Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Boj výskumníkov soli

Absurdná veda

20. 04. 2016 Ochorenia Stravovanie Potraviny Krv  Jozef Maťko
Boj výskumníkov soli

Hotové jedlá, údeniny, syry, chlieb - mnohé potraviny obsahujú poriadnu porciu soli. Asi 10 gramov soli denne spotrebujú v priemere muži v Nemecku, ženy asi 8,4 gramov. Tým väčšina prekračuje odporúčania Nemeckej spoločnosti pre výživu, ktorá radí maximálne šesť gramov- asi jednu čajovú lyžičku.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO dokonca vyzýva ponechať nanajvýš päť gramov soli. To by malo znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb a predčasnej smrti.

Avšak vedecká základňa pre tieto odporúčania je sporná. V „International Journal of Epidemiology“ analyzujú traja vedci spor o soli. Nie, aby dali sami odporúčanie pre príjem soli, ale aby preverili, či vedecká debata prebieha po zmysluplných cestách. Priekopy sú hlboké: zatiaľ čo niektorí výskumníci označujú radu na nízky príjem soli ako možno najväčší podvod v histórii zdravotnej starostlivosti, iní v nej vidia jeden z najdôležitejších cieľov prevencie vôbec.

Ak budeme predpokladať, že všetci účastníci sa upísali vede a zdravotnej starostlivosti, vyvoláva tento spor otázky, ako výskum spracúva poznatky, a ako tieto ovplyvňujú verejné odporúčania,“ píše tím pod vedením Ludovica Trinquarta z Columbia University v New Yorku.

Tipy na výživu: od raňajok až po slávnostnú hostinu

269 odborných publikácií na túto tému bolo analyzovaných Trinquartom s kolegami.

  • 54 percent podporuje tézu, že zvýšený príjem soli zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a predčasnej smrti,
  • 33 percent nesúhlasí s tézou
  • 13 percent neprišlo k žiadnemu jednoznačnému výsledku.

Ich analýza tiež odhaľuje: výskumníci, ktorí ani nepodporujú tézu, ani ju neodmietajú, citujú výrazne častejšie tie práce, ktoré odrážajú ich názor.

Medzi študovanými prácami bolo tiež desať prehľadných článkov, ktoré zhŕňajú rôzne štúdie a vlastne majú predstavovať stav výskumu. Preto sú považované za obzvlášť významné. Avšak, meta-štúdie o soli prišli k veľmi rozdielnym výsledkom, pretože prekvapivo analyzujú rôzny výber dostupných štúdií. A nakoniec štyri potvrdili hypotézu, tri jej odporujú, tri neprišli k žiadnemu presvedčivému výsledku.

Je soľ pre zdravie škodlivá alebo nemá žiadne účinky na zdravie? Vedci sa nevedia zhodnúť.

Dva tábory, ktoré si ťažko vymieňajú informácie

Trinquart a jeho kolegovia prichádzajú k záveru, že publikované štúdie len málo prospievajú k vyriešeniu prebiehajúceho sporu, ale že existujú takmer dve samostatné oddelené vetvy výskumu - tá, ktorý tézu podporuje, a tá, ktorá ju odmieta.

Oni píšu, že lekársky výskum síce veľmi presne dbá na to, ako môžu finančné záujmy ovplyvniť výsledky, ale stále príliš málo dbá na ďalší problém: že totiž dlho akceptované presvedčenia sa len ťažko odmietajú, a toto má tiež vplyv na prácu vedcov.

V jednom komentári v „International Journal of Epidemiology“ poukazuje výskumník Bruce Neal na to, že by sme nemali prehliadať vplyv potravinárskeho priemyslu, pre ktorý je soľ lacnou zložkou, ktorá - spolu s cukrom a tukom – môže premeniť lacné suroviny nižšej kvality na cenný tovar s optimálnymi vlastnosťami.

Existujú vraj náznaky, že potravinársky priemysel podnecuje diskusiu a potláča postup proti zlou výživou zapríčineným chorobám -  s taktikami, ktoré by použili aj výrobcovia tabaku a alkoholu, píše Neal. Výskumník je tiež medziiným šéfom predstavenstva austrálskej pobočky „World Action on Salt and Health“.

Kritizuje preto: Analýza vraj popisuje soľnú vojnu, ale nevysvetľuje.

Záver

Či už nízky príjem soli - každý deň menej ako päť gramov alebo dokonca menej - pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, je sporné. Výskumní pracovníci, ktorí nie sú sami zapojené do sporu o soľ, prichádzajú k záveru, že sa v tejto otázke vytvorili dva tábory, ktoré trvajú na svojej pozícii. Prínosu poznatkov to neprispieva.

Má soľ vplyv na kardiovaskulárne ochorenia?

Tip Vitariána 

Nejde len o zdravie srdca, o soli sa tvrdí, že zadržiava vodu v tele, a že kvôli nej niekedy ľudia nemôžu schudnúť napriek tomu, že neobsahuje kalórie. Skúste ju na mesiac vysadiť alebo obmeziť a pozorujte to na sebe. Od nadmerného príjmu soli môžete odbremeniť aj svoje obličky

Súvisiace články

Vitamín B12

Vitamín B12

Konopné semienko

Konopné semienko

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency