Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zakázané ftaláty v detských krémoch na opalovanie

Jedovaté zmäkčovadlá v UV filtroch opaľovacích krémov a v moči deti

30. 05. 2024 ftaláty jedy v produktoch  Andrej Maťko
Zakázané ftaláty v detských krémoch na opalovanie
Nedávno nemecká televízia RTL zverejnila šokujúci škandál o prítomnosti vysoko jedovatých ftalátov v opaľovacích krémoch. Tieto látky môžu u detí spôsobovať neplodnosť a iné závažné zdravotné problémy. Presný názov látky, ktorá bola v krémoch nájdená, je UV-Filter DHHB (Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate). Táto alarmujúca správa vyvoláva vážne otázky o bezpečnosti kozmetických výrobkov a o účinnosti regulácií, ktoré majú chrániť spotrebiteľov.


Čo sú to flaláty?

Ftaláty sú skupinou chemických látok, ktoré sa bežne používajú v mnohých odvetviach priemyslu. Chemicky sú to estery kyseliny ftalovej, ktoré sa vyrábajú reakciou kyseliny ftalovej s príslušným alkoholom. Proces výroby začína oxidáciou naftalénu alebo orthoxylénu na kyselinu ftalovú, ktorá sa následne esterifikuje s rôznymi alkoholmi za vzniku príslušných ftalátov. Výsledné ftaláty môžu mať rôzne dĺžky reťazcov a vlastnosti v závislosti od použitého alkoholu.


Kde nájdeme flaláty?

Ftaláty sa pridávajú do širokej škály produktov s cieľom zlepšiť ich vlastnosti a funkčnosť. Najčastejšie sa používajú ako zmäkčovadlá v plastových výrobkoch, ako sú PVC (polyvinylchlorid). Pridaním ftalátov do PVC sa zvyšuje jeho flexibilita, odolnosť a trvanlivosť. Tieto zmäkčené plasty sa používajú v rôznych aplikáciách, ako sú stavebné materiály, podlahové krytiny, káble, hadice, obaly na potraviny, hračky a zdravotnícke pomôcky. 

Nájdeme ich aj v kozmetike, osobnej starostlivosti, čistiacich prostriedkoch a dokonca aj v niektorých potravinách. V kozmetike sa ftaláty používajú ako zmäkčovadlá, ktoré majú zlepšiť textúru a konzistenciu výrobkov a ako nosičové látky pre parfumy.

Môžu sa nachádzať v produktoch ako laky na nechty, vlasové spreje, parfumy, deodoranty, telové mlieka a krémy. V týchto aplikáciách pomáhajú zlepšiť textúru, predĺžiť trvácnosť vône a zlepšiť celkovú kvalitu produktu.....

Ftaláty sa tiež používajú v potravinárskom priemysle ako zmäkčovadlá v obalových materiáloch a v niektorých potravinárskych zariadeniach. Môžu sa vyskytnúť v plastových obaloch na potraviny, v plastových fóliách a v hadičkách používaných pri spracovaní potravín. V týchto aplikáciách pomáhajú zlepšiť flexibilitu a odolnosť obalových materiálov a zabraňujú prenikaniu vlhkosti a vzduchu.


Ako sa ftaláty dostanú do nášho tela?

Expozícia ftalátom môže nastať rôznymi spôsobmi, vrátane dermálnej absorpcie (cez pokožku), inhalácie (vdýchnutím) a požitia (konzumáciou). Keďže sú ftaláty prítomné v mnohých bežných produktoch, ľudia sú im vystavení vo svojom každodennom živote. Štúdie odhalili prítomnosť ftalátov v ľudskom tele, vrátane krvi, moču a materského mlieka


Spôsobujú neplodnosť u detí

Jedným z najznepokojujúcejších zistení je, že tieto látky môžu spôsobovať neplodnosť u detí. Ftaláty môžu narušiť hormonálnu rovnováhu a ovplyvniť vývoj reprodukčných orgánov. U chlapcov môžu spôsobiť zníženie kvality spermií a u dievčat môžu viesť k poruchám menštruačného cyklu. Dlhodobá expozícia ftalátom môže mať tiež súvislosť s vývojom rakoviny a inými závažnými ochoreniami.


Je používanie flalátov v EU skutočne zakázané?

Osobitné obavy sa týkajú expozície ftalátom u detí, pretože ich telesné systémy sú stále vo vývoji a sú citlivejšie na potenciálne škodlivé účinky. Deti môžu byť vystavené ftalátom prostredníctvom hračiek, detských výrobkov a dokonca aj prachu v domácnosti. V reakcii na tieto obavy mnohé krajiny zaviedli regulácie a obmedzenia používania určitých ftalátov. Európska únia zakázala používanie niektorých ftalátov v hračkách a detských výrobkoch a obmedzila ich použitie v kozmetike. 

Napriek tomu, že používanie niektorých ftalátov je v Európskej únii obmedzené alebo zakázané, stále sa môžu vyskytovať v niektorých výrobkoch. Je zarážajúce, že látka ako UV-Filter DHHB, ktorá je známa svojou toxicitou, sa dostala do opaľovacích krémov. Toto zistenie naznačuje, že regulácie a kontroly v kozmetickom priemysle nie sú dostatočné a je potrebné prijať prísnejšie opatrenia na ochranu spotrebiteľov.



Alarmujúce výsledky z rozborov moče

Rozbory moču, ktoré boli vykonané v Nemecku, odhalili alarmujúce výsledky. U 30% Nemcov boli v tele nájdené stopy ftalátov. Tento údaj poukazuje na to, že expozícia týmto látkam je oveľa rozšírenejšia, než sa pôvodne predpokladalo. Je znepokojujúce, že chemikálie, ktoré boli identifikované ako potenciálne škodlivé, sa nachádzajú v telách tak veľkej časti populácie.

Podľa článku z Food Packaging Forum, v januári 2024 Spolkový úrad pre ochranu prírody, životného prostredia a spotrebiteľov v Severnom Porýní-Vestfálsku v Nemecku (LANUV) zverejnil zistenia, že viac ako 60% z 250 detí vo veku 2 až 6 rokov testovaných v rokoch 2020/21 malo v moči mono-n-hexyl ftalát (MnHxP), čo je metabolit DnHxP. Ide o látku vzbudzujúcu veľmi veľké obavy (SVHC) kvôli jej reprodukčnej toxicite.

Tieto zistenia vyvolali značnú mediálnu pozornosť v celom Nemecku, vrátane reportáže RTL, keďže prítomnosť MnHxP nebola očakávaná po zákaze použitia DnHxP v EÚ od roku 2020!


Prísnejšie opatrenia a informovanosť spotrebiteľov

Je nevyhnutné, aby sa prijali okamžité opatrenia na riešenie tohto problému. Regulačné orgány musia sprísniť kontroly a zaviesť prísnejšie pravidlá pre používanie ftalátov v kozmetických výrobkoch. Výrobcovia by mali byť povinní jasne označovať prítomnosť týchto látok na obaloch a poskytovať spotrebiteľom dostatočné informácie o možných rizikách. Spotrebitelia by mali byť informovaní o tom, v akých výrobkoch sa tieto látky môžu nachádzať a ako sa im vyhnúť. Mali by si pozorne čítať zloženie výrobkov a uprednostňovať tie, ktoré neobsahujú potenciálne škodlivé chemikálie.

Musíme vyvinúť tlak na výrobcov, regulačné orgány a politikov, aby prijali potrebné opatrenia a chránili zdravie spotrebiteľov. Len tak môžeme zabezpečiť bezpečnejšiu budúcnosť pre nás všetkých a najmä pre naše deti.


Tip Vitariána

Hovorí sa, že by sme si nemali dať na pokožku nič čo by sme takisto nezjedli. Pretože všetko čo si dáme na pokožku sa dostane do krvného obehu a tým pádom do celého tela. Ak zjeme jedovatú látku, tak sa náš tráviací systém snaží jed neutralizovať. Takisto sa prípadný jed v tele nedostane cez krvno-mozgovú bariéru, ktorá chráni naš mozog pred jedmi. Ak si ale natrieme pleťový alebo opaľovací krém na tvár, jedy sa dostanú rovno do nášho mozgu, míňajúc ochranný bezpečnsotný systém krvno-mozgovej bariéry,

Takže použite ochranné oleje ktoré používate aj v kuchyni. Článok  "In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics" publikovanom v časopise Pharmacognosy Research zhrnul zistenia ohľadom ochranného UV faktora (SPF) niektorých rastlinných olejov. Víťazmi sú:

  • Kokosový olej - Podľa niektorých zdrojov má kokosový olej prirodzený ochranný faktor SPF (Sun Protection Factor) okolo 7. To znamená, že poskytuje miernu ochranu pred slnečným žiarením.

  • Olivový olej - Spomedzi testovaných rastlinných olejov mal najvyšší SPF (Sun Protection Factor)  práve olivový olej. Jeho hodnota SPF bola stanovená na 8, čo je zo spomínaných olejov najvyššia hodnota, 
A načo sa vlastne chránime pred slnkom? naši predkovia to určite nerobili. Pretože slnečné žiarenie na našej pokožke podporuje prirodzenú produkciu vitaminu D3, ktorý je zodpovedný za desiatky procesov v našom tele. Okrem iného podporuje zdravý imunitný systém.

A ak sa nechcete spáliť, tak si dajte klobúk a ľahké ľanové oblečenie. Tak zabezpečíte na 100%, že jedovaté ftaláty nebudú vo vašom tele.


Zdroje:

Súvisiace produkty

Jezte zeleně!

Jezte zeleně!

9,90 €

Zabudnite na mýty o stravovaní. Najlepší liečitelia na Vašom tanieri majú zelenú farbu, rastú voľne v prírode, nie sú tepelne spracovaní a obsahujú veľké množstvo chlorofylu. V knihe Dr. Muttera nájdete návod, ako do stravy zahrnúť viac týchto zdraviu prospešných potravín. Vďaka nim sa budete cítiť lepšie a sila vitálnych látok Vám naviac pomôže rýchlo sa zotaviť z chorôb a pri chronických ochoreniach môže dôjsť k zásadnému obratu. Nie len láska, ale aj zdravie prechádza cez žalúdok. Najdôležitejší prameň zdravia, štíhlosti a vitality je vo Vašich rukách – Vaša strava. Každý sa môže „prejesť k zdraviu“ – tímto heslom dodáva autor mnohým chronicky chorým ľuďom odvahu. Dr. Mutter liečil pacientov, a taktiež sám seba z vážnych ochorení, a tak na vlastnej koži zistil, že sa skutočne môžeme vyliečiť a udržať vo forme pomocou stravy s dôrazom na syrové potraviny s vysokým obsahom chlorofylu a vitálnych látok. Lekárske vyhlásenie Informácie uvedené v tejto knihe majú len všeobecný informačný charakter. Pred aplikovaním akýchkoľvek odporúčaní uvedených v tejto knihe sa obráťte na svojho ošetrujúceho lekára. Akékoľvek aplikovanie poznatkov z tejto knihy je na vlastnom uvážení čitateľa a výhradne na jeho zodpovednosti.

Kúpiť
Predpis na zelené smoothie

Predpis na zelené smoothie

14,90 €

Za posledných 200 rokov prešla ľudská strava v západnom svete skutočne dramatickou zmenou. Táto výrazná zmena jedálnička má svoje počiatky v priemyselnej revolúcii. Ľudia postupne prestávali jesť čerstvé zelené potraviny, ovocie a zeleninu a namiesto nich si do jedálnička  začali pridávať množstvo upravených a konzervovaných produktov. Dôsledkom toho sa u západnej populácie začal behom rokom prejavovať obrovský úbytok živín, ktorý drasticky narastá z generácie na generáciu a spôsobuje často neodvratné zdravotné problémy. Je možné znovunadobudnúť dobrý zdravotný stav? Možno túto katastrofickú situáciu ešte zvrátiť? Odpoveď na tieto otázky dáva odborníčka na zelenú stravu Victoria Boutenko, ktorá sama v minulosti trpela mnohými zdravotnými ťažkosťami. V snahe vypátrať, aká strava je pre ľudí najvhodnejšia, objavila zelené smoothies, ktoré sú doslova preplnené živinami. Vo svojej knihe Predpis na zelené smoothie  ponúka nekonvenčný prístup k liečeniu chorôb. V knihe sa nachádza viac ako 150 receptov na zelené smoothies, na ktorých si skutočne pochutnáte a  zároveň svojmu telu dodáte potrebnú energiu a dokonalé zdravie. Dozviete sa taktiež najnovšie vedecké poznatky o nutričnom zložení jednotlivých potravín ako aj o tom, kedy je vhodné tieto potraviny konzumovať.  Recepty sú doplnené mnohými skutočnými príbehmi ľudí, ktorí liečivú silu zeleného smoothie pocítili na vlastnej koži a ktorým sa vďaka nemu celkom zmenil život.  Victoria Boutenko, ocenená za publikácie Zelená pre život (Green for Life), Raw Family: pravdivý príbeh prebudenia (Raw Family: A True Story of Awakening), 12 krokov k surovej strave (12 steps to Raw Foods) a Typické jedlá rodiny vitariánov (Raw Family Signature Dishes). Ako šéfkuchárka, učiteľka, vynálezkyňa, výskumníčka a autorka zelenej filozofie učí o zdravom spôsobe života po celom svete. V dôsledku jej učenia pijú milióny ľudí zelené smoothies a jedia surovú stravu. Boutenko pokračuje v cestách po celom svete a zdieľa svoju gurmánsku surovú kuchyňu i svoj fascinujúci životný príbeh, plný odhodlania. V súčasnosti žije v meste Ashland, v štáte Oregon. Lekárske vyhlásenie Informácie uvedené v tejto knihe majú len všeobecný informačný charakter. Pred aplikovaním akýchkoľvek odporúčaní uvedených v tejto knihe sa obráťte na svojho ošetrujúceho lekára. Akékoľvek aplikovanie poznatkov z tejto knihy je na vlastnom uvážení čitateľa a výhradne na jeho zodpovednosti.

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency