Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Potočnica lekárska - Jedna z najstarších liečiviek

Lieči sa ňou avitaminóza

16. 11. 2015 Vitamíny Príroda Bylinky  Ján Hegyi
Potočnica lekárska - Jedna z najstarších liečiviek

Rastie v blízkosti vody

Potočnica lekárska je veľmi stará liečivá bylina, patrí do čeľade kapustovitých (Brassicaceae) a jej starší názov znie žerucha potočná. Vyskytuje sa na nivách riek, pri potokoch a v prameniskách. V podstate v blízkosti vodných tokov, ale rastie aj pri stojatej vode. Určite sa nezabudnite uistiť, či voda pri ktorej rastie nie je znečistená. Rozšírená je takmer celosvetovo a nájdeme ju aj na našom území.

Potočnica lekárska patrí medzi vzácnejších voľne rastúcich zástupcov flóry strednej a východnej Európy. V dnešnej dobe sa potočnica lekárska pestuje hlavne v Nemecku a vo Francúzsku. V Amerike ju dostať v mnohých obchodoch so zdravou výživou.

Potočnica rastúca v blízkosti vody

Obsah a liečivé účinky potočnice lekárskej

Potočnica má vysoký obsah bielkovín. Obsahuje vitamíny A, B1, B6, B7, C, E a K, kys. listovú, jód, vápnik, draslík, selén, mangán, zinok a železo. Má močopudné účinky, podporuje trávenie a zabraňuje nadúvaniu. Jej pomocou sa lieči avitaminóza (nedostatok vitamínov), nervové bolesti a horúčka, choroby dýchacích ciest a pomáha regulovať krvný tlak. Odporúča sa aj cukrovkárom a disponuje aj protirakovinovými vlastnosťami. Potočnici sa prikladajú aj afrodiziakálne účinky.

Používa sa aj na vonkajšie použitie, najmä pri krvácajúcich ranách, odreninách, vyrážkach a ekzémoch. Vďaka zinku a vitamínu B7 účinne pôsobi aj pri vypadávaní vlasov. Čerstvú šťavu alebo podrvené listy naneste na pokožku hlavy, nechajte pôsobiť a potom umyte vodou.

Použitie potočnice

Potočnicu môžete jesť surovú v šalátoch, wrapoch alebo sendvičoch. Potočnica je pikantná ako horčica roľná a je vynikajúcoch prísadov do receptov, ktoré si vyžadujú ohriať. Zo sušenej vňate si môžete pripraviť aj bylinný čaj. Môžete si ňou takisto ozdobiť rôzne jedlá a nápoje.

Listy potočnice lekárskej

Základná charakteristika

Upozornenie: Potočnica lekárska sa neodporúča konzumovať vo väčších množstvách. Potočnica má zlú povesť, pretože sa zistilo, že obsahovalo parazita s názvom motolica pečeňová. Tento parazit pochádza z čriev dobytka (hlavne oviec) a je vylučovaný spolu s výkalmi. V komunite zberačov divo rastúcich jedlých rastlín je na základe strachu potočnica kritizovaná, pretože sa vyskytlo niekoľko prípadov, keď sa do tela človeka dostala motolica pečeňová po jej konzumácií. Tieto prípady sú veľmi ojedinelé a ľahko im predídete tým, že potocnicu nebudete zbierať v blízkosti oblastí s dobytkom. Varením potočnice tiež usmrtíte všetky parazity, ktoré by sa na rastline mohli nachádzať.
Latinský názov: Nasturtium officinale
Čeľaď: Brassicaceae/Kapustovité
Jedlé: Listy, stonky a kvety.
Chuť: Korenistá a pikantná.
Popis: Popínavá vodná rastlina, ktorá často rastie v blízkostí riek a potokov. Potočnica rastie ponorená alebo čiastočne ponorená vo vode. Listy sa vo farbe odlišujú od svetlo po tmavozelené a sú okrúhle alebo elipsovité. Kvety sú väčšinov biele a vyrastajú vo zväzkoch.
Obdobie kvitnutia: apríl – september.

Tip Vitariána

Obzvlášnite vaše jedlá zaujímavou chuťou potočnice lekárskej. Pokiaľ je možné, snažte sa ju konzumovať v surovom stave, aby si zachovala všetky živiny a hlavne jej veľké množstvo vitamínu C.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency