Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Mango

Ovocie pre žiarivú pokožku a rýchlorastúce vlasy

30. 08. 2017 Tipy Ovocie Krása  Hana Moravčíková
Mango

Exotické zdravie

Hoci v našej krajine predstavuje mango ďalekú exotiku, predsa len ho už dnes možno ľahko zohnať vo všetkých väčších potravinových reťazcoch či na ázijských tržniciach. Vo svojom rodisku je toto ovocie oslavované i kvôli mnohým pozitívnym vplyvom na srdce, imunitu, trávenie či prevenciu pred rakovinou. Jeho najobdivovanejším účinkom je však jeho schopnosť zadovážiť svojim konzumentom krásu na počkanie.

400 tvárí jediného ovocia

Zrelé mango má mnoho podôb. Podľa jednotlivých odrôd môže byť väčšie či menšie, žlté, oranžové, zelené alebo červené. Základný problém, ktorý Slováci s týmto ovocím často mávajú, spočíva v jeho nezrelosti. Na regáloch v obchodoch nachádzame tvrdé zelené plody, ktoré nás chuťou ani konzistenciou neohúria. Ak sa k zrelému mangu nedostane ani na ázijských tržniciach, zabaľte nezrelé plody do tmavej papierovej tašky a nechajte ich takto dozrievať tri a viac dní. Alternatívou čerstvých plodov je sušené mango, ktoré sa dá zohnať i v kvalitnej bio verzii a často dokonca s výraznejšou vôňou a chuťou než to čerstvé.

Sušené mango v bio kvalite vydrží dlho a je vhodné aj na cesty.

Ideálna kombinácia živín

Mango obsahuje skvele namiešanú kombináciu nutrientov, ktoré bránia predčasnému starnutiu pokožky a starajú sa i o zdravší vzhľad každej tváre postihnutej nepríjemným akné. Plody mangovníka obsahujú množstvo vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu, kľúčovej živiny pre zdravú pokožku. Oranžové odtiene manga garantujú i obsah beta-karoténu, ktorý pokožka potrebuje pre svoje dlhotrvácne zdravie. K trojici vitamínov pre zdravú pokožku ďalej prispieva „éčko“, ktoré v mangu takisto nájdeme v bohatých množstvách. (Vitamín E podporuje i chuť na sex a plodnosť oboch pohlaví, a preto je namieste podeliť sa o zopár zrelých máng aj so svojim partnerom/partnerkou.)

Ovocie slnečného leta

Pokožka je najväčším orgánom tela, no v lete sa o ňu len málokedy staráme tak, ako by si zaslúžila. Prostým zaradením manga do jedálnička a domácej jedlej kozmetiky túto chybu ľahko napravíme.

infografika-mango

Prečo by sme to mali urobiť? Podľa istej kórejskej štúdie z roku 2013 dokáže mango účinne bojovať proti škodlivým a čoraz silnejším UVB lúčom. Fotoprotektívne vlastnosti má i beta-karotén, ktorý chráni epidermis pred ultrafialovými lúčmi. Polyfenoly, ktoré sa v mangu takisto nachádzajú, zasa vykazujú protirakovinové účinky a chránia pred rakovinou kože. Nestačí to? Tu sú ďalšie dôvody, ktoré vás o sile kráľa ovocia presvedčia.

Svetlejšia pokožka

Ak ste sa opálili viac, než ste chceli, mango vám dokáže pomôcť. Má totiž schopnosť zosvetliť pokožku a to tak konzumáciou, ako aj aplikáciou zvonka. Stačí ho rozmixovať s trochou citrónovej šťavy, na 15 minút naniesť na tvár a zmyť.

Čisté póry

Mango dokáže prečistiť upchaté póry. Ešte efektívnejšia než samotná konzumácia je i v tomto prípade aplikácia zvonka. Odstráňte šupku z manga a priložte si ju z vnútornej strany na desať minúť na pleť. Umyte si tvár a osušte.

Pomalšie starnutie

Vďaka vysokému obsahu vitamínov A a C podporuje konzumácia manga tvorbu kolagénových proteínov, ktoré chránia cievy a spojivové tkanivá, následkom čoho spomaľujú starnutie pokožky. V tomto prípade urobíte najlepšie, ak si mango zaradíte do svojho jedálnička na pravidelnej báze.

Rýchly rast vlasov

Dužinu manga rozmixujte s jedným vajíčkovým žĺtkom, lyžičkou medu a polievkovou lyžicou bieleho jogurtu. Masku si aplikujte na vlasy a nechajte 30 minút pôsobiť. Vitamíny A a C sú esenciálnymi živinami pre rast vlasov. Maska dodá vlasom i zdravší, lesklejší a hebkejší vzhľad.

Omladzujúci peeling

Zmiešajte tri polievkové lyžice rozmixovaného manga s polovicou šálky ovsených vločiek. Zalejte trochou mlieka, aby ste dosiahli pastovú konzistenciu. V krúživých pohyboch si tento peeling nanášajte na tvár a krk, prípadne na iné časti tela a pokožku jemne čistite. Nechajte pôsobiť asi 15 minút a opláchnite.

Mango je skvelou ingredienciou do krémových smoothies.

Mango v kuchyni skúseného vitariána

Mango má svoje miesto v nápojoch i tuhých jedlách. Ak ho chcete využiť na raňajky, môžete si pripraviť napríkald multivitamínový mangový nápoj. Mango však môžete využiť aj ako ingredienciu do hlavného jedla. Vyskúšajte napríklad mang šalát, ktorý kombinuje krémovú konzistenciu manga, chrumkavé oriešky a šťavnatý mangold. Na poobedňajší dezert môžete takisto využiť ďalší plod manga, ktorý sa výborne hodí i do luxusného voňavého a vitamínmi nabitého sorbetu. Sušené mango sa skvele hodí aj na desiatu, hlavne v dokonalej kombinácii s voňavým kokosom a sladkým ananásom.

Tip Vitariána

Mnohých ľudí od konzumácie manga odradí náročné šúpanie a krájanie. Existuje však jednoduchý spôsob, ako z manga vyťažiť čo najviac dužiny rýchlo a ľahko. Mango musíte na začiatok prekrojiť na tri časti pozdĺž kôstky. Kým je dužina v šupke bezkôstkových častí rozkrojeného manga, špičkou noža ju pokrájajte na kocky a šupku pretlačte do opačnej strany. 

Súvisiace články

Liek na rakovinu?

Liek na rakovinu?

Goji

Goji

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency