Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Dostaneme od chladnej podlahy zápal močového mechúra?

Medicína alebo mýtus?

10. 08. 2015 Ochorenia Vylučovanie  Jozef Maťko
Dostaneme od chladnej podlahy zápal močového mechúra?

„Len si nesadaj na studenú podlahu, dostaneš z toho zápal močového mechúra" - také varovanie počul jeden alebo druhý už určite častejšie od starostlivých rodičov alebo priateľov. Aj v bazéne počujete rodičov napomínať svoje deti, aby sa čo najskôr vyzliekli z mokrých plaviek - inak im prechladne močový mechúr. Je niečo pravdy na tomto mýte?

V skutočnosti rastie riziko prechladnutia močového mechúra od chladu v panvovej oblasti, hovorí Wolfgang Bühmann z Profesného združenia nemeckých urológov. Dôvod: chladom sa v bruchu obmedzuje prekrvenie v podbruší, a to spôsobí lokálne zlyhanie imunity. Ten, kto si teda sadne na dlhšiu dobu na chladnú dlážku, mal by byť aspoň s správne oblečený. "Babička mala pravdu - teplé spodné prádlo je dobrá prevencia - nie nevyhnutne erotické, ale užitočné," hovorí Bühmann.

Cystitída je zvyčajne spôsobená črevnými baktériami

Behať dookola po plávaní v mokrých plávkach podporuje zápal močového mechúra. Bikini alebo plavky mimo vody sa ochladzujú vetrom. Z tohto dôvodu, a pretože vlhké podnebie poskytuje dobrú živnú pôdu pre choroboplodné zárodky, majú baktérie zodpovedné za ochorenie potom ľahkú prácu. Väčšina zápalov močového mechúra, odborne známe ako cystitídy, sú spôsobené baktériami Escherichia coli - črevné baktérie, ktoré sa po stolici pri čistení prepravujú v smere močovej trubice. Tieto baktérie bežne žijú v tráviacej sústave, odtiaľ preniknú do močových ciest a v močovom mechúre sa ďalej množia.

Ak nie je úplne teplo, mokré plavky si prezlečte, aby ste nedostali zápal močového mechúra.

Ženy sú viac zraniteľné ako muži

Pritom sú ženy oveľa zraniteľnejšie ochorieť na cystitídu ako muži. Ženy sú znevýhodnené v tomto smere kratšou močovou trubicou, hovorí urológ Bühmann. Močová trubica mužov je totiž asi 20 až 25 cm dlhá, ženská naproti tomu iba asi štyri centimetre. K tomu príde ešte fyzická blízkosť konečníka k ústiu močovej trubice.

Pohlavný styk je tiež faktor, ktorý môže spôsobiť zápal močového mechúra u žien, pretože baktérie pošvy sa môžu prepravovať pri sexe do močovej trubice.

Ženám odporúčame nasledovné preventívne opatrenia:

  • pite aspoň 8 – 10 pohárov vody denne, aby sa zvýšil prietok cez močové cesty a lepšie sa odplavovali baktérie
  • pred pohlavným stykom sa vymočte a vypite pohár vody. Ak sa vymočíte do jednej hodiny po styku, z močových ciest sa odplavia aj prípadné baktérie
  • starostlivo dodržiavajte hygienu. Po stolici sa utierajte spredu dozadu, aby sa baktérie neprenášali smerom k močovej rúre
  • oblasť ústia močovej rúry vždy osušte. Noste bavlnenú spodnú bielizeň, nenoste tesné a priliehavé nohavice ani iné tesné oblečenie.
  • nepoužívajte dezodoranty na pošvu ani peny do kúpeľa, parfumované mydlá a iné dráždivé toaletné prostriedky
  • pred chlamýdiovou infekciou (jedna z najčastejších pohlavne prenosných ochorení) a inými pohlavnými chorobami, ktoré sú často príčinou infekcií močových ciest, chráni bezpečný sex.

Pálenie a časté "musieť" môže znamenať ochorenie

Príznaky zápalu močového mechúra sú okrem iného pálenie pri močení, a časté "musieť". Aj krv v moči môže byť príznakom. Ak sa domnievate, že ste schytili zápal močového mechúra, mali by ste podľa možnosti siahnuť k fľaši s teplou vodou a udržiavať podbrušie v teple. Ak neodznejú ťažkosti po jednom až dvoch dňoch, mali by ste bezpodmienečne navštíviť lekára. Každý, kto chce udržať riziko cystitídy čo najmenšie, musí piť veľa vody alebo bylinkového čaju. Lebo častým močením sa prípadné zárodky vyplachujú z močového mechúra.

Pri zápale močového mechúra by ste v podbruší mali udržiavať teplo.

Záver

"Mýtus" o ochorení močového mechúra a chladnej podlahe je pravdou. Dodržujte vyššie uvedené rady!

Tip Vitariána

Ako aj ostatné choroby, aj zápal močového mechúra ovplyvňuje aj vaša strava. Nemali by ste jedávať potraviny, ktoré podporujú zápaly. Patrí k nim hlavne cukor, mliečne výrobky, pšeničná múka a výrobky z nich.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency