Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Sírené potraviny

Zdravotné riziká z oxidu siričitého v sušenom ovocí

27. 05. 2015 Ochorenia Ovocie Zlúčeniny Dýchanie Sušenie  Martina Strihová
Sírené potraviny

Nebolelo vás niekedy po sušenom ovocí brucho? Nie je za to zodpovedné samé sušené ovocie, ale práve oxid siričitý, ktorý môže byť aj jedovatý. Dráždi žalúdok, dýchacie cesty, očné spojivky, ale v potravinách slúži ako konzervant, bielidlo a dezinfekčný prostriedok.

Siričitany, ako je napríklad oxid siričitý, zabraňujú nielen tomu, aby potraviny stratili svoju farbu, ale aj tomu, aby sa množili baktérie. Navyše môžu zmäkčiť cesto alebo bieliť potraviny. Hoci väčšina ľudí pri konzumácii sušeného ovocia necíti vedľajšie účinky, potenciálne nebezpečné vedľajšie účinky týchto chemických látok pociťuje približne 1 % populácie. V každom prípade, siričitanom je lepšie sa vyhnúť.

Vedľajšie účinky

U citlivých jedincov siričitany spôsobujú alergické reakcie. Tie môžu byť relatívne mierne, ako sú vyrážky, alebo silnejšie, ako je ťažké dýchanie a potenciálne fatálny anafylaktický šok. Z tohto dôvodu každá potravina, ktorá obsahuje siričitany v pomere od 10 milióntin musí zahŕňať varovanie na obale, aby sa jej citliví jednotlivci mohli vyhnúť. Niektorí jedinci tiež ako vedľajšie účinky po konzumácií sírených potravín pociťujú nízky krvný tlak, začervenanú kožu, bolesti žalúdka a hnačku.

Astmatické záchvaty

Ľudia s astmou mávajú po konzumácii sírených potravín častejšie vedľajšie účinky, ako je sušené ovocie. 3 až 10 % astmatikov tieto reakcie pociťuje a tí, ktorí oznámili hyperaktivitu dýchacích ciest, chronickú detskú astmu alebo astmu závislú na steroidoch zažívajú závažné reakcie na siričitany pravdepodobnejšie.

Takto vyzerá sírené sušené ovocie. Ak by bolo bez oxidu siričitého, pri sušení by stmavlo.

Príčiny

Nie všetky príčiny reakcií na siričitany sú jasné. V niektorých prípadoch majú ľudia nedostatok enzýmu, ktorý trávi a odstraňuje siričitany z tela, v iných prípadoch môžu siričitany spôsobovať reakciu imunitného systému. Ďalšou teóriou je, že pri trávení týchto potravín môže žalúdok tvoriť oxid siričitý a inhalovanie tohto plynu podľa University of Florida spôsobuje nežiaduce účinky.

Sušené ovocie nie je jedinou potravinou, ktorej by sa ľudia citliví na siričitany mali vyhnúť. Patria sem aj potraviny ako je víno, čaj, džúsy, pivo,  jablčný mušt, pečené potraviny, melasa, omáčky, dochucovadlá, sušené polievkové zmesi, džem,  vopred pokrájané zemiaky a siričitany môžu obsahovať aj krevety... Čítajte si etikety na spracovaných potravinách a vyhýbajte sa takým, ktoré obsahujú hydrogensiričitan draselný, disiričitan sodný, disiričitan draselný, siričitan sodný a oxid siričitý.

Iné prídavné látky

Okrem siričitanov obsahuje sušené ovocie často pridaný cukor (napríklad sušený ananás), glukózový sirup (lacné datle) alebo rastlinný olej (sušené hrozienka). 

Sušené ovocie, v takej forme, ako má byť, je naozaj zdravé. Obsahuje množstvo antioxidantov a zachováva si pravú sušením koncentrovanú ovocnú chuť. Je ideálne pridávať si ho v zime, keď nemáme dostatok čerstvého ovocia. Avšak určite si radšej doplaťte za kvalitu, pretože to sírené vám môže viac uškodiť, ako pomôcť.

Máte dve možnosti:

Takto vyzerá pravý sušený ananás bez siričitanov. Usušené zrelé ovocie si zachováva úžasnú chuť a vôňu.

Tip Vitariána

Na domáce sušenie vám odporúčame sušičky SedonaExcalibur, na ktorých si môžete nastaviť teplotu do 42°C, čo vám pri sušení zachová enzýmy. Môžete si na nich sušiť aj ovocné pláty a vyrábať si z nich živé palacinky alebo zeleninové a semienkové placky a wrapy.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency