Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vajcia a cholesterol

Zvyšujú vajcia hladinu cholesterolu?

08. 03. 2015 Ochorenia Stravovanie Potraviny  Jozef Maťko
Vajcia a cholesterol

Nie viac ako dve vajcia týždenne by ste mali jesť, znie bežná rada. Zdôvodnenie vyzerá na prvý pohľad vierohodne. Vajce je bohaté na cholesterol – látku, ktorá v krvi vo väčšom množstve zvyšuje riziko kôrnatenia tepien, a tým aj mŕtvice a srdcového infarktu. Z tohto dôvodu by vraj mohla vysoká spotreba vajec ohroziť srdce, tak znie varovanie.

Všeobecne platí, že cholesterol z vajcia a potravy má ale iba malý vplyv na to, ako veľká časť látky cirkuluje v krvi. Dôvodom je sofistikovaný metabolizmus, ktorý u zdravého človeka množstvo cholesterolu drží v šachu.

Pozitívny účinok vajec

Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín a viacerých esenciálnych živín. Objavujú sa dôkazy, že konzumácia vajec patrí ku kvalitnej strave a prispieva k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle, pričom sa dáva do súvislosti aj s lepšou reguláciou telesnej hmotnosti. Okrem toho, zložky vaječného žĺtka podporujú prevenciu straty zraku vo vyššom veku. Nedávne skvalitnenia farmárskej produkcie prispeli k prísnejším normám na bezpečnosť vajec, pričom v mnohých častiach Európy došlo k zníženiu salmonelovej kontaminácie.

Prehľad štúdií vo Veľkej Británii UK zistil, že dospelí, ktorí jedávali tri a viac vajec za týždeň, mali významne vyšší príjem vitamínov B12, A a D, niacínu (vitamín B3), jódu, zinku a horčíka v porovnaní s tými, ktorí vajcia nekonzumovali. 

Cholesterol - kľúčový prvok hormónov

Cholesterol sa počíta, aj napriek zlej povesti, k životne dôležitým látkam pre ľudský organizmus, bez neho to nejde. Molekula je nielen dôležitou súčasťou membrány našich telesných buniek, ale tvorí tiež základnú kostru mnohých hormónov. K jeho potomkom patrí okrem iného protizápalový kortizón a pohlavné hormóny testosterón a estrogén.

Aby prísun dobre fungoval, telo si vyrába cholesterol z veľkej časti samo. Ak k tomu príde ešte cholesterol z jedla, zabraňujú previsu ponuky dva bezpečnostné mechanizmy: po prvé, telo okamžite priškrtí svoju vlastnú produkciu, keď črevo hlási väčšie vstrebávanie cholesterolu z potravy. Na druhej strane je príjem cez črevo obmedzený. Ak vaječné raňajky dodajú príliš veľa cholesterolu, telo nadbytočný jednoducho vylúči. "Zdravému človeku je preto prakticky nemožné predávkovanie cholesterolom cez stravu," hovorí Christian Prinz, riaditeľ Gastroenterologickej kliniky Helios vo Wuppertale.

Ak máte zvýšený cholesterol, radšej sa vajciam vyhnite.

Okrem mechanizmov, ktoré chránia pred predávkovaním z potravín, dokázali teraz vedci aj u človeka, že požívanie vajec neohrozuje kardiovaskulárny systém.  V roku 2013 zhrnuli čínski výskumníci výsledky 17 štúdií, ktoré podchytili konzum vajec a ischemickú chorobu srdca a mozgovej mŕtvice. Jasným záverom je, že aj keď budete jesť viac ako jedno vajíčko denne, neochoriete častejšie ako ľudia vajcia odmietajúci.

Ak máte zvýšený cholesterol, radšej sa vajec zrieknite

Vyššie uvedený výsledok však neposkytuje žiadnu výsadnú listinu stravovania pre ľudí, ktorí už majú zvýšenú hladinu cholesterolu, a tým aj zvýšené riziko infarktu a mŕtvice. Príčiny vysokých hladín cholesterolu sú rôzne, okrem genetických faktorov k nim môžu patriť obezita, cukrovka, niektoré lieky alebo znížená činnosť štítnej žľazy.

U nich síce robí cholesterol z potravy len malú časť celkového cholesterolu, ale gastroenterológ Prinz hovorí: "Potom je dôležité nerobiť žiadne excesy. Jedno vajíčko v nedeľu je ale povolené." Naopak, vysoká hladina cholesterolu sa nedá  kontrolovať prísnou diétou. Dokonca aj keď sa okrem vajec úplne vzdáte potravín obsahujúcich cholesterol, ako sú krevety, losos alebo saláma, môžete znížiť hodnoty v závislosti od vašej predispozície len o 10 až 15 percent.

Ľudia, ktorí nemajú problém s cholesterolom, si však s dobrým svedomím môžu ukojiť svoju chuť na miešané vajcia a farebné veľkonočné vajíčka. Špeciálne pre deti poskytuje každodenné vajíčko na raňajky dobrý základ. B-vitamíny v ňom sú dôležité pre vývoj nervových buniek. Vajce je lepšie ako jeho povesť.

Záver

Cholesterol z potravín ako sú vajcia má len malý vplyv na to, aké množstvá látky cirkulujú v krvi. Ľudia s už príliš vysokou hladinou cholesterolu by mali len zriedka jesť potraviny s vysokým obsahom cholesterolu. Všetci ostatní si však vajíčka môžu vychutnať.

Tip Vitariána

"Vajíčkový" šalát bez vajec 
2 mrkvy
kúsok zeleru
hlávkový šalát a ďalšia zelenina podľa chuti
1 strúčik cesnaku
1 PL sezamovej pasty tahiny
čierne korenie
šťava zo 1/4 citróna
Zeleninu nastrúhame a nakrájame. Dressing vyrobíme tak, že rozmixujeme tahiny, cesnak, korenie, citrónovú šťavu a prípadne štipku soli spolu s trochou vody. Šalát polejeme a zamiešame.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency