Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Leukémia a granátové jablko

Podporuje granátové jablko liečbu leukémie?

19. 10. 2015 Ochorenia Ovocie Krv  Jozef Maťko
Leukémia a granátové jablko

Ak uveríme krátkej internetovej rešerši, sú granátové jablká skutočne všestranné: znalci ovocia ich milujú kvôli ich sladkokyslej chuti, ktorú Tequile Sunrise dáva Grenadine, ako sa tiež ovocie nazýva a jeho červenej farbe. Mnoho prírodných národov si cení tento strom po stáročia ako liečivú rastlinu. Aj vedcom sa zapáčilo granátové jablko a skúmajú jeho vplyv na telo - vrátane u pacientov s rakovinou krvi.

Lekári rozlišujú medzi mnohými rôznymi formami leukémie. Všetky majú spoločné to, že sa zmenené biele krvinky alebo ich prekurzory šíria v kostnej dreni. Iné krvné zložky, ako sú červené alebo zdravé biele krvinky, ktoré sú súčasťou imunitného systému, sa potom netvoria v dostatočnom množstve. Z kostnej drene môžu leukemické bunky migrovať do orgánov alebo napadnúť lymfatické uzliny. Približne 11 000 ľudí ochorie každý rok v Nemecku na rakovinu krvi, z toho je päť percent detí. Iba polovica všetkých postihnutých prežije prvých päť rokov po diagnostikovaní.

Prirodzene by bolo pekné, keby sa to dalo zmeniť pomocou jednoduchých domácich prostriedkov. Existujú aj prvé predbežné dôkazy pre podporný účinok granátových jabĺk v liečbe rakoviny: pri pokuse s leukemickými bunkami v skúmavke mohli Satoru Kawaii a kol. z Tokijskej univerzity Denki ukázať, že fermentovaná šťava z granátového jablka môže pribrzdiť množenie leukemických buniek. V experimente sa rakovinové bunky menili buď späť na zdravé bunky, alebo spáchali programovanú samovraždu. Búrky nadšenia však toto u výskumníkov rakoviny doteraz nevyvoláva.

Štúdie na bunkách v laboratóriu sú často pochopené nesprávne. V tele je situácia iná. Tu sa látky ešte transportujú a chemicky transformujú, organizmus ich odbúrava, prijíma ich ako celok alebo po častiach alebo ich opäť bez ohľadu vylúči. Preto sa výsledky zo skúmavky nedajú len tak ľahko prenášať. Bunkový experiment síce ukázal, že šťava z granátového jablka má vplyv na leukemické bunky, to ale nesmieme zamieňať s dôkazom o účinnosti v ľuďoch.

Bunkový experiment síce ukázal, že šťava z granátového jablka má vplyv na leukemické bunky, to ale nesmieme zamieňať s dôkazom o účinnosti v ľuďoch.

Záblesk nádeje - zelený čaj

Zodpovednými za účinok granátového jablka v bunkovom experimente sú asi polyfenoly, ktoré chránia rastliny napríklad proti hmyzu. Niektoré z týchto látok sa tiež nachádzajú v zelenom čaji. Tu je veda vzhľadom na účinok proti leukémii už o krok ďalej: čajový extrakt obsahuje, presne ako granátové jablká, polyfenol epigalokatechingalát (EGCG). O jeho účinku už existujú výskumy na človeku.

V štúdii z januára 2013 podali Neil Kay s kolegami z Mayo Clinic v Rochesteri 42 pacientom s chronickou lymfatickou leukémiou (CLL) dvakrát denne extrakt zo zeleného čaju. Inak pacienti neboli liečení. Výsledok sformulovali výskumníci v odbornom časopise "Cancer " takto: "Pri celkom 29 pacientoch (69 percent) bol zistený trvalý pokles leukemických buniek a/alebo pokles buniek v lymfatických uzlinách po šesťmesačnej liečbe."

Tieto štúdie možno hodnotiť ako predbežný dôkaz, že zelený čaj môže mať vplyv na priebeh choroby u CLL, relatívne pomaly postupujúcej rakoviny krvi v ranom štádiu pozitívne. Ako dôkaz klinickej účinnosti to ale nestačí. Veľké štúdie s viacerými účastníkmi chýbajú a mechanizmus účinku polyfenolov je len málo známy. Pravdepodobne dochádza k vzájomnému pôsobeniu viacerých látok, čo prináša efekt.

Zelený čaj môže mať vplyv na priebeh choroby u CLL, relatívne pomaly postupujúcej rakoviny krvi v ranom štádiu pozitívne.

Potraviny môžu pôsobiť proti terapii

Pre prax majú tieto štúdie preto doposiaľ sotva význam. Namiesto toho poukazujú  odborníci na riziká nekonvenčných terapií: „Ja by som odradila od zbytočných pokusov s granátovým jablkom, pretože to môže ovplyvniť účinok liečiv,“ píše Clarissa Gerhäuser z Nemeckého výskumného centra rakoviny (DKFZ). Kto pri realistických liečebných možnostiach sa vzdá štandardnej liečby alebo ju oddiali v prospech alternatívnych metód, prehrá roky života.

Pacienti ale môžu urobiť niečo dobré pre telo zasiahnuté rakovinou so zdravým jedlom – pohyb a výživa môžu podporiť organizmus v jeho spore so zhubným ochorením. Pritom môžu naskrze zohrať úlohu potraviny bohaté na polyfenoly ako granátové jablko. Zmysluplné je ale nutričný koncept dohodnúť s doktorom, najmä pokiaľ ide o výživu počas protinádorovej liečby.

Záver

Granátové jablká môžu ako súčasť vyváženej stravy zvýšiť pohodu. Že zložky ovocia vyhrajú boj s rakovinovými bunkami, nie je ale doteraz správne dokázané.

Tip Vitariána

Dr. Jacob vymyslel veľmi účinný elixír z granátových jabĺk, čeveného hrozna a paradajok, ktorý obsahuje obrovské množstvo polyfenolov, ktoré podporujú normálnu agregáciu krvných doštičiek (trombocytov), a tým aj zdravý krvný obeh.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency