Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zuby

Pravda o ich zdraví

10. 10. 2014 Ochorenia Stravovanie Trávenie  martina strihová
Zuby

Medzi najčastejšie zubné problémy patria kazy a vady zhryzu (čo znamená, že zuby nenarástli správne, patria sem aj deformácie čeľuste a úst). Ani jedno z toho nenastane v prípade, ak sa človek správne stravuje. Avšak nielen strava tohto človeka,  ale aj strava jeho matky musí byť zdravá. Dobrá výživa zubov musí začať už pred narodením, preto strava tehotnej ženy ovplyvní zdravotný stav zubov jej dieťaťa do konca života.

Ako vzniká kaz?

Dutina je diera. V zuboch sa dutiny objavujú vtedy, ak nastane nerovnováha minerálov v tele. Najdôležitejším faktorom pri tvorbe dutín v zuboch je vzťah minerálov vápnika a fosforu.

Ak je strava príliš bohatá na fosfor alebo kyselinotvorné potraviny, môžete mať nedostatok vápnika. To znamená, že ak Vám chýba vápnik, zvyčajne to nie je spôsobené nedostatkom kvalitného vápnika v strave, ale potravinami, ktoré telo oberajú o vitamíny a minerálne zásoby (vrátane vápnika), ako to robí napríklad biely cukor, rafinovaná múka, obilniny a iné spracované cukry (a najhoršie prípady sú, ak sa to ešte skombinuje so stravou veľmi chudobnou na vápnik).

Dutiny v zuboch nie sú tvorené vonkajšou aktivitou baktérií na povrchu zubov, ako si ľudia bežne myslia, ale nerovnováhou v tele spôsobenou nevhodnou potravou. Následkom toho, umývanie zubov a dentálne nite sú neefektívnym spôsobom, ako sa vyhnúť kazom, ak sa človek stravuje nevhodne. Zdravé zuby môžu byť vystavané len na základe zdravej stravy a životného štýlu – nie florizovanou vodou alebo zubnou pastou typu “belšie ako biele”.

Pravda o zdraví zubov

Dr. Price cestoval po celom svete, aby zistil vplyv rôznych spôsobov stravovania na zdravie zubov. Zistil, bez výnimiek, že ľudia, ktorí nejedli rafinované a spracované potraviny nemali takmer žiadne zubné kazy. Navyše, títo ľudia mali vynikajúcu štruktúru kostí a stavbu čeľuste, a teda boli dobre prispôsobení žutiu, spievaniu a hovoreniu. Inými slovami, strava nielenže nespôsobovala kazy, ale prirodzená strava bránila nesprávnemu rastu zubov alebo deformovaniu zubného zhryzu.

Tiež zistil, že jedenie rafinovaných potravín spôsobí, v rámci tak krátkeho času ako jedna generácia, zubné problémy ako úzke zubné oblúky, vady zhryzu a bujné zubné kazy. Jeho kniha obsahuje obrázky rodín zobrazujúce staršiu generáciu s vynikajúcimi zubmi, ktorá jedávala nerafinované a prirodzené potraviny. Mladší členovia rodiny, ktorí sa stravovali „civilizovanou” potravou, ako cukrovinky, nealkoholické nápoje, konzervované potraviny a rafinované obilniny mali zuby s dierami, výčnelkami a kazmi.

Jeho záver: "Vďaka surovej, nerafinovanej, celistvej, nespracovanej a nekomerčnej strave môžeme dosiahnuť najvyšší stupeň zdravia našich zubov. Bez výnimky, jedenie moderných potravín spôsobuje zhoršenie zubov."

Hoci štandardný názor zdravotníckych zariadení je, že zubný kaz je spôsobený čiastkami potravy prilepenej z vonkajšej strany zubov, dokonca aj časopis Journal of the American Medical Association zistil, že zubný kaz zmizne alebo sa utíši, ak človek dodržiava prirodzenú stravu. V tomto časopise Dr. James H. Shaw podal správu o zlepšení dentálneho zdravia, ktoré sa udialo v niektorých krajinách počas druhej svetovej vojny, keď sa ľudia museli vrátiť späť k tradičnej nerafinovanej strave: „Dôkladná štúdia týchto krajín naznačuje vplyv výživy na zuby počas ich vývoja a kalcifikácie. Konzumáciou nespracovanej, nerafinovanej výživy z prirodzených potravín  sa zuby stali odolnejšími voči kazu ako zuby formované v predvojnovom období.”

Dôraz sa kladie na proces tvorby zubov a na dobrú stravu. Strava vašej matky počas tehotenstva a dojčenia určuje základ zdravia vašich zubov. Aj ak sa teraz stravujete vynikajúco, zdravie vašich zubov môže byť ovplyvnené zlými stravovacími návykmi počas vašej mladosti a detstva alebo stravou mamy pred vašim narodením. Ešte stále si však môžete udržať dlhšie zdravie vašich zubov vďaka strave z prevažne surového ovocia a zeleniny. A čo okrem stravy môže pomôcť zabrániť zubnému kazu? Cvičenie!

Väčšina ľudí by sa smiala, ak by ste im tvrdili, že majú cvičiť svoje zuby. Pri takej rozšírenej nadváhe by sme si mohli myslieť, že ľudia potrebujú držať svoje ústa viac zatvorené a svoje zuby cvičiť menej. Ale tak, ako každá iná zdravá časť nášho tela potrebuje cvičenie, potrebujú ho aj zuby. Je to fakt: ak nejaká časť tela necvičí, alebo nie je vhodne používaná, bude sa zhoršovať. Pre zuby to platí rovnako.

Zuby

Cvičiť, žuť a hrýzť!

Ako si precvičíme naše zuby? Najlepším cvičením na zuby je používať ich práve s tým účelom, na aký ich máme: žutie jedla.

Na klasické jedlá ako biely chlieb, zemiaková kaša, omáčka s mäsom a pohár čaju ani nepotrebujete zuby. Dalo by sa to takmer prehltnúť niekoľkými dúškami, alebo použiť dva-tri hryzy. Potrebujete aj jedlo, do ktorého sa môžete zahryznúť, ktoré si vyžaduje dôkladné žutie a používanie zubov.

Ktoré jedlo je najlepšie na zuby? Surové, vláknité, celistvé ovocie, zelenina a orechy. Varené jedlá netreba veľa žuť, ale surové musia byť dôkladne požuté. Žutie tvrdého ovocia a zeleniny poskytuje zubom presne také cvičenie, aké potrebujú. Toto cvičenie je pre zuby veľmi efektívne, Dr. Shelton hovorí o svojej vlastnej skúsenosti:

„Matka mi priviedla dieťa zúfalá z vývoja jeho čeľuste a úst. Chlapec mal strašný skus (ako mu sedeli zuby) a vyzeralo to, že nemá v ústach žiadne miesto pre nové zuby. Po prediskutovaní jeho stravy som matke navrhol, nech dáva dieťaťu namiesto jeho sladkostí surovú mrkvu. Po rokoch som túto matku s dieťaťom videl znova. Chlapec mal krásne rovné zuby. Náročné hryzenie surovej mrkvy umožnilo zubom spevnieť na základe práce, na akú boli určené“.

Surové ovocie a zelenina neslúži len na precvičenie zubov, ale je účinné aj ako najlepšia zubná kefka! Britský vedci skúmali dve skupiny náhodne vybraných detí. Jedna skupina mala po jedle zjesť surové jablko a druhá nie. Zistili, že žutie surového jablka stimulovalo tkanivá ďasien, zvýšilo produkciu slín na čistenie zubov a slúžilo ako optimálne cvičenie pre čeľustné svaly. Vedci zistili, že deti, ktoré si dali k ich jedlu jablká (alebo iné surové ovocie,či zeleninu s obsahom vlákniny) mali oveľa zdravšie ďasná a menej kazov ako deti, ktoré sa držali bežného programu umývania zubov a bežnej stravy.

Dr. Maury Massler, profesor detského zubného lekárstva uviedol, že najlepší spôsob čistenia zubov a ďasien nie je drsné umývanie alebo chemické zubné pasty, ale jedenie potravín, ktoré sú „prirodzenými čistiacimi prostriedkami na zuby, ako dužinaté čerstvé surové ovocie, orechy a zelenina“.

Čiastky zo surového jedla nespôsobujú kazenie alebo zápach v ústach ako to robí spracované, varené alebo rafinované jedlo. Ak sa raz varením alebo rafinovaním naruší štruktúra jedla, čiastky tohto jedla sa rýchlo kazia, ak zostanú v ústach alebo medzi zubami. Jedením surového ovocia a zeleniny si udržíte Vaše zuby prirodzene čisté a zdravé aj bez odierajúcej zubnej pasty a prehnaného čistenia. 

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency