Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Sedem byliniek pre zdravú jeseň

Zastavte baktérie, melanchóliu aj únavu

10. 10. 2017 Alternatívna medicína Prevencia Bylinky  Hana Moravčíková
Sedem byliniek pre zdravú jeseň

1. Medovka lekárska – pokojný spánok a silná obranyschopnosť

Na jeseň sa u mnohých ľudí dostavuje pocit slabosti a vyčerpanosti, i keď toho nerobíme viac ako inokedy. Medovka podporuje jeseňou testovanú imunitu a čo je ešte dôležitejšie, podporuje spánok, ktorý na jeseň potrebujeme o niečo viac ako po zvyšok roka. Táto bylinka upokojuje organizmus a zbavuje ho nervozity a bolesti hlavy.

Medovku si môžete zohnať v sušenej verzii vhodnej na čaj, ako koreninu alebo éterický olej. Medovkový čaj sa odporúča popíjať predovšetkým pred spaním, napríklad pri večernom čítaní dobrej knihy. Ak sa vám podarí zohnať medovkové korenie, môžete ho využiť napríklad na pečené mäso alebo zeleninu, alebo si ju môžete pridávať do raw dresingov, jogurtov a omáčok.

Medovka lekárska

Petržlen kučeravý – kvalitné „céčko“ po celý rok

Mrkva aj petržlen sú najčastejšie využívané pre svoje korene, no pravdou je, že ich vňate sú z nutričného hľadiska oveľa bohatšie. Petržlenová vňať má na rozdiel od mrkvovej i skvelú chuť, ktorá sa hodí do pomazánok, polievok, omáčok, k mäsu i zelenine. Jej konzumácia je preto jednoduchá a lákavá. Ak na ňu narazíte, nebojte sa ju nakrájať nadrobno a zamraziť si ju do zásoby na celú jeseň a zimu. Ak uprednostňuje čerstvú vňať, pestujte si ju celoročne na okne.

Petržlenová vňať obsahuje množstvo vitamínu C, a je preto skvelá v prevencii pred častými jesennými nachladnutiami. Podporuje obranyschopnosť organizmu a má i protizápalové účinky. Ak si vňať zalejete, pomôžete si pri problémoch s obličkami a močovými cestami. Ak vás trápia riedke kosti, poteší vás, že petržlenová vňať slúži ako zásobáreň vápniku a dôležitého magnézia, bez ktorého k riadnej absorpcii kalcia nedochádza. Ak vám zle trávi a na jeseň sa vonku hýbete kvôli počasiu menej ako obyčajne, posypte si petržlenovou vňaťou každé ťažšie jedlo a vaše trávenie bude vďaka podporom vylučovaní žlče fungovať efektívnejšie.

Petržlen kučeravý

Šalvia lekárska – zdravé dýchacie cesty

Šalvia je dokonalá bylinka na jesenné chrípkové obdobie. Má dezinfekčné, antibakteriálne a antivirotické účinky a pomáha pri liečbe horných dýchacích ciest. Ak vás trápi kašeľ, šalviový čaj vám pomôže s vykašliavaním. Užitočná je aj pri klasickej bolesti hrdla a mandlí. Ak vám šalviový čaj nechutí, stále po nej v prípade potreby môžete siahnuť, pretože funguje aj zvonka. Šatku namočenú v šalviovom odvare si môžete prikladať k hrdlu i zvonka.

Šalviový čaj možno využiť aj na ďalší spôsob, a to ako kloktadlo na zapálené mandle alebo hrdlo. Nezabudnite však, že zapálené hrdlo lekári odporúčajú kloktať vlažným alebo úplne vychladnutým čajom. Šalvii by sa mali vyhýbať tehotné ženy a kojace matky, ktoré by po jej popíjaní mohli prísť o materské mlieko.

Šalvia lekárska

Ginko dvojlaločné – funkčná pamäť, silná imunita

Ginko je považované za najstaršiu liečivú rastlinu na svete. Hoci je v médiách propagované predovšetkým ako výborný prostriedok na podporu pamäte, dokáže vplývať aj na našu imunitu. Má antibakteriálne, antiseptické a detoxikujúce účinky, takže sa zíde aj v prípade, že vás už chrípka skolila. Ginko navyše dodáva energiu, zbystruje myseľ a podporuje pozornosť, a preto je mimoriadne vhodné aj v upršaných mesiacoch, keď nám oči neustále klipkajú a radšej ako hocičo iné by sme si šli ľahnúť do teplých perín.

Ginko je dnes veľmi populárne, a preto na trhu nájdete sušené listy, kvapky no i kapsule. Pred kúpou sa však najprv presvedčte o kvalite daného produktu. Najvyššiu kvalitu si zabezpečíte, ak si ginko, strom nenáročný na pestovanie, zasadíte vo vlastnej záhrade.

Ginko

Borák lekársky – dobrá nálada a zdravá krv

Táto bylinka patrí k menej známym no o to zaujímavejším rastlinám. Má špecifickú uhorkovú chuť, a preto sa často pridáva do šalátov a zaváraných potravín. Táto bylinka je skvelým nástrojom na jesenný splín. Zlepšuje náladu a uvoľňuje napätie. Ak si za týmto účelom pripravíte šálku borákového čaju, nezabudnite si trochu odložiť aj na kozmetické účely. Borák má totiž čistiace vlastnosti, pôsobí protizápalovo a je účinný v prípade ekzémov, psoriázy a akné. Borák podporuje i krvotvorbu a predchádza anémii, ochoreniu, ktoré často stojí za neidentifikovateľnou únavou organizmu.

Borák lekársky

Ľubovník bodkovaný – prírodné antidepresívum

Ľubovník je tá pravá bylinka na zlú náladu. Potláča stres a depresie a má ukľudňujúce, ba priam až sedatívne účinky. Ak máte pocit, že nastal čas na antidepresíva, siahnite najprv po ľubovníku bodkovanom. Ak ste sa dostali do nervovo vypätého obdobia, vypite tri deci tohto čaju každý deň. Zbavíte sa úzkosti, neurózy a upokojíte sa. Na sezónne rozladenie odporúčajú túto bylinku dokonca aj niektorí psychiatri. Musíte však byť trpezlivý, pretože prvé výraznejšie zlepšenie sa dostaví po troch týždňoch konzumácie tohto čaju.

Ak je pre vás jeseň stresujúcejšia ako zvyčajne, naordinujte si preventívne šálku ľubovníkového čaju denne. Podobne ako ostatné bylinky v tomto zozname, aj ľubovník podporuje imunitu, pomáha s kašľom a pôsobí protizápalovo. Ľubovník jednoducho patrí k povinnej jesennej a zimnej bylinkovej výbave.

Ľubovník bodkovaný

Rozmarín lekársky – vôňa pre pokojný nervový systém

Rozmarín je takisto bylinka, ktorá pôsobí nie len na telo, ale aj na myseľ. Rozmarín má navyše úžasne svojskú chuť, a tak je odkázaný na časté využívanie v kuchyni. Hodí sa do mnohých čerstvých, dusených, pečených i smažených pokrmov, ako korenina do dresingov a omáčok alebo ako hlavná ingrediencia do polievok. Rozmarín upokojuje nervový systém, zbavuje nás stresu a zlepšuje spánok.

Ak sa cítite skutočne vyčerpane, nemusíte rozmarín iba konzumovať, ale môžete si pripraviť skvelý rozmarínový kúpeľ. Postačí vám naň asi desať stoniek rozmarínu, ktoré sa pol hodinu lúhovali v litri vody. Rozmarín podporuje aj imunitný systém a lieči kožné problémy. Pozor by si naň mali dať ľudia s vysokým krvným tlakom, pretože rozmarín ho zvýši ešte viac. To však z neho robí skvelú bylinky pre ľudí, ktorých naopak trápi nízky tlak.

infografika-jesen

Tip Vitariána

Aj v prípade byliniek platí, že všetkého veľa škodí. Pravidlo našich babičiek, že po troch týždňoch intenzívneho užívania bylinky, by sme si od nej mali dať na pár dní pauzu, stále platí. Užívajte bylinky s rozumom a strávte túto jeseň v telesnom a duševnom zdraví.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency