Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pomoc pri hnačke

Pomáhajú kola a slané tyčinky proti hnačke?

29. 09. 2015 Ochorenia  Jozef Maťko
Pomoc pri hnačke

Raz sú to vírusy, ktoré človeku dôkladne pokazia radosť z jedla, inokedy nechal pekár za rohom dlho ležať na slnku žemľu s vajcom a šunkou. Potom vyčíňajú v čreve baktérie. Či tak alebo onak: hnačka sa pociťuje nepríjemne a zbavuje telo okrem vody aj dôležitých živín.

Je pochopiteľné, že chceme stratu opäť kompenzovať kolou bohatou ne energiu a slanými tyčinkami. V podstate udržuje sodík, draslík, vápnik a horčík funkciu buniek v tele na dobrej úrovni. Cukor zabezpečuje, že soľ z čriev môže byť transportovaná do tela. Okrem toho kola a slané tyčinky aj chutia, keď má človek tak ako tak malú chuť na jedlo.

Ale naozaj vhodné na boj proti hnačke napriek tomu nie sú. Kola obsahuje z jednej strany kofeín, ktorý je prinajmenšom pre deti problematický a skôr hnačku podporuje. Okrem toho je obsah cukru v nápoji príliš vysoký. Príliš veľa cukru môže spôsobiť, že dôjde k zvýšenému vylučovaniu vody obličkami. Tým človek stráca za určitých okolností ešte viac tekutín a dôležitých elektrolytov ako draslík. Štúdia v „Internal Journal of Clinical Praktice“ dokonca dospela k záveru, že veľké množstvo koly - dva až tri litre za deň - môže spôsobiť nedostatok draslíka.

Kola pri hnačke nie je tým najzdravším riešením...

Rovnomerne dopĺňať elektrolyty

Sodík a draslík sú v tele prísne regulované. To sa darí organizmu spravidla aj pri hnačke, pokiaľ všetky orgány správne pracujú a potrebné látky sú k dispozícii. Slané tyčinky ale obsahujú hlavne sodík a málo draslíka. V prípade hnačky sa oba elektrolyty strácajú a mali by sa rovnomerne opäť dopĺňať.

Ak sa to nestane, môže to mať u ťažkej a pretrvávajúcej hnačky vážne dôsledky: draslík udržuje okrem iného bunkovú membránu buniek myokardu stabilnou a podieľa sa na regulácii srdcového rytmu. Nedostatok môže viesť k paralýze v tele až k srdcovým arytmiám. Ak chýba sodík, prejavuje sa to únavou a zmätenými stavmi. V extrémnych prípadoch sa voda ukladá v mozgovom tkanive, vzniká opuch.

Roztok elektrolytu miesto koly

Lepšie ako slané tyčinky a kola sa hodia ako protiopatrenie roztoky elektrolytov z lekárne. Doma si môžete taký nápoj aj sám pripraviť. Na to primiešajte čajovú lyžičku soli do litra prevarenej vody, čo zabezpečí prísun sodíka. K tomu pridajte šťavu zo štyroch pomarančov, ona dodáva draslík. Poslednou zložkou je sedem čajových lyžičiek cukru (glukóza). Cukor dodáva energiu a uľahčuje telu absorbovať elektrolyt z kokteilu.

Proti hnačke zmiešajte prevarenú vodu so soľou, šťavou z pomarančov a cukrom.

Pri miernej hnačke tiež upokojuje zažívací trakt čaj s trochou cukru a suchár. Veľa pitia je prvoradé. Aspoň tri litre denne u dospelých, v závislosti od závažnosti stavu môže byť potrebné aj oveľa viac. Orientačný bod pre stav dodávky vody v tele sú dobre prekrvené a vlhké sliznice - napríklad v nose.

Naproti tomu nevhodné na liečbu sú spravidla tabletky, ktoré najprv úplne upchajú črevo, pretože hnačka plní nasledovné funkcie: vyplachuje vírusy, baktérie a toxíny z tráviaceho traktu. Tieto väčšinou napadajú hrubé črevo, ktoré je zodpovedné za absorpciu vody. Ak je zapálené, už sa to nepodarí.

So suchým chlebom a jablkami opäť začať jesť

Ak sa žalúdok postupne upokojuje, môžeme začať jesť suchý chlieb, trochu jablka alebo varenú mrkvu. Obe obsahujú pektín, ktorý je dobre tolerovaný a viaže toxíny. Kto nemá chuť na tvrdé jablko, môže si ho rozotrieť a spracovať na kašu.

Nevhodné na hnačku sú naproti tomu potraviny s vysokým obsahom tuku. Ony preťažujú podráždený tráviaci systém. Podobne je to s mliekom. Mnoho ľudí neznáša mliečny cukor laktózu ak je črevo  podráždené. Dôvodom pre toto je, že enzým laktáza, ktorý štiepi laktózu v tenkom čreve, nie je prítomný v dostatočnom množstve - podobne ako pri neznášanlivosti na laktózu.

Ak hnačka po asi troch dňoch nezmizne sama od seba, je krvavá alebo človek sa cíti veľmi oslabený, mal by ísť k doktorovi. To platí obzvlášť pre deti a staršie osoby. Ak stlačíte pokožku a vrásky zostanú, máte tmavý moč alebo chýbajúce močenie, toto všetko sú dôkazy extrémnej dehydratácie. Potom treba priamu lekársku pomoc.

Pri hnačke sú vhodné sucháre, jablko a varená mrkva.

Záver

Mierne sladený čaj, suchár a roztoky elektrolytov pomáhajú telu pri hnačke lepšie ako kola a slané tyčinky. Jediná útecha: dúfajme, že správnou liečbou zmiznú ťažkosti rýchlejšie. Potom slané a sladké hriechy sú opäť povolené.

Tip Vitariána

Ovocie a zelenina sú bezpečnými potravinami aj na dovolenkách, kde by ste mohli chytiť hnačku z miestnych potravín. Ak sa budete stravovať nimi, je vysoká pravdepodobnosť, že vám hnačka nehrozí.

Súvisiace články

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak

Čo je CBN?

Čo je CBN?

Kuchynské nože

Kuchynské nože

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency