Prečo je melón veľkým nutričným zdrojom

06. 11. 2011 Ovocie  L.R.

Čo ponúka melón

  • má málo kalórií a pritom nasýti
  • je vynikajúci zdroj vit. C, hlavného antioxidantu
  • je vysokým zdrojom beta-karoténu (ten s vitamínom C podporuje zrak a zabraňuje rôznym druhom rakoviny a srdcovým ochoreniam, znižuje príznaky artritídy a minimalizuje astmatické ťažkosti)
  • obsahuje vitamín B, najmä B1 (tiamín) a B6 (pyridoxín), tiamín chráni nervový systém a pyridoxín je nevyhnutný pre enzymatické funkcie, ktoré premieňajú potraviny na bunkovú energiu
  • dužina melónov obsahuje lykopén (tento antioxidant má schopnosť výrazne minimalizovať riziko rakoviny)
  • obsahuje minerály: draslík a horčík. Draslík je dôležitý pre kardiovaskulárne zdravie a pomáha eliminovať obličkové kamene a zároveň eliminuje zadržiavanie tekutín. Horčík je považovaný za hlavný minerál a je spojený s viac ako 300 bunkovými metabolickými funkciami a veľmi často je v našej potrave nedostatočne zastúpený, čo má za následok zlý zdravotný stav našej súčasnej populácie a príznaky sú: podráždenosť, napätie, poruchy spánku a svalové kŕče, infarkty a iné závažné ochorenie.

Melón nestráca výživové hodnoty ani keď je nakrájaný a uloží sa do chladničky na rozdiel od väčšiny iných produktov. Ale je dobré, keď ho pred konzumáciou vytiahnete a necháte ohriať na izbovú teplotu. To maximalizuje jeho výživovú hodnotu.

Súvisiace články

Výrobcovia