Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vegánsky pes

Je bláznovstvo mať psa vegána?

10. 02. 2015 Stravovanie Zvieratá  Suzanna McGee
Vegánsky pes

Myslíte si, že majú pravdu? Alebo tých 10% ľudí, čo sa na to pozerá z iného uhla má nové myslenie, ktorým svojim miláčikom zlepší dĺžku a kvalitu života?
Skôr, než sa nad tým zamyslíme, začneme tým, že psy nie sú mäsožravce, ale  sú mrchožrúti - všežravce. No, to neznie veľmi pekne, že? Psy zjedia úplne všetko, mäso, zeleninu, ovocie… Samozrejme, niektoré sú viac či menej maškrtné kvôli tomu, čo dostávajú, ale keď príde kríza hladu a prežitia, zjedia VŠETKO.
A pokiaľ vašich miláčikov nekŕmite pekne po domácky vypestovaným mäsíčkom alebo kuraťom, ktoré behá po dvore, tak si nerobte nádeje, že dostáva hodnotnú výživu. Ak kupujete komerčné produkty, tak si môžete byť na 100% istí, že váš miláčik papá úplne hroznú stravu.

Vyše 50% komerčne vyrobených jedál obsahuje “4-D” mäso: dead, dying, diseased, disabled - z mŕtvych, umierajúcich, chorých a zdravotne postihnutých zvierat. Aj eutanizovaní domáci miláčikovia sa tam do toho primiešajú a primelú. Toto neznie veľmi zdravo, že? Doma uvarená šošovica alebo hrášok s ryžou a mrkvou je omnoho zdravšia.

Skôr ako začnete argumentovať, prečo by sme mali trápiť nášho miláčika vegánskym jedlom, zamyslite sa nad tým, prečo by sme nechceli, aby náš hafan dostával najkvalitnejšie a najzdravšie jedlo? Keď by ste to vy nezjedli, prečo by ste to dávali vášmu psíkovi?
Často sa vegáni stanú vegánmi nie zo zdravotných dôvodov, ale z etických dôvodov. Nechcú ubližovať iným tvorom, keď to nie je potrebné. A keď vegán nejedáva zvieracie výrobky, tak ani nie je divu, že nechce zvieracími výrobkami kŕmiť svojich miláčikov.
Niektorí ľudia sa obracajú na rastlinnú výživu pre svojho psa zo zdravotných dôvodov. Moja matka má čokoládového labradora so srdečnou chybou. 4 roky starý pes mal obrovskú zdravotnú krízu a zverolekári jej dávali len 3 až 4 mesiace života. A ani nie veľmi kvalitného života.
To bolo vtedy, keď som mamku presvedčila, nech skúsi kŕmiť svoju labradorku vegánskou varenou stravou. O tri roky neskôr je jej psík stále nažive, vo výbornom fyzickom stave, pláva a behá za tenisovou loptičkou ako blázon. Zverolekári neveria svojim očiam, ale keď im mamka povie o vegánskej výžive, tak jej okamžite povedia “vy ste sa, ženská, zbláznili!”. Paradox, že?

Zdravá strava pre psa. Môže byť pes vegánom?

Ak sa pohrávate s myšlienkou mať vegánskeho psíka, alebo nie, možno vám tento článok trošku pomôže. Je to omnoho jednoduchšie, ako si viete predstaviť. Dám vám tu pár nápadov, ako ho živiť, a možno sa k tomu tiež odhodláte.
Psy na vegánskej strave môžu nielen žiť zdravo, ale aj výborne prospievať. Musíme im však zaručiť určite výživné prvky a potom sa na vegánsku stravu skvele adaptujú. Strava musí byť chutná a ľahko stráviteľná.
Niektoré psy, ktoré majú problémy s kožou a alergiami (ktoré sú okrem bĺch často spôsobené  živočíšnymi bielkovinami, ako hovädzie mäso a kura), sa týchto alergií zbavia potom, čo prejdú na vegánsku stravu. Špeciálne starším psom sa darí na vegánskej strave skvelo, pretože nepotrebujú vysoké množstvo bielkovín, a tak sa strava ľahšie trávi a dostatok vlákniny pomáha starším psom so správnym pohybom čriev a vylučovaním.

Živiny

Keď varíte vášmu psíkovi vegánsku stravu, tak mu musíte dodať dostatok bielkovín (najmenej 20% z denného kalorického príjmu), dostatok zdravých tukov (omega-3 a omega-6 mastných kyselín) a ľahko stráviteľné sacharidy.
Zdroje bielkovín sú: šošovica, všetky druhy fazule, hrášok, cícer, semienka z ľanu (čerstvé a dobre rozomleté), konope  a slnečnica, quinoa (mrlík), sója (pokiaľ na ňu nie je pes alergický), hnedá ryža, listová zelenina, mandle, arašidové maslo, apod.
Zdroje zdravých tukov: kokosový a ľanový olej, semienka ľanu,  konopný, olivový, slnečnicový a repkový olej,  arašidové a mandľové maslo.
Zdroje sacharidov: hnedá (celozrnná ryža), ovsené vločky,  polený hrach, quinoa, pšenica, uvarené zemiaky, sladké zemiaky.
Zdrojevlákninyvitamínov a minerálov: rôzne druhy varenej a surovej zeleniny a ovocia, záleží, čo psovi chutí.
Doplnky: lahôdkové droždie kvôli vitamínom B a chuti, a pre majiteľov, ktorí pre psíkov doma varia, doporučujem doplnok stravy VegeDog, ktorý obsahuje živiny, vitamíny a minerály, ktoré psíci potrebujú, a ktoré by mohli vo varenej strave chýbať. VegeDog obsahuje predovšetkým L-karnitín, vitamín B12 a taurín, ktorý sa doporučuje do stravy suplementovať. Ďalej obsahuje riboflavín (B2), kyselinu pantoténovú (B5) a cholín (B8).
Zakázanépotraviny pre psov: kakao (aj čokoláda), surová i varená cibuľa a cesnak, makadamové orechy,  chmeľ, hrozienka, avokádo, huby, umelé sladidlo xylitol, a všetky silno korenené a solené potraviny, ktoré môžu spôsobiť tráviace problémy.

Jednoduchý Recept

Praxou a výskumom, čo môjmu vegánskemu labradorovi bude najviac chutiť, som si vytvorila jednoduchý recept, ktorý uľahčuje vaše domáce varenie. Pokiaľ máte malého psíka, tak to nie je taký problém, ale keď má hafan viac než 30 kg, tak zje dosť jedla, a my nechceme v kuchyni stráviť viac, než musíme.

Jedenkrát týždenne vytiahnem svoj obrovský 16-ti litrový hrniec a dám doňho liter suchej šošovice (900 gramov),  liter suchej ryže (900 gramov), a pár bobkových listov, ktoré napomôžu lepšiemu tráveniu šošovice.  Pridám 5 litrov vody a varím túto zmes asi 45-60 minút. Občas to zamiešam a som hotová, keď sa voda dokonale vyvarí.

Túto hmotu nadávkujem do menších mištičiek, z ktorých niekoľko zamrazím a niekoľko dám do chladničky. Ako veľké dávky budete servírovať záleží na veľkosti a aktivite vášho psa . To si musíte trošku vyskúšať. Len tak pre informáciu, môj aktívny 7-ročný čokoládový labrador dostáva 375 gramov na raňajky a 375 gramov na večeru.
Zakaždým, keď jej servírujem jej jedlo, tak doň pridám lyžicu tuku (kokosový olej, rozomleté semienka, a pod.), lahôdkové droždie, VegeDog doplnok, tráviace enzýmy, a zeleninu, prevažne surovú (pretože ja som vitarián) a sem-tam varenú. Zelenina je iná pri každom jedle, a tak pes má veľa variácií a veľa rôznych chutí. Zdroje tukov tiež mením často, a tak každé jedlo chutí trošku inak.
Časom zistíte, čo psíkovi chutí najviac. Namiesto šošovice môžete použiť cícer, fazuľky, alebo hrach a namiesto ryže quinou, pšenicu, pohánku alebo ovsené vločky. Môžete si vytvoriť hromadu skvelých kombinácií.
Aj jej niekedy do jej jedla pridám časť môjho zeleného smoothie, spiruliny, alebo iných superpotravín. Ako maškrty jej dávam kúsky jablka, hrušky, banánu, mrkvy a iných druhov ovocia a zeleniny. Vyskúšajte si, čo váš psík bude milovať.

Suzanna a jej vegánsky čokoládový labrador

Budete prekvapení, ako sa psovi bude dariť. Bude mať pravidelné vylučovanie, ktoré má výbornú kvalitu (konzistenciu, farbu, vôňu), psík bude mať krásny lesklý a hustý kožuch a nebudú mu toľko vypadávať chlpy. Psík bude tiež cely omnoho lepšie voňať, zdravou vôňou ako keď bol šteniatko. Ak bol obézny, tak sa mu urovná váha, a bude krásne atletický. Čo je ale najdôležitejšie, bude úplne užasne zdravý. Môj čokoládový labrador nepotreboval veterinára už viac než 5 rokov.
Prajem veľa šťastia a môžete sa s vaším psíkom rozdeliť aj o jedlo. Ja ho sem-tam ochutnám a olizujem sa úplne ako pes.
Pre rady a otázky ma môžete kontaktovať na www.tennisfitnesslove.com alebo na facebooku: https://www.facebook.com/SuzannaMcGeeAuthor

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency