Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

BPA v plastoch - časť 1.

Úradne schválená škodlivina

25. 06. 2016 Prevencia Ekológia  Hana Moravčíková
BPA v plastoch - časť 1.

Čo je BPA?

BPA alebo bisfenol A je chemická látka používaná v polykarbonátových plastoch, ktorá sa dostala pod drobnohľad vedeckých inštitúcií pre svoje potenciálne škodlivé účinky na zdravie. Vedci vyvinuli BPA v roku 1890 a v roku 1963 ho americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv prehlásil za bezpečnú látku. BPA sa následne dostalo do obrovského množstva plastov, ktoré prichádzajú do priameho styku s potravinami.  

Kde sa BPA ukrýva?

Bisfenol A tvorí súčasť bežných plastových obalov, fliaš a konzerv, dojčenských fliaš, cumlíkov a hračiek, plastových príborov, bezpečnostných zariadení, okuliarov, zubných výplní, počítačov a mobilných telefónov, DVD nosičov, farbív, náterov atď. BPA je takmer všade, a je preto prakticky nemožné úplne sa mu vyhnúť. Štúdia vedená na obyvateľoch Kanady v rokoch 2007 – 2009 dokonca dokázala, že BPA sa nachádzalo v moči až 91 % účastníkov výskumu vo veku od 6 do 79 rokov.

Kanadský výskum priniesol šokujúce výsledky o prítomnosti BPA v ľudskom organizme.

Prečo je BPA škodlivé?

Keď sa BPA dostane do ľudského tela, naruší jeho krehkú hormonálnu rovnováhu. Správa sa podobne ako estrogén, a preto by sa mu mala v prvom rade vyhnúť ženská populácia, ktorej spôsobuje poškodenie vaječníkov až na chromozómovej úrovni. Ešte väčší pozor by si mali dať tehotné ženy, pretože už malé množstvo BPA prítomné v organizme môže poškodiť zdravý vývoj plodu.

Ako sa BPA dostane do ľudského organizmu? Plasty s obsahom BPA sa ľahko kazia a uvoľňujú sa z materiálov, do ktorých boli pridané. Čím staršie sú plasty, tým viac BPA sa z nich uvoľňuje. Prispieva k tomu i ohrievanie a mrazenie plastových nádob, umývanie silnými čistiacimi prostriedkami a kontakt s olejnatými alebo kyslými potravinami.

Pôsobenie BPA sa okrem iného spája s rakovinovými ochoreniami, neplodnosťou, poruchami nervového a kardiovaskulárneho systému, cukrovkou a obezitou. Napriek tomu, že plasty s obsahom BPA sú škodlivé, z našich obchodov sa nevytrácajú. Naopak, odhaduje sa, že množstvo BPA plastov na svetom trhu stúpne do roku 2018 na 8,4 milióna ton.

BPA je takmer všade...

Pozor na „BPA-free“ plasty

I keď niektoré krajiny zakázali používanie bisfenolu A a nahradili ho inou látkou (napríklad BPS alebo BPF), nemusí to zásadne znamenať, že nový plast je neškodný. V mnohých prípadoch sú alternatívne zlúčeniny dokonca škodlivejšie ako pôvodné BPA. Ich testovanie je navyše stále v plienkach, a preto je nutné dať si pri nákupe plastov skutočne veľký pozor na ich zloženie.

Život bez škodlivých plastov: Desať spotrebiteľských prikázaní

Život bez BPA nie je nemožný.

  1. Znížte nákup potravín skladovaných v plastoch.
  2. Obmedzte alebo úplne vynechajte nákup potravín v konzervách.
  3. Nemrazte potraviny v plastových nádobách.
  4. Potraviny v plastových nádobách nikdy neohrievajte v mikrovlnnej rúre.
  5. Plastové nádoby nikdy nevkladajte do umývačky.
  6. Nahraďte plastové riady v kuchyni sklenými, porcelánovými alebo oceľovými nádobami.
  7. Kupujte hračky z dreva, nie z plastov.
  8. Zodpovedne preverte zloženie plastových riadov určených pre kojencov a staršie deti.
  9. Pitný režim dopĺňajte vodou skladovanou v kvalitnej sklenej fľaške.
  10. Vyhnite sa agresívnym čistiacim prostriedkom v plastových obaloch a skúste ekologickejšie alternatívy, ako napr. bio-mex.
Tip Vitariána

V mnohých krajinách sveta sa šíri čoraz populárnejšia ideologická vlna propagujúca život bez plastov. Je očividné, že recyklácia plastov nie je dostatočným riešením problému s narastajúcim odpadom a jedinou skutočne efektívnou alternatívou je celkové zníženie produkcie plastov. Pridajte sa k silnejúcemu hnutiu ľudí, ktorým záleží na zdraví spoločnosti a životného prostredia a pokúste sa znížiť spotrebu plastov tak, že ich jednoducho vylúčite zo svojho života. Pozitívne dôsledky tohto rozhodnutia si môže zrátať veľmi jednoducho: Potraviny + Domácnosť – Plasty = Život bez BPA

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency