Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako si správne vybrať odšťavovač?

Prehľad najlepších odšťavovačov

09. 03. 2015 Vitamíny Zelenina antioxidanty Zlúčeniny Odšťavovanie  Martina Strihová
Ako si správne vybrať odšťavovač?

Zdravšie odšťavovanie sa týka šnekových a dvojhriadeľových odšťavovačov. Tu záleží hlavne na tom, čo chcete odšťavovať. Menej zdravé, ale rýchle odšťavovanie je typické pre odstredivé odšťavovače. Okrem toho existujú odšťavovače na citrusy a rôzne ručné odšťavovače.

Šnekové odšťavovače

odšťavia aj mäkké ovocie
Ako fungujú: šnekové odšťavovače sú jednohriadeľové, volajú sa aj slimačie, pretože odšťavovanie prebieha v jednom väčšom hriadeli, ktorý má tvar špiráli. Ovocie a zelenina sa postupne drví a z toho sa lisuje šťava. Sú nízkootáčkové, aj preto je šťava z nich kvalitná a zachováva si živiny.
Na čo sú vhodné: šnekové odšťavovače sú výborné na odšťavovanie ovocia, aj mäkkého (na čo sa nehodia dvojhriadeľové odšťavovače), odšťavia aj tvrdú zeleninu a listovú zeleninu s bylinkami odšťavia, ak sa strieda s inými surovinami.
Kvalita šťavy: vysoká, zachovávajú sa čo najviac vitamínov, enzýmov a fytochemikálií.
Množstvo odpadu: odšťavia kvalitne, zo surovín zostane len minimálny podiel sušiny.
Čistenie: jednoduché.
Cena: sú drahšie, ale pokiaľ chcete investovať do svojho zdravia, oplatia sa.

Výhodou týchto šnekových odšťavovačov je, že odšťavujú pomalou rýchlosťou, a preto v šťavách zachovávajú najväčšie možné množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a fytochemikálií. Fytochemikálie sú zdraviu prospešné látky, ktoré dávajú potravinám farbu. Každá fytochemikália (každá farba) má svoje liečivé vlastnosti. Aby sme získali dostatok všetkých fytochemikálií, ktorých je teraz objavených vyše 25 000, mali by sme dbať na to, aby naša strava bola pestrofarebná. Odšťavovanie ovocia a zeleniny rôznych farieb vám v tom pomôže.

Odšťavovanie ovocia a zeleniny rôznych farieb vám pomôže získať celé spektrum fytochemikálií.

Tipy na kvalitné šnekové odšťavovače

  • Odšťavovač Solostar III, ktorý má elegantný vzhľad, si poradí s ovocím a zeleninou, ale aj s trávami. Je nízkootáčkový, šťava je kvalitná a môžete si na ňom vyrobiť aj pyré, sorbety, cestá a cestoviny.
  • Nízkootáčkový odšťavovač Kuvings je veľmi úsporný na čas aj miesto, suroviny nemusíte ani krájať, zmestia sa do odšťavovača celé. S prísadami si na ňom vyrobíte aj smoothies a zmrzlinu.
  • S odšťavovačom Slowstar získate len pri 47 otáčkach/min veľmi kvalitné ovocné a zeleninové šťavy alebo orechové pyré. Poradí si aj s vláknitou zeleninou, ako je stopkový zeler. Je vertikálny a najmenší.
  • Sana Juicer má 2 typy šnekových odšťavovačov. Vertikálny Sana Juicer EUJ-808 pracuje pri tempe len 43 otáčok/min, tento pomalý proces lisovania zaisťuje maximum živých látok, znižuje hromadenie tepla, spomaľuje oxidáciu a zvyšuje trvanlivosť šťavy. Horizontálny Sana Juicer EUJ-707 má 70 otáčok/min. Je navyše vyrobený z materiálov, ktoré nemajú negatívne účinky na zdravie, ako napríklad bežné plasty.
  • Odšťavovač Excalibur je v dvoch prevedeniach, horizontálny a vertikálny. Oba pracujú pomaly pri 80 otáčkach/min a poradia si s ovocím, zeleninou, dokonca aj bylinami a spravia nápoje alebo pyré zo semien a orechov. Horizontálny Excalibur si poradí aj s trávami.
  • Medzi osvedčenú kvalitu patrí odšťavovač Champion 2000+, ktorý je veľmi populárny, zvládne veľké množstvo šťavy naraz a dá sa na ňom pripravovať aj pyré. Je najrýchlejším (1400 otáčok/min) v odšťavovaní tvrdej koreňovej zeleniny.

Dvojhriadeľové odšťavovače

Vynikajúce na zeleninové šťavy
Ako fungujú: dva hriadele sa točia oproti sebe.
Na čo sú vhodné: vhodné sú na odšťavovanie tvrdej zeleniny (mrkva, cvikla, zeler, atď.), odšťavia aj tvrdé ovocie (tvrdšie jablká) a listovú zeleninu, ak sa strieda s tvrdšími surovinami, nehodia sa na odšťavovanie mäkkého ovocia.
Niektoré typy týchto odšťavovačov sú navrhnuté aj na odšťavovanie listovej zeleniny, byliniek a tráv.
Kvalita šťavy: Z týchto odšťavovačov získate najkvalitnejšiu šťavu. Živiny sa zachovávajú a šťava je jemná.
Množstvo odpadu: Oddelí sa len najmenší možný podiel suchej zložky. 
Čas: odšťavovanie trvá dlhšie, hriadele sa točia pomaly.
Cena: je vyššia, podobná ako pri šnekových odšťavovačoch.

Na odšťavovanie tvrdej koreňovej zeleniny ako je mrkva, zeler, cvikla, atď., najlepšie poslúžia dvojhriadeľové odšťavovače.

Tipy na dvojhriadeľové odšťavovače

  • Najlepším dvojhriadeľovým odšťavovačom je momentálne odšťavovač Angel. Hodí sa na tvrdú koreňovú zeleninu, byliny, listy a tvrdé plody, menej vhodný je na mäkké ovocie a veľa bobuľovín.
  • K veľmi kvalitným dvojhriadeľovým odšťavovačom sa radí aj Green Star, ktorý zachováva vitamíny, enzýmy a fytochemikálie a dokáže odšťaviť aj listovú zeleninu, trávy a byliny. Práve obilné trávy, byliny a vláknitá zelenina robia problém mnohým odšťavovačom, pretože dlhé vlákna sa v nich zachytávajú a zastavujú a upchávajú odšťavovač. Green Star je však na to vhodný. Vďaka nemu môžete zo zelenej listovej zeleniny, trávy a byliniek získať veľa chlorofylu a zelených fytochemikálií, ktoré majú povzbudivé účinky a zaberajú proti únave. Sú vynikajúce aj ako prevencia rakoviny a čistia krv. Okrem toho si na ňom vyrobíte aj pyré a cestoviny.

Odstredivé odšťavovače

na chutné lacné odšťavovanie
Ako fungujú: Sú vysokootáčkové. Ovocie a zelenina sú najskôr nastrúhané a z toho sa oddeľuje šťava.
Na čo sú vhodné: väčšie ovocie a zelenina, ale nie listová, byliny a malé bobuľovité ovocie prostredníctvom sitka, ktoré sa rýchlo točí.
Kvalita šťavy: nižšia, šťava počas odšťavovanie vysokou rýchlosťou oxiduje a živiny sa strácajú.
Množstvo odpadu: z tých kvalitnejších vznikne len málo odpadu, podobne ako zo šnekových odšťavovačov.
Čas: odšťavovanie trvá krátko.
Čistenie: sitko sa musí čistiť dlhšie.
Cena: nižšia

Odšťavovače na citrusy

Odšťavovače na citrusy môžu byť ručné, ale aj dôkladne prepracované a uľahčujúce prácu, ako napríklad odšťavovač CitriStar, ktorý sa automaticky zapne, keď priložíte ovocie a ľahko sa čistí.

Odšťavovače na citrusy môžu byť ručné, alebo aj také, ktoré sa automaticky pri priložení ovocia zapnú a ľahko sa čistia.

Citrusové ovocie so svojimi fytochemikáliami oranžovej a žltej farby dopomôže k peknej pokožke. Vďaka betakaroténu zabezpečuje peknú farbu pokožky a chráni pred poškodením slnečným žiarením. Vitamín C v pomarančoch, citrónoch, mandarínkach, grepoch a limetkách má silné antioxidačné účinky proti takmer všetkým chorobám.

Ručné odšťavovače

Môžete sa na ne spoľahnúť vždy, aj ak ste bez elektriky a na dovolenke. V dnešnej dobe už niektoré ručné odšťavovače kvalitne odšťavia ovocie, zeleninu, ale aj obilnú trávu. Patrí sem napríklad odšťavovací lis Z-star, pomocou ktorého si môžete vyrobiť aj pyré alebo rezance.

Tip Vitariána

Pokiaľ sa rozhodujete pre správny odšťavovač a záleží vám na vašom zdraví, oplatí sa investovať viac. Kvalita šnekových a dvojhriadeľových odšťavovačov je zaručená, a tak isto sú kvalitné aj šťavy z nich. Zachovávajú maximum nutričných látok z ovocia a zeleniny. Čerstvé šťavy sú ľahko stráviteľné a nesmierne prospešné pre vaše zdravie. Aby ste získali všetky živiny, robte si šťavy rôznych farieb.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency