Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Prirodzené posilnenie pľúc

Najdôležitejšie veci, ktoré môžete urobiť pre svoje pľúca

05. 03. 2015 Stravovanie Alternatívna medicína Šport Bylinky Dýchanie  Martina Strihová
Prirodzené posilnenie pľúc

Hlavnými znakmi toho, že potrebujete posilniť pľúca, sú:

  • trvalý kašeľ, ktorý nechce ustúpiť
  • zahlienenie
  • niekedy vám nestačí dych, bývate zadychčaní
  • opakované infekcie hrudníka

Určite vám dobre padne, ak si dýchacie cesty prečistíte aj vtedy, ak športujete a potrebujete pri tom rýchlo, hlboko a voľne dýchať. Tu sú najdôležitejšie tipy na prirodzené posilnenie pľúc:

Vyhýbajte sa dráždidlám

Základ je vyhýbať sa veciam, ako sú cigarety (či už fajčíte, alebo sa pohybujete v zafajčenom prostredí), ťažko znečistenému prostrediu, chemickým produktom a pozor si dajte aj na otravu radónom v nevetraných miestnostiach, ako napríklad v pivniciach.

Ako je známe, cigaretový dym veľmi pľúcam škodí – prekáža ich prirodzenému čistiacemu a uzdravovaciemu systému a zachytáva chemikálie spôsobujúce rakovinu v alveolách a priedušničkách. Taktiež permanentne poškodzuje alveoly, čo spôsobuje, že sa vám ťažšie dýcha.

Avšak nielen cigaretový dym poškodzuje pľúca. Ničí ich aj znečistený vzduchchemikálie (ako farby, čistiace prostriedky, vône, atď.). Všetky tieto produkty pomaly ničia chĺpky (riasinky), ktoré lemujú našu dýchaciu sústavu a prirodzene pomáhajú vytláčať odpadové látky z našich pľúc. Poškodenie tohto systému by znamenalo, že všetka špina, baktérie a chemikálie by zostávali vnútri pľúc, čo by zvýšilo riziko vývinu infekcií hrudníka, rakoviny pľúc a chronického kašľu.

Kontrola vašej pivnice od otravy radónom je tiež dôležitá. Radón je prirodzene sa vyskytujúci rádioaktívny plyn tvorený rozpadom uránu v zemi. Môže prenikať do vášho domu najmä cez trhliny v zemi (napríklad v pivnici). V skutočnosti je radón prvoradou príčinou rakoviny pľúc u nefajčiarov a druhou najhlavnejšou príčinou tejto choroby po fajčení. 

Hýbte sa

Cvičenie je nevyhnutné na to, aby ste udržali vyše pľúca silné a zdravé (alebo aby ste ich uzdravili napríklad z astmy alebo fajčenia). Šport pomáha uvoľniť nahromadené hlieny a pomáha riasinkám vytlačiť hlien von z pľúc.

Šport pomáha zväčšiť kapacitu pľúc a uvoľniť nahromadené hlieny.

Keď cvičíte, vaše svaly musia intenzívnejšie pracovať, a preto každá bunka v tele používa viac kyslíka a tvorí viac oxidu uhličitého. Aby sa doplnil požadovaný dopyt kyslíka, pľúca musia usilovnejšie pracovať, a tak dýchanie vzrastie z 15 krát za minútu (počas oddychu) na 40-60 krát za minútu (pri cvičení).

Cvičenie navyše zvýši vašu pľúcnu kapacitu. To dosiahnete aj dychovými cvičeniami. Kombinácia dychových cvičení a normálneho cvičenia vám pomôže zabezpečiť zdravie vašich pľúc.

Jedzte potraviny pre zdravie pľúc

Konzumácia vhodných potravín je pre zlepšenie stavu vašich pľúc nenahraditeľná. Ako prvý krok odstráňte spracované a zahlieňujúce potraviny ako je pšenica, mliečne výrobky a rafinovaný cukor. Ako ďalší krok by ste mali telu dopriať potraviny, ktoré obsahujú život a vitalitu! Patrí sem napríklad žerucha, marhule, citrusy, jablká, brokolica a bobuľovité ovocie.

Nielen konzumácia zdravých potravín, ale aj dodržiavanie pitného režimu je podstatné. Denne by ste mali vypiť 3 - 4 l vody. Voda odplavuje z našich buniek chemikálie a pomáha našim pľúcam zbaviť sa nečistôt.

Konzumácia cesnaku sa spája s poklesom rizika rakoviny pľúc o 44%, a dokonca u fajčiarov o 30%.

Čínska štúdia objavila účinný prostriedok na prevenciu rakoviny pľúc, druhu rakoviny, na ktorý v USA zomiera najviac ľudí. Výskumy zistili, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú surový cesnak, niečo také dostupné a jednoduché, znížia riziko rakoviny pľúc o 44%. Štúdia bola prevedená na 1424 pacientoch trpiacich rakovinou pľúc a na 4500 zdravých dospelých, u ktorých sa dohliadalo na ich stravu, životný štýl a to, či sú fajčiari alebo nefajčiari. Konzumácia cesnaku aspoň dvakrát týždenne sa spájala s obrovským poklesom rizika rakoviny pľúc o 44%, a dokonca u fajčiarov znížila konzumácia cesnaku riziko rakoviny pľúc o 30%.

Rastliny a bylinky, ktorými posilníte pľúca

Veľa ľudí si o liečbe bylinami myslí, že nie sú účinné. Ale to by sa mohlo povedať aj o liekoch, ktoré sa často vyrábajú na báze liečivých rastlín, ale svojím chemickým zložením prinášajú aj veľa vedľajších účinkov. Užívanie bylín je bezpečnejšie, ešte nikto nezomrel na predávkovanie sa mätou alebo šalviou, aj keď pri liečivých bylinách si predsa len dávajte pozor na extrémne vysoké dávky.

Tu sú niektoré liečivé byliny, ktorými môžete podporiť vaše pľúca:

Koreň sladkého drievka

Sladké drievko upokojuje sliznice v hrdle a pľúcach.

Sladké drievko je upokojujúce a zjemňuje sliznicu v hrdle, pľúcach a žalúdku. Zároveň čistí zapálené sliznice a zjemňuje podráždenie v krku, ale napriek tomu má expektoračný účinok. Saponíny uvoľňujú hlien z dýchacích ciest a telo ho môže vylučovať. Sladké drievko pôsobí antibakteriálne a protivírusovo, môže znížiť riziko rakoviny pľúc a extrakty z neho pomáhajú zmierniť prieduškové kŕče.

Podbeľ

Podbeľ pomáha čistiť pľúca a priedušky od hlienu a upokojuje sliznice v pľúcach.

Podbeľ používali pôvodní obyvatelia Ameriky na posilnenie pľúc. Pomáha čistiť pľúca a priedušky od nadbytočného hlienu a upokojuje sliznice v pľúcach. Výskumy dokázali, že pomáha pri astme, kašli, bronchitíde a iných pľúcnych ochoreniach. Používa sa ako sušený na čaj, alebo ako tinktúra.

Šalvia

Šalvia pomáha pri problémoch s dýchaním a s pľúcami. Pridajte si ju do smoothie!

Šalviové listy majú silnú vôňu, ktorá pochádza u jej esenciálnych olejov. Vďaka týmto olejom šalviový čaj zaberá pri problémoch s pľúcami a dýchaním, bolestiach v krku a pri kašli. Vdychovanie liečivých prchavých olejčekov z teplého šalviového čaju pomáha pri zápale vedľajších nosových dutín a problémov s pľúcami.

Mäta prieporná

Mäta uvoľňuje dýchacie cesty a napomáha voľnému dýchanie. Pridajte si do smoothie!

Mäta prieporná a mätový olej obsahujú mentol, ktorý upokojuje a uvoľňuje hladkú svalovinu dýchacích ciest a napomáha voľnému dýchaniu. Tomu napomáha aj protihistamínový účinok mäty. Sušená mäta zvyčajne obsahuje mentol, mentón, mentylacetát, mentofurán, cineol (eukalyptol) a menšie dávky ďalších prospešných zlúčenín. Okrem toho, mäta obsahuje veľa antioxidantov a pomáha v boji proti voľným radikálom.  

Kajenské korenie

Kajenské korenie potláča dráždivý kašeľ a bolesti v krku.

Či už ako potravina alebo ako korenie, kajenské korenie potláča dráždivý kašeľ a bolesti v krku a pomáha pri prechladnutí a chrípke. Pôsobí na rozloženie hlienu a jeho vylúčenie, a preto sa odporúča ľuďom, ktorí majú upchaté priedušky a iné respiračné ochorenia.   

Ďalšími bylinami s liečivými účinkami na naše pľúca sú napríklad pľúcnik, tymián, oregano, eukalyptus, divozel, skorocel, lobelka a oman. Pľúca prečistíte aj štipľavou zeleninou ako napríklad reďkovka a kapustovitou zeleninou.

Tip Vitariána

Na voľné dýchanie veľmi dobre pôsobí pridávanie týchto čerstvých byliniek do smoothies a štiav. Tento recept je vhodný hlavne na letné obdobie: rozmixujte čerstvé marhule s pár lístkami mäty a šalvie (môžete pridať aj inú listovú zeleninu) a toto smoothie si urobte niekoľko dní po sebe. Okrem toho, že je to vynikajúce, zaručene po pár dňoch pocítite, ako sa vám ľahko a voľne dýcha.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency