Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ketogénna diéta a starnutie

Potenciálny vplyv vyvolania ketózy na spomalenie procesu starnutia

11. 03. 2024 Stravovanie Diéta Dlhovekosť ketóza ketogénna diéta  Andrej Maťko
Ketogénna diéta  a starnutie
Ketogénna diéta a jej potenciálny vplyv na spomalenie procesu starnutia je predmetom záujmu a výskumu v oblasti vedy o starnutí (gerontológii). Tento záujem vyplýva z pôsobenia ketózy na rôzne metabolické a bunečné procesy, ktoré by mohli mať priaznivý vplyv na dlhovekosť a kvalitu života. Nižšie sú uvedené niektoré z mechanizmov, ako ketogénna diéta môže teoreticky prispieť k spomaleniu starnutia.


Zvýšenie efektivity energetického metabolizmu

Ketogénna diéta prinúti telo spaľovať tuky namiesto sacharidov, čo môže zlepšiť mitochondriálnu funkciu a efektivitu využitia energie. Mitochondrie, ktoré sú zodpovedné za produkciu energie v bunkách, sa stávajú menej efektívnymi s vekom, a tak zlepšenie ich funkcie by mohlo mať anti-starnúci účinok.


Zníženie oxidačného stresu

Pri ketóze telo produkuje menej reaktívnych kyslíkových druhov (ROS), ktoré sú spojené s poškodením buniek a tkanív. Tým môže diéta prispieť k zníženiu oxidačného stresu a poškodenia buniek, ktoré sú spojené so starnutím.


Zníženie zápalu

Chronický zápal je považovaný za jeden z hlavných mechanizmov starnutia. Ketogénna diéta môže prispieť k zníženiu zápalových markerov v tele, čím môže potenciálne spomaľovať niektoré procesy spojené so starnutím.


Autofágia

Tento proces predstavuje "čistenie" buniek", pričom sa odstraňujú poškodené časti a proteíny, čo prispeje k lepšej bunečnej funkcií a dlhovekosti. Ketogénna diéta môže stimulovať autofágiu, čo je považované za jeden z možných mechanizmov, ako môže diéta prispieť k predĺženiu života a zdravia.


Horméza

Nízky príjem sacharidov a výroba ketónov môžu fungovať ako hormetické stresory, ktoré stimulujú obranné reakcie organizmu, zlepšujú odolnosť voči stresu a podporujú dlhovekosť.


Čo je to ketóza?

Ketóza je metabolický proces, ktorý nastáva, keď telo nemá dostatočné množstvo sacharidov na výrobu energie. Namiesto toho začne spaľovať tuky, čo vedie k tvorbe molekúl zvaných ketóny, ktoré telo používa ako alternatívny zdroj energie. Ketóny sú teda organické zlúčeniny, ktoré vznikajú v pečeni z tukov ako odpoveď na nízku dostupnosť glukózy (cukru) v tele. 


Ketóza sa najčastejšie využíva v kontexte ketogénnej diéty, ktorá obmedzuje príjem sacharidov a zvyšuje príjem tukov, aby stimulovala produkciu ketónov a využívanie tukov ako primárneho zdroja energie. Tento proces môže priniesť viaceré potenciálne výhody, vrátane úbytku hmotnosti, lepšej kontroly hladiny cukru v krvi a zvýšenej mentálnej jasnosti. 

Ketóza a výroba ketónov môžu tiež mať terapeutické využitie pri liečbe určitých ochorení, ako je napríklad epilepsia, kde ketogénna diéta môže pomôcť v znížení frekvencie záchvatov. Okrem toho prebiehajú výskumy týkajúce sa potenciálneho vplyvu ketózy na iné stavy, vrátane Alzheimerovej choroby, rakoviny a metabolického syndrómu.

Je dôležité podotknúť, že ketóza je odlišná od ketoacidózy, ktorá je závažným a potenciálne život ohrozujúcim stavom, typicky spojeným s diabetom typu 1, pri ktorom hladina ketónov v krvi dosiahne nebezpečne vysoké úrovne. Preto je dôležité pristupovať k ketogénnej diéte informovane a pod dohľadom odborníka, aby sa predišlo možným negatívnym účinkom na zdravie.


Základné výhody a nevýhody 


Výhody

  • Úbytok hmotnosti: Mnoho ľudí hlási rýchly úbytok hmotnosti, keď začnú s ketogénnou diétou, čo môže byť motivujúce.
  • Znížená chuť na sladké: Ketogénna diéta môže znížiť túžbu po sladkých a sacharidových potravinách, čo môže z dlhodobého hľadiska uľahčiť udržiavanie zdravého stravovania.
  • Zlepšenie kontroly cukru v krvi: Pre ľudí s diabetom typu 2 alebo inzulínovou rezistenciou môže ketogénna diéta pomôcť zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi.
  • Zvýšená hladina energie a lepšie sústredenie: Niektorí ľudia hlásia zvýšenú mentálnu jasnosť a vyššiu hladinu energie po adaptácii na ketózu.


Nevýhody

  • Prísnosť diéty: Pre mnohých môže byť ťažké dodržiavať prísne obmedzenia na príjem sacharidov.
  • Časté vedľajšie účinky: Pri prechode na ketogénnu diétu môžu niektorí ľudia zažiť tzv. keto chrípku, ktorá môže zahŕňať únavu, bolesti hlavy, závraty a iné symptómy.
  • Možné dlhodobé zdravotné riziká: Existujú obavy ohľadom dlhodobého vplyvu vysokého príjmu tukov, najmä nasýtených, na srdce a obmedzeného príjmu vlákniny na zdravie čriev.
  • Nutričná nedostatočnosť: Ketogénna diéta obmedzuje alebo eliminuje celé skupiny potravín, čo môže viesť k nedostatku dôležitých vitamínov a minerálov.
  • Sociálna a praktická náročnosť: Môže byť obtiažne dodržiavať ketogénnu diétu pri spoločenských udalostiach alebo keď jedete mimo domova


Najlepšie potraviny pre ketogénnu diétu

Najlepšie potraviny pre ketogénnu diétu sú tie, ktoré sú vysoko v tukoch a nízko v sacharidoch. Tu je zoznam potravín, ktoré sú vhodné pre ketogénnu diétu:

                      • Mäso: Hovädzie, kuracie, bravčové, jahňacie, divina – preferované sú kvalitné a ideálne pasienkové alebo bio zdroje.
                      • Ryby a morské plody: Losos, makrela, sardinky, pstruh, tuniak, krevety, mušle – zdroje bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
                      • Vajíčka: Ideálny, všestranný zdroj bielkovín; preferované sú voľne žijúce alebo obohatené o omega-3.
                      • Mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku: Syry (napr. cheddar, kozí syr, mozzarella), smotana, maslo, ghee. Preferujú sa plnotučné verzie.
                      • Orechy a semienka: Mandľe, vlašské orechy, ľanové semienka, chia semienka, tekvicové semienka – sú dobrým zdrojom tukov, ale pozor na ich vysoký obsah kalórií.
                      • Tuky a oleje: Olivový olej, kokosový olej, avokádový olej, maslo, ghee. Tieto tuky sú vhodné na varenie a ako dresingy na šaláty.
                      • Zelenina s nízkym obsahom sacharidov: Listová zelenina (špenát, rukola), brokolica, kveták, cuketa, paprika, avokádo. Tieto druhy zeleniny sú bohaté na vlákninu a nutrične hodnotné.
                      • Avokádo: Vynikajúci zdroj zdravých tukov, vlákniny a je nízke na sacharidy. Avokádo je veľmi univerzálne a dá sa použiť v mnohých jedlách.
                      • Plnotučné jogurty a kefír: Dobré zdroje probiotík a tukov, avšak treba dbať na to, aby obsahovali minimum sacharidov.
                      • Kokosové produkty: Kokosové mlieko, neoslazená kokosová múčka, kokosový olej – tieto produkty sú vysoké na tuky a majú mnoho využití v ketogénnej kuchyni.

                      Pri plánovaní vašej ketogénnej diéty je kľúčové vyberať potraviny, ktoré sú nielen nízke na sacharidy, ale aj vysoké na nutričné hodnoty, aby ste zabezpečili, že dostanete všetky potrebné vitamíny a minerály. Vždy sa snažte začleniť rôznorodú stravu, aby ste zabránili nutričným nedostatkom.



                      Týždenný stravovací plán na ketogénnej diéte

                      Týždenný stravovací plán na ketogénnej diéte by mal zahŕňať jedlá bohaté na tuky a s nízkym obsahom sacharidov. Tu je príklad, ako by mohol vyzerať:

                      Pondelok:

                      • Raňajky: Vajíčka na slaninke s avokádom
                      • Obed: Šalát s kuracím mäsom, olivovým olejom a feta syrom
                      • Večera: Losos so zeleným špargľou pečený v olivovom oleji


                      Utorok:

                      • Raňajky: Kokosový chia puding
                      • Obed: Číra hovädzia polievka s nízkosacharidovou zeleninou
                      • Večera: Steak s maslovou omáčkou a dusená brokolica


                      Streda:

                      • Raňajky: Omeleta s špenátom a syrom
                      • Obed: Tuniakový šalát s majonézou a uhorkou
                      • Večera: Kuracie prsia plnené pestom a syrom, podávané s pečeným kvetákom


                      Štvrtok:

                      • Raňajky: Kokosové mlieko smoothie s malinami a chia semienkami
                      • Obed: Šalát z rukoly, parmezánu, orechov a olivového oleja
                      • Večera: Bravčové kotlety s kapustovým šalátom


                      Piatok:

                      • Raňajky: Avokádový toast na nízkosacharidovom chlebe
                      • Obed: Zeleninová polievka s kokosovým mliekom a kuracím mäsom
                      • Večera: Pečené krevety s cesnakovo-limetkovou omáčkou a zeleninovými spiralizovanými cestovinami


                      Sobota:

                      • Raňajky: Brie syr s orechami a malým množstvom bobuliek
                      • Obed: Lahodná hovädzia gulášová polievka
                      • Večera: Grilovaný halibut s pestom z bazalky a pečenou paprikou


                      Nedeľa:

                      • Raňajky: Jogurt plný tuku s orechmi a semenami
                      • Obed: Šalát s vajcom a avokádom, olivovým olejom
                      • Večera: Jahňacie kotlety s rozmarínom a pečenými šampiňónmi


                      Pri každom jedle je dôležité piť dostatok vody a udržiavať sa hydratovaný. Okrem toho, je dobré pridávať do jedálnička rôzne druhy zeleniny s nízkym obsahom sacharidov, aby ste si zabezpečili dostatok vlákniny a vitamínov. Pred začatím akejkoľvek diéty je však dôležité konzultovať sa s odborníkom na výživu alebo lekárom.

                      Je dôležité zdôrazniť, že hoci sú tieto teoretické mechanizmy podporované niektorými predbežnými štúdiami, výskum v oblasti ketogénnej diéty a spomalenia starnutia je stále v počiatočných fázach. Potrebujeme viac dôkazov, najmä z dlhodobých štúdií na ľuďoch, aby sa potvrdili tieto potenciálne výhody.

                      Navyše, ketogénna diéta nie je pre každého a môže mať aj potenciálne riziká alebo nežiaduce účinky, preto je vždy dôležité konzultovať zmeny stravy so zdravotníckym odborníkom.


                      Súvisiace produkty

                      TIP

                      NOVÉ

                      SPERMIDÍN - Extrakt z pšeničných klíčkov 3 mg spermidínu

                      SPERMIDÍN - Extrakt z pšeničných klíčkov 3 mg spermidínu

                      39,00 €

                      Spermidín je prírodná látka, ktorá patrí medzi takzvané biogénne polyamíny a nachádza sa vo všetkých bunkách. Polyamíny boli prvýkrát objavené v ľudských spermiách, odkiaľ pochádza aj charakteristický názov spermidín. Okrem možnej endogénnej produkcie sa spermidín nachádza aj v rôznych potravinách, najmä v klíčkoch pšenice, ryže a pohánky.Ochrana buniekV posledných rokoch sa spermidín stal stredobodom výskumu dlhovekosti. Hromadenie molekulárneho poškodenia vo forme defektných bunkových organel, defektných enzýmov, hromadenia proteínov a poškodenia DNA je dôležitým aspektom starnutia. To zvyšuje pravdepodobnosť chronických ochorení, ako sú neurodegeneratívne ochorenia, diabetes typu II a rakovina.Spúšťač autofágieSpermidín patrí medzi takzvané kalorické reštrikčné mimetiká (caloric restriction mimetics) a ako taký je schopný vyvolať autofágiu. Autofágia je dôležitý proces v bunkách, pri ktorom dochádza k rozkladu a recyklácii bunkových komponentov, ako sú nesprávne poskladané proteíny alebo celé bunkové organely, vrátane dysfunkčných mitochondrií – ide teda o akýsi samočistiaci program buniek. Kde sa spermidín nachádza?Spermidín je polyamín, ktorý si telo vytvára samo, ale jeho syntéza počas života klesá. Spermidín sa však prijíma aj potravou. Najmä potraviny rastlinného pôvodu, ako sú celozrnné výrobky, zelenina a strukoviny, majú vysoký obsah spermidínu. Takzvaná Brunico štúdia preukázala koreláciu medzi príjmom spermidínu v strave a nízkou mierou úmrtnosti na cievne ochorenia, rakovinu a iné typy úmrtí. Spermidín vykazoval najvyššiu nepriaznivú súvislosť s mortalitou spomedzi všetkých 146 makro- a mikroživín identifikovaných v strave subjektov.Ako vplýva spermidín na dlhovekosť?Ako môže spermidín prispieť k dlhému životu? Zdá sa, že život predlžujúce účinky sú čiastočne založené na ochrane kardiovaskulárneho systému. Spermidín preukázal ochranné účinky na kardiovaskulárny systém, vrátane zlepšenia diastolickej funkcie srdca, optimalizovanej funkcie mitochondrií, zmiernenia straty arteriálnej flexibility súvisiacej s vekom a zníženej tvorby aterosklerotických plátov. Metaanalýza ukazuje negatívnu súvislosť medzi hladinami polyamínov v strave a rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.Neuroprotektívne, regeneračné a pamäť podporujúce účinky spermidínuMimoriadne zaujímavé účinky spermidínu sú aj neuroprotektívne, regeneračné a pamäť podporujúce účinky, ktoré boli pri pokusoch na zvieratách také sľubné, že už boli uskutočnené prvé štúdie na ľuďoch. vykonali - s celkom pozoruhodnými úspechmi. V štúdii Charité (štúdia preSmartAge) viedlo užívanie 1,2 mg počas 3 mesiacov k miernemu zlepšeniu výkonnosti pamäte u ľudí s klesajúcou pamäťou.V ďalšej štúdii z Rakúska sa kognitívna výkonnosť subjektov s miernou demenciou zlepšila, keď konzumovali obilné rolky s obzvlášť vysokým obsahom spermidínu 3,3 mg. Presné pozadie neuroprotektívneho účinku spermidínu ešte nebolo dostatočne preskúmané. Je však jasné, že autofágia hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní normálnej funkcie mozgu a ochrane pred neurodegeneráciou.Znižovanie zápalov pri reumatoidnej artritíde a osteoporózeŠtúdie ukázali, že spermidín má ďalšie dôležité účinky: Spermidín znižuje zápalových poslov pri reumatoidnej artritíde (25); v bunkách chrupavky postihnutých osteoartrózou spermidín viedol k regenerácii chrupavk, takže spermidín by mohol byť nápomocný aj pri zápalových a/alebo degeneratívnych ochoreniach kĺbov.Prevencia a liečba SARS-CoV-2Spermidín bol schopný znížiť vírusovú záťaž v pľúcnych bunkách infikovaných vírusom SARS-CoV-2 o 85 %.Pozitívny vplyv na obezitu a cukrovkuSpermidín môže zmierňovať prírastok hmotnosti a súvisiace metabolické zmeny so zvýšeným príjmom potravy, a tým môže podporovať chudnutie. Epidemiologická štúdia ukazuje inverznú súvislosť medzi príjmom spermidínu v strave a parametrami spojenými s obezitou a cukrovkou, ako sú BMI, obvod pása, inzulínová rezistencia, glykémia nalačno a dlhodobá glukóza (HbA1c).Zdravé črevá a zdravý mikrobomSpermidín má pozitívny vplyv na črevný mikrobióm. Podporuje baktérie produkujúce butyrát, ktoré môžu priaznivo ovplyvňovať črevnú bariéru a znižovať zápal Spermidín preto môže mať priaznivý vplyv na metabolický syndróm.Rast vlasovSpermidín zlepšuje rast vlasov, čo bolo preukázané v štúdii na ľuďoch.

                      Kúpiť

                      NOVÉ

                      Resveratrol - liposomálny

                      Resveratrol - liposomálny

                      56,00 €

                      RESVERATROLResveratrol je polyfenol a bol objavený už vo viac ako 72 rastlinných druhoch. Stalo sa známe ako prirodzene sa vyskytujúca zložka červeného vína. Je zvlášť koncentrovaný v šupkách červeného hrozna a slúži ako prirodzená obranná a ochranná látka pre rastlinu proti parazitom, napadnutiu hubami a nepriaznivými poveternostnými vplyvmi ako je vlhkosť, UV žiarenie a teplotné výkyvy.Resveratrol existuje v dvoch rôznych geometrických variantoch; takzvané izoméry: cis-resveratrol a trans-resveratrol. Iba trans forma rozvíja úplné biologické a fyzikálne vlastnosti. Cis-resveratrol sa v prírode vyskytuje oveľa menej často ako bioaktívny trans-resveratrol.https://www.vitarian.sk/clanky/elixir-mladosti-v-cervenom-vineDÁVKOVANIEODPORÚČANÁ SPOTREBAUžívajte 1 čajovú lyžičku (zodpovedá 5 ml so 100 mg trans-resveratrolu) denne s vodou alebo ovocnou šťavou.KONTRAINDIKÁCIEAk užívate lieky, konzumujte len pod lekárskym dohľadom. Nevhodné pre dojčatá, deti a dospievajúcich do 14 rokov.DOPLNKY STRAVYNeprekračujte odporúčanú dennú spotrebu. Žiadna náhrada vyváženej a pestrej stravy. Uchovávajte mimo dosahu detí.SKLADOVANIEPo otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do 8 týždňov.Skladujte na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred priamym slnečným žiarením a teplom.Bublajúci plyn je normálna reakcia zložiek pri vyšších teplotách. Keďže náš produkt má vyšší obsah zložiek ako porovnateľné produkty, reakcia je o niečo silnejšia. Produkt je možné stále bez váhania konzumovať. Reakcia je reverzibilná pri teplote chladničky.Pred prvým otvorením výrobok uchovávajte v chladničke aspoň 24 hodín. Výrobok nesmie byť zmrazený.

                      Kúpiť

                      NOVÉ

                      NMN - Nikotinamid mononukleotid, 60 kapsúl

                      NMN - Nikotinamid mononukleotid, 60 kapsúl

                      96,00 €

                      Obsahuje flavonoid Apigeninu, ktorý sa hojne vyskytuje v ovocí a zelenine.Antioxidanty v podobe extraktov zo zeleného čaju, resveratrolu a zelených kávových zŕn.Organická zmes vyrobená z najkvalitnejších, biodynamických a divoko rastúcich rastlín z rodinných fariem.Výrobok je úplne bez rozpúšťadiel, alkoholov, plnív, spojív, príchutí, konzervačných látok, farbív, vôní, silikónu a BPA.Nikotínamid mononukleotid je EÚ označený a klasifikovaný ako chemická látka a nie je určený na ľudskú spotrebu.Upozornenie: Nejedná sa o doplnok stravy. Uchovávajte mimo dosahu detí. Produkt neslúži ako náhrada pestrej stravy. Neobsahuje kofeín, lepok, konzervačné látky, farbivá ani cukor. Doba expirácie vyznačená na obale. Tento produkt nie je určený na diagnostiku, liečbu, liečenie, alebo prevenciu akejkoľvek choroby.    

                      Kúpiť

                      Súvisiace články

                      Výrobcovia

                      © 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
                      Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency