Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Neznášanlivosť gluténu

Keď sú rezance príčinou choroby

15. 02. 2016 Stravovanie Potraviny Lepok  Jozef Maťko
Neznášanlivosť gluténu

Je to jedlo bezlepkové?” Kto položí túto otázku v reštauráciách, má teraz oveľa lepšie šance na priaznivú odpoveď ako pred niekoľkými rokmi. A v supermarketoch značne vzrástla ponuka bezlepkových výrobkov.

Tento trend stále viac upozorňuje na dlho relatívne neznámu chorobu: celiakiu. Postihnutí neznášajú proteín glutén, ktorý sa nachádza v pšenici, raži, jačmeni, pšenici špalde a ďalších obilninách. Ak konzumujú potraviny obsahujúce lepok, často trpia nevoľnosťou, hnačkou a nadúvaním. Ale choroba sa môže tiež prejaviť únavou, depresiami alebo nespavosťou. Pretože pri celiakii sa tenké črevo trvale zapaľuje, živiny nie sú absorbované telom v normálnej miere, môže to viesť k chorobe z podvýživy.

Liečba je jednoduchá, avšak obmedzujúca: vyhýbať sa lepku. To znamená okrem iného: žiadna pšeničná žemľa, žiaden ražný chlieb, žiadne cestoviny z tvrdej pšeničnej krupice, žiadne obaľované mäso, žiadna pizza, žiadne knedle, žiadne pivo. Ovos je naproti tomu v poriadku.

V Nemecku žijú aktuálne asi traja z 1000 ľudí s touto diagnózou, - v porovnaní s inými európskymi krajinami je toto číslo nápadne malé, kde sú postihnutí skôr deviati z 1000. Odborníci preto už dlhšie vychádzali z vysokého počtu neohlásených prípadov.

Toto naznačuje aj nová štúdia. Tím vedený Martinom Laassom z TU Dresden píše v „Ärzteblatt”, že hodnoty protilátok v krvi poukazujú u 0,8 percent z 12 000 vyšetrených detí a dospievajúcich na celiakiu. Diagnózu dostalo len 0,07 percenta. Na deväť detí s už známou celiakiou pripadá potenciálne 97 novo identifikovaných deti, píšu výskumníci. S výhradou, že sa museli spoliehať iba na krvné testy. V praxi sú vlastne potrebné na potvrdenie diagnózy črevné biopsie. Je teda potrebné predpokladať, že počet mladých celiatikov v štúdii bol o niečo nadhodnotený. Ale aj keď toto zoberieme do úvahy, zostáva rozdiel medzi objavenými a nepoznanými prípadmi značný.

Lepok: nachádza sa v pšenici (aj špalde), jačmeni a raži - teda aj v pečive, múke, cestovinách, sladkostiach, atď.

Počet diagnostikovaných prípadov sa zvyšuje

Celkovo je choroba diagnostikovateľná dnes častejšie ako ešte pred niekoľkými rokmi. To spočíva z jednej strany určite v tom, že choroba sa stala známejšou. Lekári rozmýšľajú skôr o tom, že celiakia by mohla vyvolať ťažkosti. Alebo často trpiaci na bolesti žalúdka sami požadujú u lekára príslušné testy. Ak sa nejaká choroba hľadá častejšie, častejšie sa aj zistí - počet neohlásených prípadov sa znižuje.

Podľa Stallmacha môžu zmeny životného štýlu v posledných desaťročiach tiež hrať úlohu - vrátane zvýšenia spotreby pšenice. To by znamenalo: existuje len málo neobjavených prípadov, ale celiakia sa objavuje skutočne častejšie.

Že počet diagnóz sa zvyšuje, potvrdzuje tiež malá štúdia súkromnej zdravotnej poisťovne DKV. Poisťovňa zisťovala, ako často podávali pacienti v rokoch 2010-2014 recepty, na ktorých bola zaznamenaná diagnóza. Ak to bolo v roku 2010 ešte len 1 462 poistencov, v roku 2014 narástol ich počet na 2 276. Celkový počet poistencov sa v tomto období mierne znížil.

Poisťovňa vidí tento trend pozitívne. Predchádzajúce štúdie už ukázali, že mnohí ľudia majú neznášanlivosť lepku a nevedia nič o tom, hovorí Wolfgang Reuter z DKV. Rastúce diagnostické čísla znamenali: viac ľudí môže profitovať z bezlepkovej diéty - ľudia, ktorí predtým možno mali ťažkosti a nevedeli prečo.

Ako môže vlastne dôjsť k tomu, že choroba ostáva nezistená, ak ide ruka v ruke s akútnymi príznakmi od hnačky po depresiu? Na jednej strane to môže dlho trvať, kým lekár stanoví správnu diagnózu. Postihnutí sa asi uspokoja s tým, že majú dráždivé črevo. Na druhej strane nevykazujú všetci celiatici príznaky, u niektorých prebieha ochorenie takmer nenápadne.

Či títo ľudia majú z toho výhodu, že sa vzdajú lepku, nie je úplne objasnené. Chorobou vyvolaný, dlhotrvajúci nedostatok živín by ale mohol napríklad urýchliť v starobe stratu kostnej hmoty. Okrem toho majú postihnutí mierne zvýšené riziko vzniku lymfómu (rakoviny) v čreve.

Špagety a cestoviny zameníte veľmi jednoducho, za cuketové!

Čo robiť pri podozrení?

Celiakia nie je jediným ochorením, pri ktorom obilie, obzvlášť pšenica, môže spôsobiť problémy. K tomu príde alergia na pšenicu, ktorá sa môže prejaviť okrem iného vyrážkami, svrbením oči alebo opuchom v ústach. Postihnutí majú v spojitosti s konzumáciou pšenice podobné príznaky ako celiatici. Krvné hodnoty a biopsie však ukazujú, že nejde ani o túto chorobu, ani o alergiu na pšenicu. Zatiaľ neexistuje žiadny test, s ktorým by sa toto utrpenie dalo jasne identifikovať - možno sú za tým rôzne príčiny.

Kto má podozrenie, že trpí celiakiou, tomu Stallmach dôrazne odporúča hovoriť s lekárom a dať si urobiť test na protilátky, namiesto ihneď sa natrvalo zriecť potravín obsahujúcich lepok. Lebo detekcia choroby po dlhšom sa zrieknutí gluténu je ťažká.

A ešte: Kto sa po ráznej zmene stravy náhle cíti lepšie, to nemusí nutne znamenať, že mu lepok škodil. Uvedomelejšie stravovanie, zmenený výber jedál a pocit, urobiť niečo dobré pre seba, sa môžu skrývať taktiež za týmto pocitom blaha. Inými slovami: také diéty majú placebo efekt.

Záver

Počet ľudí, trpiacich na neznášanlivosť lepku stále stúpa. Veľa prípadov zostáva aj nezistených. Ale vyvarujme sa aj druhému extrému – nežiadajme v reštauráciách bezlepkové jedlá bez príčiny, môžeme si tým len uškodiť.

Ľudia majú črevné problémy či depresie a ani nevedia, že príčinou môže byť pšenica, ktorú jedia!

Tip Vitariána

Aj keď vyslovene netrpíte chorobou s názvom "celiakia", môžete vylúčením varených a pečených potravín obsahujúcich lepok len profitovať.
Ak pšenicu, tak naklíčenú - to v nej zníži obsah lepku a nerozpustnej vlákniny a zvýši obsah kyseliny listovej a rozpustnej vlákniny.
Ak cestoviny, tak si veľmi jednoducho nastrúhajte cuketové špagety!

Súvisiace články

Zelená v zime?

Zelená v zime?

Marhule

Marhule

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency