Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Poštípanie osou

Mýtus alebo medicína: Pomáha vysatie vpichu pri uštipnutí osou?

02. 09. 2015 Ochorenia Liečba Zvieratá  Jozef Maťko
Poštípanie osou

Začiatok, polovica augusta každý rok to začína – každoročná osia pliaga. Hmyz súťaží s nami o slivkové koláče a je pritom ľahko podráždený.

Tento rok boli životné podmienky pre hmyz v dôsledku miernej zimy obzvlášť dobré, napriek tomu: o osej pliage nechce Melanie von Orlow hovoriť. Melanie je poverená pracovníčka Nemeckého zväzu ochrany prírody.

Ako každý rok sa počet ôs v priebehu mesiacov stále zvyšuje, ale zvieratá nikto nepočíta. Preto sa nedá urobiť vedecky podložené tvrdenie o osích špičkových rokoch, hovorí von Orlow. Skôr je to predovšetkým subjektívne tušenie, ktoré nám dáva každý rok pocit, že práve v tomto neskorom lete je obzvlášť veľa ôs na cestách.

Či osia pliaga alebo nie, kto je uštipnutý, tomu je to jedno. To pálí a svrbí a zaujímavá je len jedna otázka: čo pomáha?

Odporúčaní pre domáce prostriedky existuje veľa. Niektorí radia jed vysať, iní chladiace zábaly, obzvlášť radi experimentujúci profíci prisahajú na pastu zo soli a piva. Skúsenosti ukazujú, že všetko nejako trochu pomôže, ale naozaj nič - bolesť a začervenanie nikdy celkom nevystanú. Tak, ako treba zaobchádzať s uštipnutím osou čo  najlepšie?

Tri až päť percent ľudí reaguje alergicky

Pri uštipnutí osou telo reaguje na jed hmyzu v mieste vpichu bolesťou, svrbiacim sčervenaním a opuchom. Imunitné bunky uvoľňujú neurotransmiter histamín, on dráždi okolité neuróny a posiela svrbivý signál do mozgu. Okrem toho histamín vyvoláva  zápal, ktorý zabezpečuje, že kontaminanty sa odbúrajú a bunkové zvyšky odstránia – vpich opuchne. Väčšinou ťažkosti po niekoľkých dňoch opäť zmiznú.

Pri uštipnutí osou telo reaguje na jed hmyzu v mieste vpichu bolesťou, svrbiacim sčervenaním a opuchom.

Avšak, zhruba tri až päť percent ľudí vyvíja alergiu na hmyzí jed so závažnými symptómami, ktoré môžu viesť až k alergickému šoku. Kto vie, že je alergický na hmyzí jed, mal by mať vždy so sebou antihistaminiká alebo kortikosteroidy. Ak sa sčervenanie napriek tomu ešte silno šíri alebo prichádza horúčka a zimnica, mali by ste ísť k lekárovi.

Či už alergická reakcia alebo nie – dôležité je rýchlo konať. Žihadlo uviazne iba u včiel, a tak sa nemusí odstraňovať po osom útoku. Od sania odborníci skôr skutočne odrádzajú. Ulrich Neumann, ktorý má viac ako 40 rokov skúseností ako pediater a roky bol predsedom profesného združenia detských a dorastových lekárov hovorí, že to nepomôže. Kto napriek tomu chce sať, mal by aspoň potom vypľuť zmes jedu a slín.

Lepšie je miesto vpichu omámiť - napríklad s chladiacim zábalom, hovorí Neumann. Alebo - ak je práve poruke - s cibuľou. Čerstvo nakrájaná cibuľa pomáha prípadne aj svojím mierne antibakteriálnym účinkom.

Horúčava proti jedu

Či domáce prostriedky môžu niečo urobiť proti osiemu jedu pod kožou, je sporné a nie je vedecky dokázané. Kto sa zameriava na insekticíd, mal by vsadiť na horúčavu, odporúča expertka na hmyz von Orlov. Myšlienka za tým je, že teplo ešte na mieste zneškodní proteíny, ktoré vyvolávajú reakciu na uštipnutie a túto reakciu utlmia.

Aj lekár Neumann odporúča „liečiteľa vpichu“. S malými prístrojmi sa dá miesto vpichu presne zohriať. Existujú zariadenia, dokonca s nastavením pre deti i dospelých. Priložia sa na vpich a držia sa tam 3 až 6 sekúnd. Keramická hlava sa zahreje na asi 50 stupňov a proteíny z jedu sa rozpadnú. Pozorovacia štúdia od DLRG (Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft – Nemecká záchranárska spoločnosť) potvrdila tlmiaci efekt. Ale pozor: hrozí nebezpečenstvo popálenia.

Poštípanie prináša so sebou okrem alergických reakcií aj riziko, že sa pri škrabaní dostanú baktérie do kože. Preto by sa miesto vpichu malo vždy niekoľko dni pozorovať. Tieto druhy ôs, ktoré nás trápia, idú aj na zdochliny. Môžu vzniknúť zápaly a dokonca až otrava krvi.

Poštípanie osou prináša so sebou okrem alergických reakcií aj riziko, že sa pri škrabaní dostanú baktérie do kože.

Záver

Kto to chce po uštipnutí osou skúsiť domácimi prostriedkami, mal by vpich radšej chladiť než vysať. Mnoho odborníkov tiež prisahá na drobných technických pomocníkov: vyššie uvedené malé prístroje, ktoré jed hmyzu teplom zneškodnia a utlmia reakciu.

Tip Vitariána

Najlepší tip je: vôbec sa nedať uštipnúť. Nemali by sme na terase jesť ovocné koláče, šunku, mäso. Neparfumovať sa. To priťahuje všetky osy. Osy neodháňať rukami. Ak je ôs veľa, radšej odísť preč – od ôs a koláčov.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency