Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Keď varené škodí

21. 11. 2013 Stravovanie Vitamíny Prevencia Bielkoviny antioxidanty  Katarína Mikulová
Keď varené škodí

Naši predkovia jedli prevažne surové

Keď sa zamyslíme nad tým, aká potrava slúžila človeku na prežitie tisícky rokov, budeme musieť priznať, že strava surová. Človek žil v dávnoveku podobne ako zvieratá, jedol plody zeme všakovakého druhu, medzi inými aj divoké byliny. Zvieratá jedli a jedia taktiež potravu za surova – bylinožravcami počnúc a dravcami končiac. Zvierací inštinkt, ktorý máme aj my ľudia, pritom vždy napomáhal k tomu, aby organizmus vedel vyhľadať práve potravu najviac prospešnú pre telo.Varenie a opekanie však majú za následok hotovú biochemickú bombu, ktorá tento kompas dokonale zmiatla a mätie ho dodnes.

Ako to, že varené tak chutí?

Varené jedlo nám nechutí preto, že by bolo pre telo tak prospešné, ale preto, že vie obalamutiť mozog. Pri tepelnom spracovaní dochádza k vytváraniu molekúl, ktoré vedia naše chuťové a čuchové receptory dokonale zmiasť. Tieto atómové reťazce pri pravidelnom užívaní dráždia náš mozog a môžu mať účinky ako ópium. Napokon, dnes už vieme, že hamburgery a hranolčeky sú škodlivé, no i tak sa ich nevieme nabažiť – môže za to práve menovaný princíp, ktorý obdobne funguje aj pri príjme vareného jedla.

Veľmi dobre vidieť túto závislosť na zvieratách. Len si spomeňte na myši a potkany alebo na svojho psa, ktorý nevie prestať jesť, keď mu podsuniete niečo spracované, či ochutené.

Odborníci dnes z tohto dôvodu hovoria o špecifických závislostiach na chlebe, cestovinách, pizzi či syre. Už viete, prečo sa jedla neviete nabažiť, aj keď evidentne nie ste hladní?

Varené a smažené možno chutí, no oberá surovú potravinu o množstvo vitálnych látok.

Ako sa tepelnou úpravou sami ukracujeme...

… o vitálne látky

Dnes už vieme, že tepelným spracovaním sa veľa vitamínov, enzýmov a vitálnych látok zabíja. Okrem celého inventáru známych látok sem patrí aj koenzým Q10, nesmierne dôležitý pre energetický metabolizmus a fungovanie väčšiny orgánov v tele.

… o prirodzené bielkoviny

Ak jedlo upravujeme teplotou vyššou ako 43-44 stupňov, bielkoviny sa začnú denaturovať. Asi viete, ako sa surové vajce zmení varením – rovnako diametrálne odlišné sú aj ostatné potraviny pred a po varení. A účinky? Odpovedzte si sami. Zatiaľ, čo zo surového vajca dokáže stále vzísť nový život, varené môžeme akurát tak pokrájať do „zdravého“ majonézového šalátu.

… o aminokyselinu lyzín

Hladina lyzínu v potrave klesá tepelným spracovaním až o 40%. Toto hrá v náš neprospech, keďže sme z veľkej väčšiny odkázaní práve na lyzín z potravy. Táto aminokyselina hrá dôležitú úlohu pri vytváraní L-karnitínu, známeho „spaľovača“ tukov. Lyzín je potrebný taktiež pre správne fungovanie ciev, tkanív a svalov. A ako môže lyzín tepelným spracovaním odrazu zmiznúť? Naviaže sa na iné molekuly a stáva sa tak pre telo nevyužiteľným.

… o dĺžku telomér, a tým o svoju mladosť

Naše bunky sa neustále obnovujú delením a čím sme starší, tým nedokonalejšie toto delenie prebieha a dochádza k takzvanému „starnutiu“. Pojmom „teloméra“ označujeme koncovku chromozómov, ktorá sa takýmto delením stále skracuje. Čím je kratšia, tým nedokonalejšie sa prenáša genetická informácia z bunky na bunku, a tým intenzívnejšie dochádza k starnutiu. Kým sme si kedysi mysleli, že dĺžku telomér nemožno ovplyvniť, dnes sme presvedčení o pravom opaku. Nezdravá a tepelne spracovaná strava, fajčenie, alkohol a jedy teloméry rýchlo skrátia, zatiaľ čo živá strava a vytrvalostné športy ich dokonca predĺžia.

Tepelné spracované potraviny skracujú takzvané "teloméry", a tým urýchľujú starnutie.

Teplom rastie množstvo jednoduchých cukrov

Tepelným spracovaním sa z komplikovaných a ťažko rozložiteľných uhľovodíkov stávajú jednoduché, rýchlo stráviteľné cukry. Preto sú uvarené zemiaky či mrkva akosi sladšie a pečený chlieb sladší ako surové cesto. Je to však zdravé? Ani nie. Rýchlym zvýšením hladiny cukru v krvi rozkýveme hormonálny systém do extrémov, pankreas sa snaží vylúčiť veľké množstvo inzulínu, výsledkom čoho je rýchle ukladanie cukrov vo forme tuku alebo glukagónu v tele. Okrem priberanie je nebezpečné, že hladina cukru v krvi po takomto ródeu extrémne klesá, čo opäť posilňuje túžbu po sladkom a navodzuje pocit hladu. Človek tak znova začína jesť a ostáva uzamknutý v začarovanom kruhu. Vedľajšie účinky takéhoto fungovania už dobre poznáme. Obezita, cukrovka a celý rad civilizačných ochorení sú daňou za neodolateľnú chuť varených jedál.

Telo sa varenému bráni

Vedci zistili, že po príjme vareného jedla dochádza k vylučovaniu bielych krviniek do tráviaceho traktu, čo sa chápe ako obranná reakcia organizmu na cudzie a toxické látky v tele. Prvýkrát v roku 1930 priniesol doktor Paul Kouchakoff informáciu o imunitnej reakcii na varené jedlo na prvom internacionálnom kongrese pre mikrobiológiu v Paríži. V jeho experimentoch dokázal, že imunitná reakcia tela sa spúšťa po príjme akéhokoľvek vareného jedla a má tendenciu byť silnejšia pri príjme priemyselne spracovaných potravín. Po príjme surovej stravy k žiadnej podobnej reakcii nedošlo. Pozitívnu správu priniesol fakt, že telo nespúšťa obranné mechanizmy, ani keď si k varenému jedlu dáme aspoň 50% surovej stravy.

Uvarená zelenina chutí sladšie, lebo varením sa zložité karbohydráty menia na jednoduché cukry, čo negatívne vplýva na náš hormonálny systém.

Tip vitariána

Všetci máme možnosť začať sa stravovať zdravo. Prvý krok je k varenému jedlu prikladať stále viac surového. Keď si ku každému varenému jedlu doprajeme polovicu rastlinnej potravy v surovej forme, vitalita nášho tela porastie. Postará sa o to celá kopa vitálnych látok a vláknina, ktorá pomôže toxíny varenej stravy starostlivo vylúčiť z tela von.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency