Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Brúsenie a leštenie nožov

Účel a dôležitosť

14. 11. 2022 Japonské nože  Andrej Maťko
Brúsenie a leštenie nožov

Brúsenie a leštenie nožov - Účel a dôležitosť

Vlastnosti  kvalitného kuchynského noža  značne závisia od stupňa jeho konečného brúsenia a leštenia v poslednej fáze výroby. Týmto procesom je ovplyvnená nielen  schopnosť noža udržať ostrosť po dlhšiu dobu, ale aj samotný výkon - maximálne výsledky s minimálnym úsilím. Navyše tiež odráža krásu a dokonalosť vzhľadu noža a  poskytuje dodatočnú ochranu proti korózii.  Kvalita a prísne dodržiavanie obrábacích techník nám poskytuje odpoveď na otázku, prečo sú niektoré nože lepšie, pokiaľ porovnávame ich reznú kapacitu a zachovanie ostrosti.

Je dôležité spomenúť, že automatickým brúsením nemožno docieliť skutočne pôsobivé výsledky, t.j. ideálny a hladký povrch, ktorý je bez známok hrubosti, nepravidelnosti a ďalších vád. Vysoko kvalitné kuchynské nože Samura sú v konečnej fáze leštené výhradne ručne . Napriek tomu, že ručné leštenie značne navyšuje čas strávený výrobou a tiež výrobné náklady, výsledkom je neprekonateľná kvalita , ktorá je slávna a oceňovaná po celom svete.


Spočiatku leštenie slúžilo iba ako ochrana kovových materiálov proti korózii

  • hladký povrch, na ktorom nie sú žiadne defekty
  • priehlbiny a výčnelky
  • je odolnejšia proti vzniku korozívnych procesov

Až s vývojom technológie výroby nerezovej ocele pridaním oxidu chromitého došlo k tomu, že mnoho výrobcov prestalo vykonávať leštenie nožov a obmedzili sa iba na brúsenie. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že sa nerezová oceľ takto chová iba za prítomnosti povrchu z oxidu chromitého, ktorý bez leštenia rýchlo stráca svoju integritu, pričom má tendenciu vytvárať korózne škvrny na miestach, kde povrch zmizol. Výsledkom je, že nôž rýchlo stráca svoje rezné vlastnosti a estetický vzhľad. Je nepríjemné používať hrdzavý nástroj a zároveň je to nehygienické pri manipulácii s potravinami.

Z tohto dôvodu sú oba tieto konečné procesy - brúsenie a leštenie, neoddeliteľné a jeden bez druhého nemôžu existovať. Teda pokiaľ chceme vytvoriť skutočne dokonalý nôž tej najvyššej kvality. 


Podstata brúsenia a leštenia kvalitného kuchynského noža

Brúsenie a leštenie vysoko kvalitného kuchynského noža jednoducho znamená, že povrch čepele je dovedený až do stavu absolútnej dokonalosti. Slúži tiež ako konečná fáza výroby, potom, čo je čepeľ už vytvarovaná a obrúsená hrubšími brusivami.

Začína sa brúsením, t.j. procesom, ktorý slúži na vyrovnanie čepele a odstránenie rôznych druhov nepravidelností ako je drsnosťou, škrabancov, odrenín, apod. Okrem toho je v prípade potreby možné tiež mierne upraviť tvar noža . Brúsenie sa vykonáva v niekoľkých stupňoch , pričom každý z nich má iný mechanický účinok na povrch noža, ktorý je daný rôznou veľkosťou brúsnych zŕn, tj od hrubších po jemnejšie.

Až v momente, keď je brúsenie dokončené , teda ľudským okom nemožno uvidieť žiadne defekty a povrch je dokonale rovný , môžeme postupovať na konečné leštenie povrchu noža. V skutočnosti je postup leštenia veľmi podobný brúseniu, používa sa však extrémne jemné brusivo, vo forme pasty alebo suspenzie. Tento proces slúži na najviac možné vyhladenie povrchu, vďaka ktorému dosiahneme vysoký lesk a efekt priehľadnej hĺbky, ktorá prepožičiava nožu neuveriteľne krásny a dokonalý vzhľad.


Majstri v brúsení

Majstri Samury sú skutočnými profesionálmi, čo sa týka techniky a metódy brúsenia a leštenia. Z toho dôvodu predstavujú naše nože skutočné umelecké diela s vynikajúcimi charakteristikami. Týmto sa v skutočnosti odlišuje vysokokvalitný kuchynský nôž od nekvalitného vylisovaného kusu. 

S brúsením a leštením vám pomôžu rôzne typy brúsnych kameňov Samura, ktoré predstavujú vrcholnú možnosť ostrenia a údržbu nožov. Ako ďalší variant, ktorý v domácich podmienkach často víťazí v pomere "čas / úsilie / výsledok", predstavuje Samura elektrická diamantová brúska , ktorý si hravo poradí ako s brúsením, tak s leštením noža. Manipulácia s elektrickým brúskom je veľmi intuitívna a zvládne ju naozaj každý.

Súvisiace produkty

NOVÉ

Samura MO-V Nôž na ovocie a zeleninu 9 cm (SM-0010)

Samura MO-V Nôž na ovocie a zeleninu 9 cm (SM-0010)

27,00 €

Nože Samura predstavujú symbiózu japonskej nožiarskej tradície a európskej spoľahlivostiNože značky Samura sú vyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele , kalené na 58 - 61 HRC. Čepele majú japonský tvar a jemné zúženie zo špičky, vďaka čomu disponujú fantastickým rezným výkonom. Nože Samura sú naostrené v uhle 17 stupňov . To je viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch. Na rukoväť používame najlepšie moderné materiály: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity. Viac o histórii značky Samura.Tento nôž na ovocie a zeleninu Samura MO-V je považovaný za najmenší zo všetkých kuchynských nožov, pokiaľ ide o veľkosť, ale v žiadnom prípade z hľadiska významu. Je to jeden z najžiadanejších nožov a stal sa nevyhnutným prvkom v každej kuchyni. Je navrhnutý na lúpanie a krájanie drobnej zeleniny a ovocia a jeho krátka úzka čepeľ si s touto úlohou hravo poradí. Vďaka veľmi ľahkej (len 73 gramov), kompaktnej a ergonomickej protišmykovej oválnej rukoväti je tento nôž na ovocie a zeleninu maximálne prispôsobený aj pre prácu v dlhom časovom úseku.Odporúčame ručné umývanie.Samura MO-V SM-0010 Nôž na ovocie a zeleninuCelková dĺžka:     21,7 cmDĺžka čepele:     9 cmHmotnosť:            85 gPrednosti nožov Samuravyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele, kalené na 58 - 61 HRCfantastický rezný výkon vďaka japonskému tvaru čepele a jemnému zúženiu zo špičkynaostrenie v uhle 17 stupňov (t.j. viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch)rukoväte vyrobené z najlepších moderných materiálov: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity Ako vybrať ten správny nôž?Ak si chcete uľahčiť výber a pochopiť, aké nože budete skutočne potrebovať, mali by ste sa zoznámiť s  hlavnými typmi nožov  a ich využitím. Viac k tejto téme sme pre vás zhrnuli v článku ako vybrať správny nôž .  Japonský kuchynský nôž - priamy potomok samurajského mečaJaponské nože sú dokonalým spojením legendárnych tradícií minulosti a špičkových technológií budúcnosti. Viacej o vlastnostiach japonských nožov.  Starostlivosť o kuchynské nožeSprávna starostlivosť o kuchynské nože je celá veda, jednoduchá, ale veľmi dôležitá. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel môžete výrazne predĺžiť životnosť dobrého noža a pretvoriť vaše rutinné varenie na jednoduchý a fascinujúci proces. 5 zásad správnej starostlivosti o nože.Brúsenie a leštenie nožov - Účel a dôležitosťVlastnosti kvalitného kuchynského noža, značne závisia na stupni jeho konečného brúsenia a leštenia v poslednej fáze výroby . Týmto procesom je ovplyvnená nielen schopnosť noža udržať ostrosť po dlhšiu dobu, ale aj samotný výkon – maximálne výsledky s minimálnym úsilím. Navyše tiež odráža krásu a dokonalosť vzhľadu noža a poskytuje dodatočnú ochranu proti korózii. Kvalita a prísne dodržiavanie obrábacích techník nám poskytuje odpoveď na otázku, prečo sú niektoré nože lepšie, pokiaľ porovnávame ich reznú kapacitu a zachovanie ostrosti. Dôležitosť brúsenia a leštenia nožov.Ako na brúsenie nožov ľahko a rýchlo. Video: Kvalitné kuchynské nože Samura Video: Kvalitné kuchynské nože Samura

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency