Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Viktor Schauberger - priekopník výskumu vody a energie

Vodný vír a odstredivé a dostredivé sily vody

18. 04. 2024 Voda Filtrácia vody  Andrej Maťko
Viktor Schauberger - priekopník výskumu vody a energie
Ak v súčasnosti premýšľate o prírodnej, živej, energizovanej alebo vitalizovanej vode, nemôžete obísť jedno meno: Viktor Schauberger. Schauberger, ktorý sa narodil v roku 1885 v rakúskom Holzschlagu a zomrel v roku 1958 v Linzi, bol lesníkom, ochrancom prírody a vynálezcom, ale aj prírodným filozofom a parazitológom, ktorý posúval hranice prírodných vied a svojimi myšlienkami a koncepciami ďaleko predbehol svoju dobu. Schauberger bol človek, ktorý prírodu nielen pozoroval, ale jej aj rozumel. Jeho hypotézy, ktoré boli často v rozpore so zavedenými vedeckými názormi, z neho urobili kontroverznú osobnosť. Napriek tomu sú jeho poznatky dodnes všeobecne uznávané a viedli k mnohým významným vynálezom. Zatiaľ čo mnohí jeho súčasníci sa vydali akademickou cestou, Schauberger uprednostnil dokončenie svojho vzdelania v prírode. Bol to človek, ktorý najradšej chodil do hôr a lesov, aby tam pozoroval procesy a deje a rozlúštil tajomstvá prírody.


Jeho pozorovania prírody, najmä vody, viedli k prevratným zisteniam, ktoré revolučne zmenili naše chápanie energie a predovšetkým povahy a vlastností vody. V roku 1922 vynašiel revolučný systém na flotáciu dreva, ktorý využíval sací účinok vody. Neskôr sa zameral na projekt, ktorému je väčšina ľudí naklonená: výrobu pitnej vody podobnej pramenitej vode. V roku 1935 požiadal o patent na postup výroby pitnej vody podobnej pramenitej vode a odvtedy sa napriek vojne a vojenskej službe venoval tejto téme. Schauberger bol nielen vynálezca, ale aj ochranca prírody. Pracoval na renaturalizácii vodných tokov a na základe jeho výskumu sa mu podarilo úspešne obnoviť niektoré prirodzené riečne toky v Rakúsku.

Počas druhej svetovej vojny slúžil Schauberger v nemeckej armáde, ale to mu nebránilo v tom, aby sa po vojne venoval ozdraveniu zeme a obnove prírody. Vyvinul nástroje na obrábanie pôdy z medi a v roku 1950 si na ne zaregistroval patent. Jeho posledná cesta viedla v roku 1958 do USA, kde získal finančnú podporu na výskum implóznej energie. Žiaľ, výsledky svojho výskumu musel prenechať USA a sklamaný sa vrátil do vlasti, kde krátko nato zomrel.


Plávajúce kmene v rieke

Skôr než sa Schauberger preslávil svojimi teóriami o energii a vode, preslávil sa najprv vývojom inovatívnych systémov na splavovanie dreva. Pozoroval prírodu a zistil, ako voda prirodzene prenáša drevo. Tieto pozorovania viedli k vývoju jeho systémov na splavovanie dreva, ktoré boli mimoriadne úsporné. Tieto systémy znížili náklady na prepravu dreva o neuveriteľných 90 %. Výrazne uľahčili prepravu dreva, najmä z horských a odľahlých lesov do údolia. Hoci mu jeho vynález priniesol peniaze, slávu a niekoľko ocenení a používal sa v Rakúsku, Bavorsku a Juhoslávii, Schauberger si rýchlo uvedomil, že jeho technológia nie je nevyhnutne taká ekologická, ako by si želal.


Teória pohybu vody: Odstredivá a dostredivá - zmena paradigmy v technológii

Viktor Schauberger nebol len obyčajným lesníkom alebo vynálezcom. Bol to vizionársky mysliteľ, ktorý rozpoznal základné prírodné zákony a snažil sa ich pretaviť do praktických aplikácií. Jedným z hlavných Schaubergerových postulátov je, že príroda využíva dva druhy pohybu: odstredivé a dostredivé sily.

Zatiaľ čo odstredivé sily sú deštruktívne a negatívne, dostredivé sily sú organizujúce, tvorivé a pozitívne. Toto poznanie bolo základom jeho výskumu a vývoja, najmä v oblasti pohybu vody.

Odstredivé sily pôsobia smerom od stredu a zvyčajne sú deštruktívne. Rozptyľujú energiu a vedú k entropii, stavu neporiadku. Príkladom sú výbuchy alebo odstredivé sily v rotujúcich strojoch. Na druhej strane dostredivé sily priťahujú prvky do stredu. Vytvárajú, organizujú a podporujú život. Schauberger si uvedomoval, že tieto dve sily zohrávajú rozhodujúcu úlohu nielen v prírode, ale aj v technike.

Tvrdil, že väčšina našich moderných strojov a technológií je založená na odstredivých silách, ktoré v konečnom dôsledku vedú k neporiadku, ničeniu životného prostredia a plytvaniu energiou. Jeho výzva na využívanie odstredivých síl nebola len vedeckou teóriou, ale aj naliehavým apelom na udržateľnejšie využívanie našich zdrojov.



Vodný vír: revolučný vynález Viktora Schaubergera na revitalizáciu vody

Viktor Schauberger bol predovšetkým praktický vynálezca, ktorý svoje nápady pretavil do reality. Jedným z jeho najpozoruhodnejších projektov bol vývoj vodného vírivého zariadenia, ktoré využíva mechanizmy a sily prírody na zlepšenie kvality pitnej vody. Tu sa pozrieme na to, ako funguje a prečo môže byť pre naše zdravie a blaho životného prostredia také dôležité pochopiť a využiť princíp vírivky.

Schauberger bol pevne presvedčený, že prírodná pramenitá voda je tou najlepšou vodou pre ľudský organizmus. Uvedomoval si, že kvalita vody sa zhoršuje ľudskými zásahmi, ako je znečistenie, ale predovšetkým chlórovaním a fluorizáciou. Okrem toho tvar vodovodných potrubí, umelé narovnávanie mnohých vodných tokov a umelé materiály, ako sú potrubia obsahujúce ťažké kovy alebo plastové rúry, zhoršujú prirodzenú štruktúru vody. Na vyriešenie tohto zásadného problému "mŕtvej vody" vyvinul vodný vírnik.

Princíp vodného vírnika je geniálne jednoduchý. Zariadenie, ktoré je modelované na základe prírodných geometrických tvarov a princípov, je navrhnuté tak, aby využívalo prirodzenú dostredivú silu na vírenie vody špirálovitým pohybom smerom dovnútra. Tento vírivý pohyb nie je len mechanickou funkciou, ale napodobňuje prirodzený pohyb vody vo všetkých prirodzene tečúcich vodných nádržiach, ktorý je viditeľný najmä v riekach a potokoch. Tento proces reorganizuje molekuly vody novým a prirodzeným spôsobom.

Vodný vír však dokáže ešte viac. Má schopnosť pozitívne energetizovať vodu. To znamená, že molekuly vody sa prostredníctvom procesu vírenia dostávajú do prirodzeného poriadku, ktorý zároveň odstraňuje neharmonické, neprirodzené a prípadne škodlivé informácie obsiahnuté v pôvodnej vode. Dalo by sa povedať, že vírivka obnovuje pamäť vody a navracia ju do pôvodného, čistého stavu. Je to akoby stlačenie akéhosi "resetovacieho tlačidla" pamäte vody.


Použitie a výhody vodného víru

Schaubergerove vodné víry sú fascinujúcim príkladom uplatnenia prírodných zákonov v technike. Inšpirované uvedomením si a významom "živej vody" majú dnes vodné víry široké spektrum využitia, ktoré ďaleko presahuje spotrebu vody pre ľudí.

Víriče vody na domáce použitie sú zvyčajne jednoduché, kompaktné, užívateľsky prívetivé nadstavce z vysokokvalitnej nehrdzavejúcej ocele alebo malé zariadenia, ktoré možno pripojiť priamo k vodovodnému kohútiku. Ich geometria štruktúruje vodu rovnako ako meandrujúci horský potok. Hlavnými typmi sú inline víriče, ktoré sa inštalujú priamo do vodovodného potrubia, a víriče s hornou montážou, ktoré sa pripájajú priamo na vodovodný kohútik. Existujú aj takzvané vysokorýchlostné víriče, ktoré tiež využívajú princípy vodopádu. Z geometrického hľadiska vírivé zariadenia zvyčajne vytvárajú pre prúdiacu vodu takzvaný vírový zvon, v ktorom sa voda môže otvoriť a zväčšiť svoj povrch, aby sa potom pri odstredivej rotácii zväzovala a vytvorila rovnomerný prúd vody.

Zvyčajne zlepšujú chuť vody z vodovodu alebo pitnej vody tým, že minimalizujú energiu nežiaducich zlúčenín a nečistôt alebo odstraňujú informácie. Okrem toho turbulencia zvyšuje obsah kyslíka vo vode, čo vedie k jej lepšej hydratácii. Okrem toho proces vírenia dodáva vode energiu, čo mnohí ľudia považujú za "povzbudzujúce" z hľadiska chuti.


Použitie v akváriách

Pre nadšencov akvárií ponúka technológia turbulencie osvedčený účinný spôsob, ako lepšie kontrolovať rast rias a zakalenie vody a zlepšiť zdravie rýb. Zlepšením okysličovania a znížením obsahu znečisťujúcich látok a škodlivých informácií v akváriovej vode sa voda stáva čistejšou a poskytuje optimálne životné prostredie pre ryby a rastliny v akváriách.


Veľkokapacitná úprava pitnej vody

Potenciálna schopnosť prevzdušňovačov vody znižovať bakteriálne zaťaženie vody z nich robí zaujímavý prístup pre všeobecnú úpravu pitnej vody. Najmä v rozvojových krajinách, kde je prístup k čistej vode často obmedzený, môže byť táto technológia užitočná a dokonca môže zachrániť život.


Údržba biotopov a rybníkov

V prírodných vodných útvaroch, ako sú biotopy, môže technológia turbulencie pomôcť udržať ekologickú rovnováhu. Turbulencia podporuje prirodzené samočistenie a zvyšuje energetickú kvalitu vody a zlepšuje životné podmienky pre flóru a faunu.


Záver

Odkaz Viktora Schaubergera žije už niekoľko desaťročí a v súčasnosti sa vo veľkom znovu objavuje. Dnes existuje množstvo produktov a výskumov založených na jeho teóriách. Jeho práca nielenže zmenila spôsob uvažovania o energii a vode, ale našla aj praktické využitie, ktoré môže zlepšiť náš život. Jeho myšlienky mali hlboký vplyv na rôzne vedné disciplíny, od úpravy vody až po poľnohospodárstvo. Hoci konvenčná medicína a veľká časť vedy tvrdohlavo odmietajú prijať koncepcie a teórie prírodovedcov, ako je Schauberger, a radšej pokračujú vo výskume a propagácii chemických a život ohrozujúcich technológií na úpravu vody, Schaubergerova teória sa vo výskume berie čoraz viac vážne. Prelom vo verejnej sfére je preto len otázkou času.

Súvisiace produkty

Big Berkey®

Big Berkey®

440,00 €

V čom je Berkey® taký výnimočný? ZDRAVÉ- Systémy Berkey® značne prevyšujú iné filtračné systémy, pretože odstraňujú vírusy , patogénne baktérie, cysty a parazity, rovnako aj škodlivé chemické znečisťujúce látky a iné nečistoty, ale pritom ponechávajú v pitnej vode základné minerály potrebné pre vaše telo. Filtračné systémy Berkey® produkujú tú najzdravšiu , najčistejšiu a najchutnejšie vodu, ktorá sa dá získať filtráciou. PRAKTICKÉ- Zariadenie Berkey® možno zostaviť v priebehu niekoľkých minút bez použitia náradia, elektrickej energie, tlakovej vody alebo inštalatérskej práce. A čo viac, filtračné jednotky sú jednoduché na obsluhu a údržbu. EKONOMICKÉ- Systémy Berkey® predstavujú zaručene ten najlacnejší filtračný systém, aký môžete vlastniť. Cena vody prečistenej pomocou filtrov Berkey® je hlboko pod cenou balenej vody (50 až 200 krát lacnejšie) - nehovoriac o ekologickom efekte bez nutnosti používania plastových obalov (jediný pár filtračných vložiek Black Berkey® vyčistí počas svojej životnosti taký objem vody, na ktorý by bolo treba viac ako 15.130 PET fliaš s objemom 1,5 litra). Jedinečný dizajn filtrov Berkey® umožní ľahko mnohokrát po sebe vybrať a vyčistiť filtračné vložky a opakovane ich používať. VÝKONNÉ- Systémy Berkey® vedia ľahko vyčistiť bežnú vodu z vodovodu, ale sú tak účinné, že dostatočne prefiltrujú neupravenú vodu z takých zdrojov, ako sú jazerá a potoky. A čo viac, systémy Berkey® sú ideálne pre prípad výpadku prúdu a nenahraditeľné v situáciách prírodných katastrof, ako sú hurikány, záplavy, zemetrasenia, alebo iných závažných mimoriadnych situácií, kedy nie je k dispozícii upravená voda z vodovodu. FLEXIBILNÉ- Systémy Berkey® sú natoľko praktické a je tak ľahké ich používať, že ich môžete vziať kamkoľvek so sebou: na dovolenku, na kempovanie, na chatu či chalupu, na vysokoškolské internáty, do karavanov, na rekreačné lode a kamkoľvek na cesty doma aj v zahraničí. Na účely prepravy sú kompaktné (horný a dolný diel sa dá zasunúť do seba). ELEGANTNÉ- Elegantný dizajn z vysoko kvalitnej leštenej nerezovej potravinárskej ocele robí zo zariadení Berkey® atraktívny doplnok do každej kuchyne alebo domácnosti ; súčasne je každý model veľmi stabilný a odolný. PREUKÁZATEĽNÉ- Nezávislé laboratórne testy mesta Los Angeles 1, Los Angeles 2, Envirotek Laboratories, University of Arizona, Labtech (upravená voda) a Labtech (neupravená voda) hovoria samy za seba. Pozrite si výsledky testov, ktoré výrazne predčia všetky očakávania v kvalite gravitačnej filtrácie vody. Osvedčilo sa PREDTÝM- Rovnaký, veľmi kvalitný a efektívny proces gravitačnej filtrácie, ktorý využívajú systémy Berkey®, obstál v skúške času. Gravitačnú filtráciu používajú medzinárodné humanitárne organizácie, ako je UNICEF, mierové zbory, Červený kríž, misionári a humanitárni pracovníci vo viac ako 140 krajinách na celom svete. Všestranný systém vodných filtrov Big Berkey® poslúži v domácnosti menším a stredne veľkým rodinám. Vďaka nezávislosti na pripojenie k elektrickej sieti a vodovodu sú plne využiteľné tiež pri cestovaní aj aktivitách v prírode. A to dokonca aj v naliehavých prípadoch ohrozenia či núdze, kedy si potrebujete zaobstarať vodu z nekontrolovaných zdrojov.  Tento výkonný systém vyčistí ako upravenú tak neupravenú vodu aj z takých zdrojov, ako sú jazerá, potoky a rybníky, prípadne vodu z verejných zdrojov v krajinách, kde nie sú príliš prísne predpisy pre kvalitu pitnej vody – dovolenkové destinácie. Prenosné vodné filtre Big Berkey ® sú ideálne pre každodenné používanie doma, pre zásobovanie pitnou vodou v rekreačných objektoch (chaty a chalupy) a pre aktivity v prírode, festivaly. Sú úplne nepostrádateľné v prostredí, kde nie je k dispozícii upravená voda, tlaková voda ani elektrická sieť. Systém vodných filtrov Big Berkey® odstraňuje vírusy, patogénne baktérie, cysty a parazity, a takisto zbavuje vodu škodlivých chemických látok, ako sú herbicídy, pesticídy, prchavé organické zlúčeniny, organické rozpúšťadlá, radón 222 a trihalometány. Filtráciou sa tiež eliminuje obsah hrdze, bahna, sedimentov, voda sa zbavuje nepríjemnej chuti a zápachu, rovnako ako zdraviu škodlivých ťažkých kovov ako je olovo a ortuť. Systém je tak výkonný, že dokáže odstrániť z vody i červené potravinárske farbivo, pričom zachováva zdraviu prospešné minerály potrebné pre vaše telo. Žiadny iný systém nedosahuje takú účinnosť. Vodné filtre Big Berkey® sú vyrobené z vysoko leštenej nerezovej ocele pre potravinárske účely (Jedná sa o triedu ocele AISI 304 (1.4301), ktorá sa využíva v potravinárskom priemysle, v mliekarenstve, pivovarníctve a vinárstve, v chemickom priemysle, v zdravotníctve a kozmetike a v ďalších oblastiach. Základným typom je chróm-niklová austenitická oceľ a jej zloženie vyhovuje norme pre použitie výrobkov pre potraviny a pitnú vodu. oceľ je odolná proti korózii, vode, vodnej pare a vlhkosti vzduchu a odoláva poveternostným vplyvom.) a dodávajú sa s dvomi až štyrmi filtračnými vložkami Black Berkey®, ktoré využívajú najnovších technologických postupov pre čistenie vody. Objem vody v tomto systéme je 8,5 litrov, výška komory je 49 cm a priemer 21,6 cm. Horná komora je pri doprave umiestnená vo vnútri dolnej komory (výška 33 cm). Ak obsahuje systém dve filtračné vložky Black Berkey®, prefiltruje asi 13,25 litrov za hodinu. *Tento systém možno rozšíriť o ďalšie dve filtračné vložky, takže prefiltruje asi 26,5 litrov za hodinu. *Výpočet prietoku vychádza z plnej hornej komory. S poklesom hladiny vody sa znižuje aj prietok.  Výrobca uvádza, že jeden filter Black Berkey by mal byt schopny v závislosti od znečistenia vody prefiltrovat 11,350 litrov vody a potom by sa mal vymeniť za nový.

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency