Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

George Carlin - ZÁCHRANA PLANÉTY

George Carlin o tom, prečo má rád katastrofy a ľudí pod tlakom a prečo sa planéte darí dobre

16. 09. 2022 Životný štýl Ekológia Politika  George Carlin
George Carlin -  ZÁCHRANA PLANÉTY

George Carlin o tom, prečo má rád katastrofy a ľudí pod tlakom a prečo sa planéte darí dobre. Diskutuje o politickom postoji a tiež o spoločenskom presvedčení o životnom prostredí a o odolnosti Zeme voči bombardovaniu znečistením.

Dajte mi zlé správy!

Baví ma chaos a neporiadok– nielen preto, že mi pomáhajú profesionálne – sú aj mojím koníčkom. Vidíte, som fanúšikom entropie (entropia je fyzikálna veličina, ktorá meria neusporiadanosť - náhodnosť, neporiadok, mieru neurčitosti - systému). Keď som prvýkrát počul o entropii na strednej škole, okamžite ma to upútalo. Keď mi povedali, že v prírode sa všetky systémy rúcajú, pomyslel som si: „Aká dobrá vec! Aká dobrá vec! Možno v tejto oblasti môžem prispieť aj ja sám." A samozrejme, nie je to len v prírode, v tejto krajine, celá sociálna štruktúra... práve sa začína rúcať, pozorujte; práve sa to začína oddeľovať na okrajoch a švíkoch a na tom sa mi páči to, že to znamená, že správy v televízii sú zaujímavejšie, televízne správy sú vzrušujúcejšie a zábavnejšie. Televízne správy sledujem len kvôli jednej veci: zábave! To je všetko, čo od správ chcem: zábavu! Poznáte moju obľúbenú vec v televízii? Zlé správy! Zlé správy a katastrofy a nehody a katastrofy. Chcem vidieť nejaké výbuchy a požiare! Chcem vidieť, ako to vybuchne! Rozpočet ma nezaujíma; Nestarám sa o daňové rokovania; Nechcem vedieť, v ktorej krajine je ten posr....   pápež! Chcem vidieť vybuchnúť továreň na farby! Chcem vidieť výbuch ropnej rafinérie! Chcem vidieť tornádo zasiahnuť kostol v nedeľu! Chcem počuť o jadrovej katastrofe! Chcem vedieť, že akciový trh klesol o 2.000 bodov za jeden deň! Chcem vidieť ľudí pod tlakom! Sirény, plamene, dym, telá, zapĺňanie hrobov, plač rodičov... vzrušujúce hovno! Vieš čo milujem najviac? Keď z neba padajú veľké kusy betónu a ohnivého dreva a ľudia pobehujú a snažia sa zísť z cesty!


Nie som jedným z týchto ľudí, ktorí sa o všetko starajú a majú strach

Máte okolo seba takýchto ľudí? Krajiny sú ich teraz plné: ľudia chodia celý deň, každú minútu dňa, majú strach... o všetko! 

Strach o vzduch; strach o vodu; obavy o pôdu; obavy z insekticídov, pesticídov, potravinárskych prísad, karcinogénov; obavy z radónového plynu; obavy z azbestu; obavy o záchranu ohrozených druhov. Poviem vám o ohrozených druhoch, dobre? Záchrana ohrozených druhov je len ďalší arogantný pokus ľudí ovládnuť prírodu. Je to arogantné zasahovanie; to nás v prvom rade dostalo do problémov. Tomu niekto nerozumie? Zasahovanie do prírody. Viac ako 90 %  všetkých druhov, ktoré kedy žili na tejto planéte sú preč! Vymreli! Nezabili sme ich všetkých, jednoducho zmizli. To robí príroda. V týchto dňoch miznú rýchlosťou 25 za deň a myslím bez ohľadu na naše správanie. Bez ohľadu na to, ako sa správame na tejto planéte, 25 druhov, ktoré tu dnes boli, zajtra zmizne. Nechajte ich ísť s gráciou. Nechajte prírodu na pokoji. Neurobili sme toho už dosť?


Zachraňujme rýchlo niečo!

Sme tak dôležití, také dôležité. Každý teraz niečo zachráni: Zachráňte stromy! Zachráňte včely! Zachráňte veľryby! Zachráňte tie slimáky!" a najväčšia arogancia zo všetkých: "Zachráňte planétu!" Čo?! Robia si zo mňa títo ľudia srandu?! Zachrániť planétu?! Ešte sa ani nevieme o seba postarať! Nenaučili sme sa starať jeden o druhého a zachránime tú posr..... planétu?! Už ma to unavuje! Som unavený z toho posr...... Dňa Zeme! Som unavený z týchto samoľúbych environmentalistov; títo bieli, buržoázni liberáli, ktorí si myslia, že jediná vec v tejto krajine je, že tu nie je dostatok cyklotrás! Ľudia, ktorí sa snažia urobiť svet bezpečným pre ich Volvo! Okrem toho, ekológom je planéta úplne  jedno. Nestarajú sa o planétu; nie abstraktne, nie. Viete, čo ich zaujíma? Čisté miesto na život; ich vlastný biotop. Obávajú sa, že niekedy v budúcnosti by im to mohlo spôsobiť osobné problémy. Úzke, neosvietené vlastné záujmy na mňa nerobia dojem.

Okrem toho na planéte nie je nič zlé... na planéte nie je nič zlé. Planéta je v poriadku... ľudia sú v prdeli! Planéta je v poriadku! V porovnaní s ľuďmi sa PLANÉTE darí SKVELE: Bola tu štyri a pol miliardy rokov! Rozmýšľali ste niekedy nad aritmetikou? Planéta je tu štyri a pol miliardy rokov, my sme tu čo? 100.000? Možno 200.000? A to sa ťažkému priemyslu venujeme len niečo vyše 200 rokov. 200 rokov verzus štyri a pol miliardy a my máme namyslenosť myslieť si, že nejako sme hrozbou? Že by sme nejako ohrozili túto krásnu modrozelenú guľu, ktorá sa len tak vznáša okolo slnka? 

Planéta si prežila oveľa horšie veci ako my. Prežili všetky druhy vecí horšie ako my: prešli zemetraseniami, sopkami, platňovou tektonikou, kontinentálnymi driftmi, slnečnými erupciami, slnečnými škvrnami, magnetickými búrkami,

Planéta nikam nejde. To my pôjdeme preč! Zbaľte si kufre ľudia! Ideme preč a tiež nezanecháme veľa stôp, vďaka Bohu za to... možno trochu polystyrénu... možno... trochu polystyrénu. Planéta tu stále bude, ale my budeme dávno preč; len ďalšia neúspešná mutácia; len ďalšia uzavretá biologická chyba; evolučná slepá ulica. Planéta nás otrasie ako zlý krabicu bĺch, ako povrchovú nepríjemnosť. Chcete vedieť, ako je na tom planéta? Opýtajte sa tých ľudí v Pompejách, ktorí boli zavalení vulkanickým popolom, ako sa má planéta. Chcete vedieť, či je planéta v poriadku? Opýtajte sa tých ľudí v Mexico City, Arménsku alebo na stovke ďalších miest pochovaných pod tisíckami ton zemetrasenia, či sa tento týždeň cítia ako hrozba pre planétu. 


Planéta tu bude ešte dlho

Planéta tu bude ešte dlho, dlho, potom, čo budeme preč, a sama sa vylieči, vyčistí sa, pretože to je to, čo robí. Je to samostatne sa opravujúci systém Vzduch a voda sa obnovia, zem sa obnoví A ak je pravda, že plasty nie sú rozložiteľné, tak planéta jednoducho začlení plasty do novej paradigmy: Zem plus plast. Zem nezdieľa naše predsudky voči plastom. Plast vyšiel zo Zeme! Zem pravdepodobne vidí plast len ​​ako ďalšie zo svojich detí. Môže to byť jediný dôvod, prečo nám Zem dovolila, aby sme sa z nej splodili: chcela plast pre seba, nevedela, ako ho vyrobiť, potrebovala nás. Mohla by to byť odpoveď na našu odvekú filozofickú otázku: „Prečo sme tu? PLASTOVÉ HOVNÁ!!!

Takže plast je tu, naša práca je hotová, teraz môžeme byť vyradení a myslím, že to už naozaj začalo, nie? Chcem povedať, aby som bol spravodlivý, planéta nás pravdepodobne vníma ako miernu hrozbu; niečo, čo treba riešiť, a som si istý, že planéta sa bude brániť na spôsob veľkého organizmu. Som si istý, že planéta niečo vymyslí, rovnako ako včelí úľ alebo kolónia mravcov. Čo by ste robili, keby ste boli planétou, ktorá sa snaží brániť proti tomuto otravnému a problematickému druhu? Pozrime sa... čo by mohlo... hmm... vírusy! 

Vírusy môžu byť dobré. Zdá sa, že sme zraniteľní voči vírusom. A uh... vírusy sú zložité; vždy mutujú a vytvárajú nové kmene vždy, keď je vyvinutá nová vakcína. Možno by tento prvý vírus mohol byť vírusom, ktorý ohrozuje imunitný systém týchto tvorov.

No to je poetická poznámka a je to začiatok a môžem snívať, však? Vidíš, netrápim sa maličkosťami... včelami, stromami, veľrybami, slimákmi. 

Myslím, že sme súčasťou väčšej múdrosti, ktorú nikdy nepochopíme, vyššieho poriadku. Nazvi to, ako chceš. Vieš ako to volám? Veľký elektrón... veľký elektrón. Netrestá, neodmeňuje, vôbec nesúdi. Jednoducho je a my tiež... na chvíľku.

Preložené a skrátené z vystúpenia Georgea Carlina: Jamming In New York z roku 1992

Zdroj: https://scrapsfromtheloft.com/comedy/george-carlin-saving-planet-transcript/

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency