlepšie pre vaše trávenie. Ovocné jedlo na obed môže vyzerať ako 10 pomarančov, 10 banánov alebo 5 máng. Môžete jesť drahé ovocie alebo si môžete vybrať lacnejšie, napríklad to, čo je práve v sezóne, je to všetko vaša voľba. Ak sa bojíte jedenia takého množstva ovocia a zeleniny, keď s tým začínate po prvýkrát, pamätajte si, že žalúdok je len sval ako každý iný sval v tele, a že sa roztiahne a stiahne pri týchto jedlách s vysokým obsahom vody presne podľa potreby. Bude vám chvíľku trvať, kým si na to zvyknete, ale dostanete sa tam. Preto síce tesne po jedle budete mať "väčšie bruško", ale už pol hodinu po ňom budete vyzerať ako pred jedlom, pretože ovocie a zelenina sa netrávi dlho a vodu rýchlo vylúčite.

Na raňajky alebo obed je ideálne jesť monojedlá. Sú najjednoduchšie na trávenie.

Tip 4: Dajte si ovocie aj pred večerou a na večeru veľký pestrý šalát

Pred večerou alebo na olovrant si dajte ešte 4-5 hrušiek, jabĺk alebo pomarančov a potom si spravte veľký dúhový zeleninový šalát. Dôležitá v ňom je listová zelenina (šalát, špenát, kučeravý kel a pod.), zjesť môžete 2-3 hlávky šalátu denne. Na šalát si môžete pripravovať aj zeleninové dressingy (ale vyhýbajte sa príliš veľkému množstvu tukov z orechov a semien a soli).

Na večeru si dajte zeleninu. Po ovocí by sa vám spať nechcelo.

Tip 5: Vzdelávajte sa

Ako? Prečítajte si ďalšie články, napríklad o ovocí alebo o správnom pomere živín. V angličtine nájdete vynikajúcu knihu 80/10/10 od Dr. Douglasa Grahama. Na internete je aj množstvo videí, nepríklad od FullyRawKristiny alebo od Rawvany. Inšpirovať sa môžete aj knihami ako 12 krokov k surovej strave od Victorie Boutenko.

Tip 6: Cvičenie

Cvičte a hýbte sa! Hýbte sa tak, aby ste cítili, ako sa vám rozbúši srdce, hlboko dýchajte. Nájdite si denne na seba aspoň 20 minút. Dobré je behávať vonku v prírode aj hodinu denne (čo na surovej strave pôjde oveľa ľahšie a prirodzenejšie, ako vám to išlo doteraz).

Tip 7: Nájdite si komunitu, ktorá vám dodá povzbudenie a podporu

Podpora a povzbudenie sú pri budovaní nového životného štýlu dôležité. Nájdite si vo svojom okolí ľudí, ktorí sa o stravu tiež zaujímajú, nájdite si miestnu organickú farmu alebo choďte na nejaké stretnutie. Ak to nie je možné, zo začiatku sa motivujte aspoň stránkami, blogmi alebo videami na internete.

Nájdite si podporu medzi ľuďmi, ktorí sú tiež na živej strave.

Tip 8: Oddýchnite si

Vyliečte svoje telo, dbajte o dostatok spánku. Ak ste určitú dobu svojmu telu škodili, zle sa stravovali a necvičili, pamätajte si, že telu zaberie určitý čas, kým sa zregeneruje. Takže sa uistite, že venujete dostatok času meditácii a dôkladnému oddychu.

Tip 9: Uistite sa, že jete dostatok!

Ste si istí, že jedávate naozaj dosť? A hlavne ovocia? Ak bývate na surovej strave stále hladní, tak jedzte viac. Najčastejšia chyba, ktorú robia ľudia, keď po prvýkrát začínajú s týmto životným štýlom je, že nejedia dostatok ovocia. Zvyčajne majú tendenciu utrácať peniaze na ťažšie veci ako sú orechy a semienka.

Ale pamätajte si, že ovocie je energia. Ak by ste sa stravovali prevažne orechmi a semienkami, cítili by ste sa unavene a letargicky, pretože by ste nemali dostatok kalórií z ovocia.

Ak si chcete zistiť, či prijímate dostatok kalórií, existujú na to stránky ako napríklad cronometer.com. Ale jedzte poriadne, to vám zaručí dostatok energie cez deň.

Môžete si vyberať drahé alebo lacné potraviny, ale dbajte na to, aby boli zrelé a najlepšie organické.

Tip 10: Buďte na seba dobrí

Živá strava je cesta a bude trvať nejaký čas, kým sa vaše telo vylieči. Ale musíte sa o seba starať, pretože ste spravili prvý krok k skvelému životnému štýlu a tým k skvelému životu! Dajte šancu novým veciam, skúšajte nové jedlá a na začiatku proste vydržte. Potom príde úžasný pocit. 

Záver

Ak o takejto strave počujete prvýkrát, pravdepodobne si myslíte, že by ste na nej neprežili. No opak je pravdou. Základ našej stravy by malo tvoriť čerstvé ovocie a zelenina a dopĺňať by sme ich mali malým množstvom tukov (avokádo, orechy, semienka). Je to pre nás prirodzené a všetko ostatné sú len "výdobytky spoločnosti", ktoré nám prinášajú choroby a iné nepríjmenosti. Na čerstvej surovej strave bude ľudské telo zdravé a bude aj skvele vyzerať.

Tip Vitariána

Ak nie ste pripravení prejsť navždy na surovú stravu, stanovte si aspoň nejaké obdobie, ktoré to vydržíte. Potom budete môcť vidieť výsledky a porovnať, ako sa cítite na živej a na varenej strave. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency