Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Tuberkulóza zabíja takmer toľko ľudí ako AIDS

Štúdia WHO

08. 11. 2015 Ochorenia  Jozef Maťko
Tuberkulóza zabíja takmer toľko ľudí ako AIDS

Sú to smutné preteky. Tuberkulóza robí vírusu HIV stále viac konkurenciu, čo sa týka úmrtí zapríčinených infekčnými chorobami. Podľa nedávnej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo v roku 2014 na tuberkulózu 1,1 milióna ľudí - podobne ako v roku 2013. V rovnakom období (2014) podľahlo 1,2 milióna následkom nákazy vírusom HIV.

Správa ukazuje významný pokrok, pokiaľ ide o dostupnosť liekov na AIDS v posledných desiatich rokoch, hovorí Mario Raviglione, riaditeľ tuberkulózneho programu WHO. To už pomohlo mnohým ľuďom prežiť infekciu. Zároveň je ale zrejmé, že ešte stále príliš veľa ľudí zomiera na tuberkulózu.

Správa WHO opäť zvýrazňuje, že infekčné choroby sa často vyskytujú spoločne: 400 000 mŕtvych na AIDS tiež trpelo infekciou tuberkulózy.

Dlhodobo pozitívny trend

V dlhodobom horizonte však WHO pozorovala pozitívny trend. Podľa toho poklesol počet prípadov tuberkulózy od roku 1990 do roku 2014 o 42 percent na odhadovaných 9,6 miliónov. Počet úmrtí sa odvtedy znížil takmer o polovicu. Aj keď v roku 2014 bolo zistených viac infekcií ako v predchádzajúcich rokoch, je to ale zapríčinené lepšími národnými štatistikami a nie väčšími výbuchmi tuberkulózy.

Dobrou správou je, že TBC liečba zachránila približne 43 miliónov životov od roku 2000," hovorí Raviglione. Vzhľadom k tomu, že ale väčšina prípadov je dobre liečiteľná, je miera úmrtnosti naďalej „neprijateľne vysoká“.

Pre správu vyhodnotila WHO údaje z 205 krajín. Najviac sú tuberkulózou postihnuté juhovýchodná Ázia a regióny západného Pacifiku. Ale v porovnaní s populáciou zaznamenala najviac prípadov Afrika.

Multirezistentné baktérie zostávajú problémom

Obavy majú zdravotní odborníci naďalej z multirezistentných kmeňov TBC, ktoré nereagujú na oba najúčinnejšie lieky. Podľa odhadov WHO zo 480 000 prípadov s rezistentnými zárodkami v roku 2014 bol správne diagnostikovaný len jeden zo štyroch – čím často chýba základný predpoklad pre zmysluplnú liečbu. Multirezistentnými zárodkami boli obzvlášť postihnuté Čína, India a Rusko.

Infekčné choroby tuberkulóza a AIDS sa často vyskytujú spoločne.

 „Napriek pokroku prostredníctvom použitia lepších diagnostických nástrojov, ako je napr. molekulárny rýchly test, bolo v roku 2014 u menej ľudí diagnostikovaná  multirezistentná tuberkulóza ako v roku 2013, hoci odhadovaný počet prípadov je rovnaký. V bitke o kontrolu nad rezistentnou tuberkulózou strácame pôdu pod nohami,“ vysvetľuje Grania Brigden z organizácie Lekári bez hraníc. 

V účinnom boji proti tejto chorobe na celom svete chýba podľa WHO na rok 2015 1,4 miliárd dolárov (zhruba 1,3 miliardy eur). V súčasnej dobe je k dispozícii asi 6,6 miliárd, potrebných je osem miliárd.

TBC je infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša patogénom mycobacterium tuberculosis. Normálne napadá patogén pľúca, ale môže tiež prísť k infekcii ďalších orgánov. Choroba sa šíri vzduchom, keď chorí vypudzujú baktérie napr. pri kašli.

Avšak ochorenie vypukne v skutočnosti iba u relatívne málo ľuďoch, ktorí sú infikovaní s patogénom. Zvlášť ohrození sú ľudia s oslabeným imunitným systémom. Bez liečby zomiera na pľúcnu tuberkulózu až 70 percent pacientov v období desiatich rokov.

Tuberkulóza na Slovensku

Podľa údajov Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, ktorý je spracovateľom dát pre národný register, bolo v roku 2013 nahlásených celkovo 401 prípadov tuberkulózy (256 mužov a 145 žien). Oproti roku 2012 je to nárast o 56 prípadov. Počet novozistených prípadov bol 341. V 60 prípadoch išlo o recidívu tuberkulózy. Prevažovala pľúcna forma tuberkulózy (344 prípadov). V 57 prípadoch išlo o mimopľúcnu formu, najčastejšie o tuberkulózu chrbtice (17 prípadov), tuberkulózny zápal pohrudnice (11 prípadov), močovo-pohlavné ústrojenstvo (6 prípadov), či mimohrudníkové lymfatické uzliny (7 prípadov). Oblasť s najvyšším výskytom tohto ochorenia je Prešovský kraj. Najnižší výskyt zaznamenávame v Trnavskom kraji. V detskej populácii do 14 rokov sa tuberkulóza vyskytla v 38 prípadoch. V roku 2013 zomrelo na tuberkulózu 7 pacientov, 27 prípadov bolo registrovaných ako úmrtie pacienta s TBC.

Nepodceňujte tuberkulózu a zvýšenú pozornosť venujte hygiene a nefajčite.

Záver

Nepodceňujme tuberkulózu. Treba zvýšenú pozornosť venovať hygiene. Medzi rizikové skupiny patria najmä asociáli, alkoholici, bezdomovci, Rómovia a staršie vekové skupiny obyvateľstva. 

Tip Vitariána

Tuberkulóza sa týka aj chudobnejších krajín, z ktorých pochádza väčšina nášho tovaru. Kvôli znečistenému priemyselnému prostrediu tam mnohí trpia tuberkulózou. Nepodporujme to tak, že si nebudeme kupovať veci, ktoré sú zbytočné a nekvalitné.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency