Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako brúsiť nože ľahko a rýchlo

Rôzne typy a spôsoby brúsenia nožov

14. 11. 2022 Prístroje Japonské nože  Andrej Maťko
Ako brúsiť nože ľahko a rýchlo

Ako na brúsenie nožov ľahko a rýchlo

Brúsenie nožov je komplexná problematika, ktorej sa u profesionálov venujú aj niekoľkodňové semináre. Pre každodenný život a prax však existujú aj „domáce“ postupy, ktoré vám pomôžu s ostrením nožov ľahšie.

Možnosti brúsenia:


1) Brúsna tyč


Neslúži primárne na "brúsenie", ale priebežné udržiavanie ("preťahovanie") ostria . Techniku ​​práce s tyčou je nutné dobre ovládať, inak môže byť výsledok opačný – otupenie či poškodenie noža. 


2) Brúsne kamene pre ručné brúsenie



Vrcholná možnosť ostrenia a údržby nožov . Je možné sa ju naučiť a zvládnuť aj v domácich podmienkach. Je však nutné počítať s vyššou časovou náročnosťou . Kamene je nevyhnutné vopred namáčať (min 10-15 min) a pri brúsení postupovať rozvážne, plynulo a presnými ťahmi pod špecifickým uhlom. Celý proces je tak pre mnoho užívateľov skôr občasným rituálom , na ktorý si buď vyhradí dostatok priestoru... alebo ho jednoducho v mnohých prípadoch nerobia.  

Navyše je potrebné rozlíšiť, či chcete nôž najskôr "opraviť" na kameňoch s "hrubým zrnom" či brúsiť a leštiť na "jemnej zrnitosti" (čím vyššie číslo označenia kameňa, tým jemnejšia zrnitosť). Často je nutné mať kameňov viac alebo s výhodou využiť kamene Samura s kombinovanou zrnitosťou


Pre lepšiu predstavu, ako brúsenie a leštenie na kameňoch prebieha odporúčame krátke video:

 


3) Brúsenie elektrickou diamantovou brúskou


Varianta, ktorá v domácich podmienkach často víťazí v pomere "čas / úsilie / výsledok"... T.j. ako rýchlo a ľahko bez širokých znalostí dosiahnuť ostrého noža

Výsledok nemusí byť tak nekompromisne dokonalý ako v prípade "rituálu" s brúsnymi kameňmi , ale v prípadoch, keď "potrebujete brilantne ostrý nôž "tu a teraz" môžete dosiahnuť výsledok v podstate iba za desiatky sekúnd . 


Výhodou je, že elektrický diamantový brúsik je vhodný pre jednostranné aj obojstranné brúsenie a má vďaka svojej konštrukcii automaticky nastavený vhodný uhol . 

Laicky povedané - stačí ponechať ho robiť svoju prácu a iba ľahko nôž pridržiavať - ​​vďaka rotácii diamantových brúsnych kotúčov si totiž brúsik dokonca sám posúva nôž od rukoväte až k špičke.

Vie ako opraviť staršie tupé a nebrúsené nože , tak starostlivo brúsiť/leštiť udržiavané kvalitné nože .


Brúsky nájdete TU .

Súvisiace produkty

NOVÉ

Samura MO-V Nôž na ovocie a zeleninu 9 cm (SM-0010)

Samura MO-V Nôž na ovocie a zeleninu 9 cm (SM-0010)

27,00 €

Nože Samura predstavujú symbiózu japonskej nožiarskej tradície a európskej spoľahlivostiNože značky Samura sú vyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele , kalené na 58 - 61 HRC. Čepele majú japonský tvar a jemné zúženie zo špičky, vďaka čomu disponujú fantastickým rezným výkonom. Nože Samura sú naostrené v uhle 17 stupňov . To je viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch. Na rukoväť používame najlepšie moderné materiály: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity. Viac o histórii značky Samura.Tento nôž na ovocie a zeleninu Samura MO-V je považovaný za najmenší zo všetkých kuchynských nožov, pokiaľ ide o veľkosť, ale v žiadnom prípade z hľadiska významu. Je to jeden z najžiadanejších nožov a stal sa nevyhnutným prvkom v každej kuchyni. Je navrhnutý na lúpanie a krájanie drobnej zeleniny a ovocia a jeho krátka úzka čepeľ si s touto úlohou hravo poradí. Vďaka veľmi ľahkej (len 73 gramov), kompaktnej a ergonomickej protišmykovej oválnej rukoväti je tento nôž na ovocie a zeleninu maximálne prispôsobený aj pre prácu v dlhom časovom úseku.Odporúčame ručné umývanie.Samura MO-V SM-0010 Nôž na ovocie a zeleninuCelková dĺžka:     21,7 cmDĺžka čepele:     9 cmHmotnosť:            85 gPrednosti nožov Samuravyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele, kalené na 58 - 61 HRCfantastický rezný výkon vďaka japonskému tvaru čepele a jemnému zúženiu zo špičkynaostrenie v uhle 17 stupňov (t.j. viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch)rukoväte vyrobené z najlepších moderných materiálov: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity Ako vybrať ten správny nôž?Ak si chcete uľahčiť výber a pochopiť, aké nože budete skutočne potrebovať, mali by ste sa zoznámiť s  hlavnými typmi nožov  a ich využitím. Viac k tejto téme sme pre vás zhrnuli v článku ako vybrať správny nôž .  Japonský kuchynský nôž - priamy potomok samurajského mečaJaponské nože sú dokonalým spojením legendárnych tradícií minulosti a špičkových technológií budúcnosti. Viacej o vlastnostiach japonských nožov.  Starostlivosť o kuchynské nožeSprávna starostlivosť o kuchynské nože je celá veda, jednoduchá, ale veľmi dôležitá. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel môžete výrazne predĺžiť životnosť dobrého noža a pretvoriť vaše rutinné varenie na jednoduchý a fascinujúci proces. 5 zásad správnej starostlivosti o nože.Brúsenie a leštenie nožov - Účel a dôležitosťVlastnosti kvalitného kuchynského noža, značne závisia na stupni jeho konečného brúsenia a leštenia v poslednej fáze výroby . Týmto procesom je ovplyvnená nielen schopnosť noža udržať ostrosť po dlhšiu dobu, ale aj samotný výkon – maximálne výsledky s minimálnym úsilím. Navyše tiež odráža krásu a dokonalosť vzhľadu noža a poskytuje dodatočnú ochranu proti korózii. Kvalita a prísne dodržiavanie obrábacích techník nám poskytuje odpoveď na otázku, prečo sú niektoré nože lepšie, pokiaľ porovnávame ich reznú kapacitu a zachovanie ostrosti. Dôležitosť brúsenia a leštenia nožov.Ako na brúsenie nožov ľahko a rýchlo. Video: Kvalitné kuchynské nože Samura Video: Kvalitné kuchynské nože Samura

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency