Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Luteín a zeaxantín

Najdôležitejšie antioxidanty pre váš zrak a ďalší dôvod jesť zelené listy

20. 03. 2016 Stravovanie Nervy Zelenina antioxidanty Zlúčeniny  Martina Strihová
Luteín a zeaxantín

Šedý zákal a vekom podmienená makulárna degenerácia patria vo vyspelých krajinách aj na Slovensku k vedúcim príčinám zhoršovania zraku a nadobudnutej slepoty. Ovplyvňujú milióny starnúcich Američanov. Vekom podmienená makulárna degenerácia postihuje v Spojených štátoch viac ako 1,75 milióna jedincov. Makulárna degenerácia je vedúcou príčinou nezvratnej straty zraku u dospelých, spôsobuje zhoršené a rozmazané videnie. Výživa je sľubným spôsobom, ako predísť alebo spomaliť progresiu týchto chorôb.

Luteín a zeaxantín sú dva karotenoidy, antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v oku vo veľkej koncentrácii. Tieto dôležité živiny obsahuje hlavne zelená listová zelenina, ale v menšom množstve aj iné potraviny. Veľa štúdií preukázalo, že luteín a zeaxantín znižujú riziko chronických očných chorôb vrátane makulárnej degenerácie a kataraktov (šedých zákalov).

Americkí výskumníci – oční lekári – viedli štúdiu na 1000 ľuďoch. Štúdia dospela k záveru, že „tí, ktorí konzumovali najviac luteínu a zeaxantínu mali o 43 % nižšie riziko makulárnej degenerácie.“

Prínosy pre zdravie očí

Luteín a zeaxantín filtrujú škodlivé vysokoenergetické modré vlnové dĺžky zo svetla a pomáhajú chrániť a udržiavať bunky očí zdravé. Zo 600 karotenoidov nachádzajúcich sa v prírode sa len tieto dva ukladajú v očiach vo vysokých množstvách v očnej sietnici (v žltej škvrne).

Luteín sa v sietnici nachádza v 1000-krát vyššej koncentrácii ako vo zvyšku tela.

Luteín sa v očnej sietnici nachádza v 1000-krát väčšej koncentrácii ako vo zvyšku tela.

Množstvo luteínu a zeaxantínu v oblasti žltej škvrny v očnej sietnici sa meria ako optická hustota makulárneho pigmentu (macular pigment optical density, MPOD). Nedávno sa MPOD stalo užitočným biomarkerom na predpovedanie ochorení a zrakovej funkcie.

Ľudské telo prirodzene luteín a zeaxantín pre svoje potreby nevyrába. A to je dôvod, prečo je jedenie zelenej listovej zeleniny také dôležité. Dodanie denných dávok luteínu a zeaxantínu prostredníctvom stravy môže pomôcť udržať dobré zdravie očí.

Luteín, zeaxantín a katarakty

Očné šošovky (šošovky, ktoré sa v oku nachádzajú prirodzene) v prvom rade zhromažďujú a sústreďujú svetlo na sietnicu. Aby to boli schopné vykonávať celý život, musia šošovky zostať čisté. Oxidácia šošoviek je hlavnou príčinou kataraktov (šedých zákalov), ktoré zakrývajú šošovky.

Luteín a zeaxantín sú antioxidanty nesmierne dôležité pre oči a mozog.

Antioxidačné živiny neutralizujú voľné radikály (nestále molekuly), ktoré sa spájajú s oxidačným stresom a poškodením sietnice. Preto antioxidanty luteín a zeaxantín zohrávajú pravdepodobne úlohu pri prevencií kataraktov. V skutočnosti nedávna štúdia preukázala, že vyšší príjem luteínu a zeaxantínu a vitamínu E sa spája s významne zníženým rizikom tvory kataraktu.

Makulárna degenerácia podmienená vekom

Existuje veľa dôkazov, že luteín a zeaxantín znižujú riziko makulárnej degenerácie spájajúcej sa s vekom. V skutočnosti v štúdiách očných chorôb zistil Národný očný inštitút (National Eye Institute), že užívanie určitých výživových doplnkov každý deň znižuje riziko rozvoja neskoršej makulárnej degenerácie spájajúcej sa s vekom. Rôzne štúdie odhalili, že okrem znižovania rizika očných ochorení luteín a zeaxantín zlepšujú zrakový výkon u pacientov s makulárnou degeneráciou podmienenou vekom, u pacientov s kataraktom a u zdravých ľudí.

Luteín, zeaxantín a mozog

Luteín sa u detí aj u dospelých sústreďuje aj v mozgovom tkanive. 

Elizabeth J. Johnson Ph.D. z Univerzity vo Wisconsine v USA prišla na to, že „hladina luteínu v mozgu sa spája s lepším kognitívnym výkonom“.  

Luteín a zeaxantín sa sústreďujú v mozgovom tkanive a ovplyvňujú naše myslenie a učenie sa.

Karotenoidy v mozgu: 77% luteín a zeaxantín

Luteín a zeaxantín ovplyvňujú intelektuálne procesy – procesy, pri ktorých sme vedomí, vnímame alebo chápeme myšlienky. Tie zahŕňajú napríklad myslenie, zdôvodňovanie a spomínanie. Ovplyvňujú naše učenie, chápanie prostredníctvom myslenia, skúseností a zmyslov.

Luteín pre kognitívne funkcie

Úloha luteínu pri kognitívnych funkciách bola vyhodnotená v dvojito zaslepenej štúdii na starších zdravých ženách, ktoré dostávali luteín alebo placebo.

Počas 60 dní dopĺňania luteínu sa starším ženám významne zlepšila verbálna plynulosť, pamäť a rýchlosť učenia. Štúdia prišla k záveru, že dopĺňanie luteínu môže zlepšiť kognitívne funkcie dospelých.

Denný príjem 

Ľudské telo nedokáže syntetizovať luteín.

  • Musíme ho prijímať stravou.
  • Priemerná osoba denne konzumuje 0,8 -1,0 mg luteínu. 
  • Americká optometrická asociácia odporúča 12 mg luteínu denne.  Síce neexistuje doporučená denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne.
  • Západná strava je na luteín a zeaxantín chudobná.
  • 100 g kučeravého kelu obsahuje 39,6 mg luteínu a zeaxantínu.
  • 100 g špenátu obsahuje  15,7 mg luteínu a zeaxantínu.
  • Ich obsah v iných potravinách je taký nepatrný, že aby sme skonzumovali dostatok luteínu, mali by sme zjesť 42 vajec alebo 35 kíl jabĺk denne. Z plodov najviac luteínu a zeaxantínu obsahujú japonské hurmikaki (0,84 mg) a avokádo (0,27).

Obsah vitamínu B12 vo vegetariánskych potravinách.

Záver

Zelená listová zelenina je najkoncentrovanejším zdrojom živín pre ľudí. Antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré sú vo výnimočne veľkých koncentráciách zastúpené v našich očiach a v mozgu, sú ďalším dôvodom, prečo konzumovať zelené listy.

Tip Vitariána

Skorá jar je najvhodnejším obdobím na vysadenie špenátu, šalátov a rukoly do záhrady. Tieto druhy zeleniny sú veľmi nenáročné na pestovanie a o mesiac už môžete svoje telo čistiť a vyživovať zelenými smoothies a šalátmi.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency