Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

V objatí chladu

Prvý víkendový tréning Metódy Wima Hofa na Slovensku

04. 03. 2017 Prevencia Pohyb Príroda Voda Otužovanie  Hana Moravčíková
V objatí chladu

Ľadový muž s vrelým srdcom

Mathias Kox spolu so svojim tímom výskumníkov dokázal, že autonómny nervový systém nie je taký autonómny, ako sme si doposiaľ mysleli. Správna manipulácia s vlastným telom a hlboká koncentrácia ho dokážu doslova na požiadanie nabudiť a vyprovokovať k vysokej aktivite.

Táto informácia vychádza z relatívne jednoduchých výskumov prevádzaných na ešte donedávna nenápadnom mužovi v pokročilom strednom veku, ktorý svojou vytrvalosťou, zdravím a toleranciou chladu, ako aj dobrosrdečným úsmevom a láskyplnou ochotou pomôcť komukoľvek, spestruje život čoraz väčším počtom ľudí. Dôležitejšie však je, že Hof ľuďom pomáha zbavovať sa zdravotných neduhov, chorľavosti a únavy. 

Naučme sa dýchať

Martin Thám, súčasne jeden z dvoch slovenských inštruktorov MWH, sa rozhodol voviesť Slovákov skutočne hlboko do autonómneho nervového systému. Po úspešnej sérii jednodňových kurzov na Slovensku, v Čechách a v Maďarsku, sa v ponuke Thámových workshopov objavil aj ľadový víkend v srdci Slovenska.

Martin Tham, jeden z dvoch slovenských inštruktorov Metódy Wima Hofa.

Zamrznuté Počúvadlo uprostred stredoslovenskej (ešte stále) spiacej prírody na úpätí jedného z najslávnejších národných vrchov, sa stalo skvelým východiskovým bodom pre extrémny tréning otužovania vo vode aj na vzduchu a pre vyučovanie nového spôsobu dýchania, ktorý možno otestovať hneď pri prvom kúpeli v ľadovej vode.

Dýchacie cvičenia podľa Metódy Wima Hofa.

Osem statočných

Autá sa pri drevenej chate s veľkou presklenou miestnosťou na poschodí začali schádzať už v piatok 24.2. 2017. Košice, Vranov, Nitra a Bratislava poskytli Thámovi prvý materiál na testovanie účinkov Hofovej metódy i v prípade intenzívneho dvojdňového tréningu. Osem účastníkov sa pri prestretom stole zoznámilo už v prvý večer. Stmelili sa do tímu, ktorý bol pripravený prekonávať pomyselné hranice bežnej fyzickej únosnosti.

Jasne načrtnutý program a zbežné uvedenie do problematiky nasledoval príjemný relax v saune, v ktorej účastníci vypotili všetky toxíny nahromadené v telách po náročnom pracovnom týždni.

Zima, vietor a ľad namiesto horúceho piesku

Dovolenka na pláži s drinkom v ruke nie je lákadlom pre všetkých. Veľa ľudí uprednostní ľad a sneh, fyzickú výzvu a cestu za lepším zdravím. Namiesto rolákov a funkčného oblečenia sme však na zozname doporučeného potrebného vybavenia našli plavky, žabky, župan a šortky. Zimná výbava teda zostáva doma a zo skríň pred odjazdom vyťahujeme oblečenie zahrabané kopou zimných pulóvrov a teplých nohavíc.

Výstup na Sitno

Preťahujúce sa telá sa prebúdzajú na karimatkách, naťahujú sa a zívajú. Cez otvorené dvere vchádza do drevenej miestnosti presvetlenej ostrými slnečnými lúčmi chladný čerstvý vzduch a prebúdza nás k prvej aktivite dňa. Ležmo v kruhu sa zabalíme do diek a nasledujeme inštruktorov hlas, ktorý nás vovádza do prvého spoločného dýchacieho cvičenia. Maximálny objem pľúc pri nádychu a pozvoľné vydychovanie okysličí naše odpočinuté mozgy a prehreje telo, ktoré sa musí vyburcovať k vysokému výkonu

Po lahodných raňajkách nasleduje výstup na Sitno. Teplomer ukazuje 2 stupne. Vonku pofukuje vietor a spoza trhajúcich sa mrakov z času na čas vylezú aj slnečné lúče. Jediný kus oblečenia, ktorý je na výstup povolený, sú krátke nohavice. V ruksakoch si samozrejme pre prípad núdze nesieme i teplejšiu zásobu a termosku s čajom, ale počas výstupu nechávame telo, aby sa s chladom popasovalo samo. Krok za krokom schádzame po schodoch na asfaltovú cestu a nasledujeme inštruktorove kroky do lesa na horskú cestičku, ktorá nás niekoľkokrát núti preskakovať žblnkotajúci potok.

S každým novým hlbokým nádychom odolávame chladu, ktorý sa na tienistých častiach chodníka dostáva hlboko pod kožu. Všetci si však uvedomujeme, že cítiť chlad je dobré, ba priam želané. Ak ho dokážeme správne spracovať, bude bojovať pre naše ciele. Nabudí náš nervový systém, vystrelí nám do krvi dávku adrenalínu, uvoľní hormóny a prebudí imunitný systém.

Približne po hodine svižného stúpania narazíme na ľadom pokryté drevené schody a súbor skál, ktoré jasne naznačujú, že vrchol Sitna je na dosah. Striasame zo seba chlad a praktizujeme naučený spôsob dýchania, ktorý prebúdza už takmer neexistujúce stopy hnedého tuku aspoň k akej-takej aktivite. Jeden za druhým vychádzame na snehom pokrytý vrchol. Teplota na Sitne sa síce pohybuje len zopár stupňov pod nulou, ale dorážajúci vietor pocitovú teplotu značne znižuje. Každý svoju úlohu súžitia s chladom však napriek tomu zvláda. Na úspech si pripíjame šálkami horúceho čaju a po pár minútach sa klzkými chodníkmi uberáme späť do víkendovej centrály.

Zimný výstup na Sitno.

Jednoduché praktizovanie, komplexné dôsledky

Inteligentný človek chce vedieť, prečo robí to, čo robí a aké benefity mu daná aktivita prináša. Thám preto v krátkej prednáške zhŕňa pozitíva vplyvu chladu na ľudský organizmus a emočné i fyzické dôsledky hlbokých dýchacích cvičení. Počas prednášky sa vynárajú pojmy ako pH, saturácia, tvorba hnedého tuku či DMT (dimetiltriptamín).

Záujem zo strany poslucháčov navyše Tháma núti zachádzať do hlbších podrobností a nazerať do výsledkov štúdií. Na zimné prechádzky v šortkách a na kúpanie v ľadovej vode veľa teórie nepotrebujeme, no predmetom záujmu publika sa stávajú komplexné dopady týchto relatívne jednoduchých aktivít na fyziológiu ľudského organizmu.

Sekera a plavky

Teória bez praxe rozhodne k Metóde Wima Hofa nepatrí. Po prednáške preto nasleduje ďalšia dávka chladu: kúpeľ v zamrznutom Počúvadle. Na rozdiel od otužovania zdôrazňuje MWH priamy kontakt s prírodou – ruky, nohy, hlava a celý zvyšok tela bez akéhokoľvek neprirodzeného štítu. Žiadne zadržiavanie dychu ani kŕčovité napínanie svalov. Práve pri tom nám pomáha natrénované hlboké dýchanie a koncentrácia mysle, ktorá sa dokáže fixovať na práve zvládanú aktivitu do takej miery, že zo seba vypustí všetky ostatné myšlienky. A práve to je stav, ku ktorému sa vďaka chladu chceme dopracovať: absolútne fyzické a mentálne uvoľnenie v extrémne vypätej environmentálnej situácii.

Celý tím účastníkov vrátane inštruktora skáče do vody. Rozmiestnime sa v malej vyrúbanej diere v ľade jeden vedľa druhého ako puzzle a hlasným dýchaním sa dopracujeme k nádhernému tichu a uvoľneniu. Výhľad na ľadom pokryté jazero a ostrý no súčasne príjemný čerstvý vzduch je spolu s vdychovaným kyslíkom to jediné, čo vnímame. Po cievnej konstrikcii nasleduje pochod do sauny, kde sa cievy znovu uvoľnia a krv sa rozprúdi aj do vychladených končatín. Aké príjemné!

Kúpanie v zamrznutom Počúvadle nabudilo imunitný systém všetkých účastníkov.

Nie je ráno ako ráno

To naše nedeľné sa rozhodne na bežné víkendové ráno neponášalo. Hodinové dýchacie cvičenie s intenzívnou akceleráciou dychu, ktoré má na telo silné fyzické a psychické účinky pripravilo telo na skorý ranný kúpeľ: zahrialo ho, vyrovnalo pH a zvýšilo prah bolesti. Lymfa prúdila, svaly boli uvoľnené a krv zásobená dostatočným množstvom kyslíka.

„Plavky a uterák! O päť minút odchádzame.“ kričí inštruktor a ženie nás do pohybu.

Krátka prechádzka k jazeru, pohľady zmätených ľudí, opätovné hlboké dýchanie a ČĽUP osemkrát po sebe. Dve nádherné minúty intenzívneho kontaktu so zimnou prírodou prenikajú hlboko pod našu kožu a dávajú nám jasne precítiť rozdiel medzi kŕčovitým bránením sa a dobrovoľným uvoľnením: triaška verzus teplo.

Odpoludňajší program víkendu doplnila prednáška Matúša Svinčáka, ktorá nás utvrdila v tom, že okrem toho, že bežný človek zle dýcha, navyše aj nesprávne kráča a sedí. Úprava postoja a držania tela, cvičenia s chôdzou a prechádzka po vonku na boso doplnili na prvý pohľad jednoduchý no v skutočnosti komplexný program víkendu. Naše pľúca, rovnako ako naše nohy, majú oveľa väčší potenciál, než sme si mysleli.

Tip Vitariána

Hoci kurzy Wima Hofa spočiatku vyhľadávali predovšetkým športovci, ktorí sa chceli stať silnejšími a vytrvalejšími, v súčasnej dobe sa na Hofových kurzoch do veľkej miery objavujú i chorľaví, slabí a neistí ľudia, ktorých často trápia depresie. Práve ich dokáže táto metóda posilniť a zmeniť ich prístup nie len k chladu, ale i k iným sféram života.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency