Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Sauna - Výborná liečebná a relaxačná aktivita

Má mnohé pozitívne účinky

25. 02. 2016 Alternatívna medicína Imunita  Ján Hegyi
Sauna - Výborná liečebná a relaxačná aktivita

Sauna je tu s nami už veľmi dlho

Prvá zmienka o “kúpaní sa v pote” pochádza z neskorej doby bronzovej (1500-900 p.n.l.). Archeologické vykopávky nasvedčujú tomu, že dôkazy poukazujúce na vznik sauny boli nájdené od Anglicka až po hranice s Áziou. Najmä však v severnej Európe.

Saunovanie bola od počiatku významná udalosť – dalo by sa povedať, že nieslo prvky rituálu. Saunovanie muselo vždy prebiehať v súlade s presnými pravidlami, ktoré pokrývali všetko, od spôsobu kúrenia v peci až po ochladenie po skončení saunovania. Podľa keltských legiend v saune žijú dobrí škriatkovia ktorý sa starajú o zdravie ľudí, ktorý ju navštevujú. Táto pozoruhodná symbolika dokazuje, že jej liečivé a relaxačné účinky poznali ľudia už od nepamäti.

Sauny sa využívali v rôznych kútoch sveta, ale nikde sa netešili takému záujmu ako v severnej Európe a v Rusku. Každá dedina mala parný kúpeľ - spoločenské miesto, rovnako dôležité ako kostol. Neslúžilo len na saunovanie. Uctievali sa v ňom mŕtvi. Ľudia totiž verili, že na takéto príjemné miesto sa ich duch určite vráti. V saune liečili choroby, zariekala sa láska, rodili sa v nej deti. Na Nový rok v saune ľudia zbavovali svoje telo i dušu hriechov, aby mohli vkročiť do ďalšieho roka úplne čistí.

Suchá sauna

Aké pozitívne účinky má saunovanie?

Saunovanie vo všeobecnosti má mnoho pozitívných účinkov. Aj suchá, parná, infračervená a rôzne iné disponujú benefitmi, ktoré by sa dali zhrnúť do týchto základných bodov:

  • účinná prevencia proti nachladnutiu, chrípke a ďalším chorobám horných dýchacích ciest
  • stimuluje imunitu
  • podporuje prekrvenie tkanív celého tela ako aj vnútorných orgánov
  • prudkým zahrievaním a následným ochladzovaním sa rozširujú a zužujú cievy a tak sa stávajú pružnejšími
  • aktívne odbúrava svalovú bolesť
  • posilňuje kardiovaskulárny systém
  • zlepšuje termoregulačné mechanizmy
  • ničí baktérie, vírusy a zabíja roztoče, ktoré žijú na ľudskom tele
  • zvyšuje celkovú obranyschopnosť organizmu
  • pôsobí relaxačne (ako napríklad yoga) – telo a psychika upokojí
  • odbúrava stres
  • prispieva k odstráneniu únavy
  • telo si vytvára hormóny – napr. endorfín – hormón šťastia a pociťujeme psychické uvoľnenie
  • vplýva na lepší spánok
  • pri potení sa otvárajú póry a odchádzajú z tela škodlivé látky
  • para zvlhčuje dýchacie cesty a tak ich prirodzene čistí

Aby bol efekt saunovania čo najlepší je potrebné navštevovať saunu aspoň raz za týždeň.

Aké sauny poznáme?

Suchá sauna – Fínsky typ

Princíp spočíva v suchej saune s minimálnu vlhkosťou a teplotou 90 až 110 °C. Vlhkosť vzduchu je okolo 15% a menej. Jej účinkom je predovšetkým uvoľnenie svalstva pohybového aparátu s následnou celkovou relaxáciou. Vysoká teplota vzduchu napomáha k zvýšeniu potenia tela a tým sa organizmus zbavuje toxických látok. Fíni sú národ saunistov a majú so saunovaním mimoriadne skúsenosti. Cez prázdniny a voľné dni zvyknú chodiť do sauny každý deň. Počas suchej sauny sa Fíni šľahajú brezovými metlami s listami, ktoré uvoľnujú prírodné oleje do pokožky.

Parná sauna – nazýva sa aj turecký kúpeľ

Výhodou parnej sauny, kde teplota dosahuje maximálne 55 stupňov Celzia pri 100 % vlhkosti, je jej nižšia záťaž na organizmus a preto si ju môžu dovoliť aj ľudia majúci zdravotné problémy, kôli ktorým nemôžu ísť do klasickej sauny. Účinky parnej sauny na ľudský organizmus sú pozoruhodné. Horúca para patrí medzi spoľahlivých liečiteľov. Pôsobí preventívne proti oslabeniu organizmu a rôznym chorobám.

Parná sauna

Infra sauna

Infračervené hĺbkové svetlo už dlhé roky nachádza v medicíne široké využitie a stretáva sa s neobmedzeným uznaním. Infračervené lúče sú neviditeľné, dlhovlnné lúče zo svetelného spektra zabezpečujú teplo, ktoré je v princípe ako slnečné svetlo bez škodlivých UV lúčov. Efektívne infračervené sálavé teplo vniká hlboko pod povrch pokožky a spúšťa mnoho zdravie podporujúcich procesov. Hĺbkové teplo stimuluje svaly a orgány, následkom tejto stimulácie je silné potenie. Zvýšenie vnútornej telesnej teploty zapríčiňuje zosilnené prekrvenie a povzbudzuje krvný obeh i látkovú výmenu. Prirodzeným zdravým potením dochádza k hĺbkovému čisteniu. Tak sa odbúrava tuk, cholesterol, jedovaté látky a ťažké kovy. Teploty od 40° C do 55° C sú veľmi príjemné a nezaťažujú organizmus.

Základné rady pri saunovaní

Máme niekoľko druhov sáun a v každej je doporučená iná dĺžka pobytu. Väčšinou býva na každej saune doporučená doba napísaná. Napriek tomu sa naozaj jedná o doporučenú dobu a každý by sa mal v prvom rade riadiť svojimi vlastnými pocitmi. Čiže v saune zotrváme presne tak dlho ako nám je to príjemné – sauna je individuálny pôžitok.

Všeobecne platí, že keď sa človeku začne horšie dýchať, keď ho začnú páliť rôzne časti tela,  alebo keď začne mať nepríjemné pocity, prípadne až nevoľno, mal by saunu opustiť

Nalievanie vody na horúce kamene

Neexistuje žiadna odporúčaná doba, ktorú by sme museli dodržiavať. Teplotu však môžeme regulovať aj zmenou polohy sedenia – premiestnením sa na  nižšiu alebo vyššiu lavicu. Niekomu je príjemných 5 minút na najnižšej lavici, niekto zas potrebuje 15 minút úplne hore. Počas saunovania je najlepšie ležať alebo sedieť s vyloženými nohami, aby bolo telo v jednej teplotnej úrovni. Po ukončení saunovania by ste mali dodržiavať pitný režim, pretože vaše telo stratí značné množstvo vody.

Upozornenie: Saunovanie nie je vhodné pre epileptikov, ľudí so srdcovo-cievnymi ochoreniami, s chorobami pľúc, cukrovkou alebo pre reumatikov. Ďalej sa neodporúča pri všetkých virózach, horúčkových stavoch, chrípke či angíne, počas menštruácie a v období tehotenstva! Najlepšie je sa poradiť so svojim lekárom alebo terapeutom.

Tip Vitariána

Pozrite si vtipný a poučný dokument o saunovaní vo Fínsku s názvom Pravda o saune. Dokument nájdete na tejto webovej adrese: http://www.tarak.cz/pravda-o-saune/

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency