Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vírus zika

WHO vyhlasuje kvôli vírusu zika stav zdravotnej núdze

05. 03. 2016 Ochorenia Nervy Sex Zvieratá Bolesť  Jozef Maťko
Vírus zika

Poradný zbor lekárskych odborníkov sa radil dňa 1. februára 2016 celé popoludnie, teraz odborníci oznámili výsledok: Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila kvôli epidémii zika v Južnej a Strednej Amerike celosvetový stav zdravotnej núdze.

Teraz sa vyzývajú aj štáty mimo zamorenej oblasti, aby prijali opatrenia na zabránenie šírenia patogénu alebo jeho prenášača. To vyhlásil hovorca WHO v Ženeve. Naposledy WHO vyhlásila celosvetový stav zdravotnej núdze kvôli ebole v západnej Afrike v auguste 2014.

Mnoho poukazuje na takúto súvislosť v Latinskej Amerike, povedala infekčná epidemiologička Christina Franková z Inštitútu Roberta Kocha (RKI) v Berlíne. „Čo sa ešte vôbec nedá posúdiť, je, či musia byť prítomné aj kofaktory.“ To by mohli byť napríklad protilátky proti iným vírusom, ktoré spolu s vírusom zika spôsobujú  mikrocefáliu.

Čo vieme o víruse zika?

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese nazvanom Zika v Ugande, Afrika. Prenáša sa druhom komárov aedes aegypti. Infekcia prebieha často bez alebo len s miernymi chrípke podobnými symptómami, ktoré sa prejavujú za tri až dvanásť dní po nákaze. Len 20 % infikovaných má dva až tri dni ľahkú horúčku, výražky na pokožke, bolesti svalov, hlavy alebo kĺbov. Pre väčšinu ľudí je to neškodné - ale tehotné ženy musia byť opatrné. Lebo vírus Zika je podozrivý, že spôsobuje v novorodencov deformáciu lebky s poškodením mozgu. Toto je často spojené s mentálnou retardáciou, tzv. mikrocefáliou. Vírus, pochádzajúci z Brazílie, sa rýchlo rozšíril v Južnej a Strednej Amerike.

Vírusy zika využívajú na šírenie podobne ako pôvodcovia horúčky dengue - druh komára aedes aegypti. Nakazenie z človeka na človeka nie je možné. Ale pozor. Vírus zika sa prenáša sexuálnym stykom!

Doteraz neexistuje žiadna vakcína proti vírusu a žiadny liek na liečbu chorých. Avšak, aspoň sa pracuje na vakcínach. Podľa kanadského výskumníka Gary Kobingera by mohol byť prostriedok, na ktorom robí výskum spolu s niektorými kolegami, už v októbri alebo novembri použitý pre núdzové prípady - podobne, ako to bolo vykonané aj u eboly. Kedy by mohol byť tento prostriedok obchodovateľný, a v akej testovacej fáze sa teraz nachádza, Kobinger, ktorý sa už podieľal na vývoji vakcíny proti ebole v Guinei, však nehovorí.

Napadnuté oblasti

V súčasnosti bol zachytený vo viac ako 20, najmä južno- a stredoamerických krajinách (Brazília, Kolumbia, Ekvádor, Paraguaj, Panama, Mexiko). V roku 2014 sa v Brazílii so zakrpatením mozgu narodilo 150 detí, o rok neskôr ich bolo už 2 700. V niektorých častiach Brazílie bol v tejto súvislosti vyhlásený výnimočný stav a párom plánujúcim narodenie potomka lekári odporúčajú odklad rodičovstva. Proti ochoreniu neexistuje liek, brazílska vláda sa však usiluje o urýchlenie vývoja vakcíny.

Teraz iba v samotnej Brazílii je asi 4 180 podozrivých prípadov mikrocefálie, 68 bábätiek doteraz zomrelo. Aj v Kolumbii sa zvyšuje počet hlásených malformácií. U šiestich brazílskych matiek bolo definitívne preukázané, že boli infikované pred pôrodom vírusom zika. V krajine sa zosilnene vyskytujú potraty, píšu noviny „Folha de Sao Paulo". Citujú viacerých  lekárov, u ktorých ženy žiadali o anonymný potrat. Niektoré ženy si ani nechcú počkať na prognózu, či by ich bábätka prišli na svet s mikrocefáliou, uvádza sa v správe.

V súčasnosti bol vírus zika zachytený vo viac ako 20, najmä južno- a stredoamerických krajinách.

Situácia v Nemecku

V Nemecku evidujú už päť prípadov, ale cestujúci boli nakazení v zahraničí. Ale odborníci hlásia koniec poplachu – príznaky na jeho šírenie neexistujú.

Vírus Zika sa neusadí v Nemecku,“ hovorí bonnský virológ Christian Drosten zo Spoločnosti pre virológiu (GFV). V súčasnej dobe neexistuje „žiadny príznak“, že vírus by mohol byť prenášaný v budúcnosti komármi, vyskytujúcimi sa  v Nemecku. Keby boli podmienky v Nemecku priaznivé po celý rok, Nemecko by bolo dávno oblasťou rozšírenia horúčky dengue, ktorá je už roky omnoho viac rozšírená ako vírus Zika.

Podobne sa už predtým vyslovili berlínsky Inštitút Roberta Kocha (RKI) a tropickí lekári, ktorí posudzujú nebezpečenstvo pre Nemecko ako nízke. Aj Nemecká spoločnosť pre tropickú medicínu (DTG) a Inštitút pre tropickú medicínu v Bernharda Nochta v Hamburgu neočakávajú žiadne šírenie vírusu cez zavlečené prípady v Nemecku.

Komár takzvanej žltej zimnice sa v Nemecku vôbec nevyskytuje. Ďalší možný prenášač, ázijský tigrí komár, existuje len veľmi selektívne v južnom Nemecku.

Ostatná Európa

Vírus bol medzitým tiež diagnostikovaný aj v ďalších európskych krajinách. Cestovatelia, u ktorých sa po návrate z krajiny postihnutej vírusom zika do troch týždňov zistia príznaky, ako je horúčka, bolesť hlavy alebo začervenanie pokožky, by mali navštíviť lekára a popísať svoju cestu. Krvný test potom môže dať konečné vysvetlenie.

Dánsko

Dánske úrady zaznamenali prvý prípad nákazy vírusom zika. Úrady v druhom najväčšom meste krajiny Aarhus uviedli, že pozitívny test vykonali u obyvateľa Dánska, ktorý navštívil oblasť Strednej a Južnej Ameriky.Bližšie podrobnosti o prípade nezverejnili. Dánske úrady odporučili tehotným ženám, aby sa vyvarovali ciest do oblastí, ktoré sú vírusom postihnuté. Zároveň uviedli, že v Dánsku epidémia choroby nehrozí.

Slovensko

Žiadne prípady nákazy doteraz neboli zaznamenané. Zuzana Drobová z mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva SR podala výzvu: Občania Slovenskej republiky by pri cestách do oblastí postihnutých ochorením mali dodržiavať preventívne opatrenia zamerané na prevenciu uštipnutia komármi. Tehotným ženám sa do postihnutých oblastí neodporúča cestovať vzhľadom na možnosť poškodenia plodu.

Česko

Vírus Zika - nákaza v Českej republike nehrozí. Uviedol minister zdravotníctva Svatopluk Němeček. Ministerstvo zdravotníctva však po konzultácii s ministerstvom zahraničných vecí doporučuje tehotným ženám, aby necestovali do Latinskej Ameriky.

Rakúsko

Ministerstvo zdravotníctva v Rakúsku oficiálne potvrdilo prvý prípad výskytu vírusu zika. Žena pricestovala z Brazílie a priniesla si chorobu prenášanú komármi. Toto potvrdila pre rádio Ö1 Ursula Widermann-Schmidtová , vedúca Ústavu tropickej medicíny na Viedenskej univerzite. Po návrate sa u pacientky ukázali mierne príznaky vírusu zika, prítomnosť potvrdil krvný test. Žena tehotná nie je, očakáva sa, že sa úplne uzdraví, uviedla pre Kurier profesorka z Inštitútu tropickej medicíny Pamela Rendi-Wagnerová.

Veľká Británia

Patogén bol diagnostikovaný u troch cestujúcich, ktorí sa predtým zdržiavali v Južnej Amerike.

Portugalsko

Po návšteve Brazílie sa vírusom Zika nakazilo aj päť Portugalcov. Riaditeľ portugalského Národného úradu pre zdravie Francisco Jorge uviedol, že je ešte jeden „veľmi pravdepodobný“, ale nepotvrdený prípad nákazy Portugalca, ktorý nedávno navštívil Kolumbiu. Riaditeľ dodal, že všetci pacienti sú dospelé osoby, ale podrobnosti neposkytol, napísala agentúra AP.

Predpokladá sa, že vírus zika spôsobuje v novorodencov deformáciu lebky s poškodením mozgu.

Tip Vitariána

Pri cestách do postihnutých oblastí by sa mali cestovatelia chrániť proti komárom v interiéroch i exteriéroch. Odporúča sa mať pri sebe insekticídy, siete proti komárom a svetlý zahaľujúci oblek. Všeobecne by mali cestovatelia, u ktorých sa po návrate z krajiny postihnutej vírusom zika prejavia do troch týždňov príznaky, ako je horúčka, bolesť hlavy alebo začervenanie kože, navštíviť lekára a popísať cesty, ktoré vykonali. Krvný test potom môže preukázať, či došlo k infekcii alebo nie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency