Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Nepravidelný srdcový tep a cvičenie

Aké bezpečné je cvičenie pre ľudí s nepravidelným srdcovým tepom?

16. 05. 2015 Šport Krv  Martina Strihová
Nepravidelný srdcový tep a cvičenie

„Bezpečná“ úroveň cvičenia u mužov a žien s bežnou poruchou srdcového rytmu nazývaného fibrilácia predsiení sa líši, udáva nová štúdia.

S použitím informácií zo 14 štúdií zahŕňajúcich 380 000 ľudí s fibriláciou predsiení (čo je druh nepravidelného srdcového tepu, ktorý ovplyvňuje veľa starnúcich Američanov a spája sa s vyšším rizikom mŕtvice) štúdia zistila, že mierne a energické úrovne cvičenia sú pre ženy s fibriláciou predsiení bezpečné, ale rázne energické cvičenie môže byť riskantné pre mužov.

Nevzdávanie sa cvičenia môže byť pre pacientom s fibriláciou predsiení spôsobovať strach, pretože sa znepokojujú nad tým, ako cvičenie ďalej ovplyvní ich srdcový tep a či potenciálne nevyvolá epizódu fibrilácie predsiení,“ vysvetľuje Dr. Sanghamitra Mohanty z texaského inštitútu zaoberajúceho sa srdcovou arytmiou.

V štúdii bolo mierne cvičenie definované ako 15 až 30 minútové kráčanie päťkrát do týždňa, alebo ako aktivita podobná joge. Energické cvičenie bolo definované ako beh, plávanie, bicyklovania, jogging a pod.

Medzi ženami, ktoré sa venujú miernemu cvičeniu, je riziko epizódy fibrilácie predsiení znížené o 24 percent a o 15 percent pri energickom cvičení.

U mužov mierne cvičenie znížilo riziko fibrilácie predsiení o 19 percent, ale energické cvičenie zvýšilo riziko o 90 percent.

Teraz, keď vieme o výhodách strednej fyzickej aktivity u mužov aj žien, sme chopní poskytnúť špecifické odporúčania o tom, ako by pacienti mali bezpečne cvičiť a zároveň mať prospech z ochranného vplyvu cvičenia na fibriláciu predsiení a zlepšenie ich celkovej kvality života,“ dodáva Mohanty.

Podľa ďalšej výskumníčky je táto konkretizácia pre pohlavia dôležitá, pretože pre ženy je fibrilácia predsiení nebezpečnejšia ako pre mužov. Je to preto, že „riziko mŕtvice fibrilácie predsiení pre ženy je viac ako štvornásobne vyššie ako u mužov a dokonca úmrtnosť žien s fibriláciou predsiení je vyše dvakrát vyššia ako u mužov“.

Ženám s fibriláciou predsiení cvičenie neškodí, naopak, prospieva. Ale mužom s fibriláciou predsiení prospieva mierne cvičenie, no riskantné môže byť intenzívne cvičenie.

Celkovo štúdia ukazuje, že cvičenie je pre ľudí s fibriláciou predsiení bezpečné. Avšak pacienti by sa mali poradiť s vlastným doktorom, ktorý by im mal odporučiť vhodný cvičebný plán, čo by im pomohol udržať si zdravé srdce a vyhnúť sa nebezpečenstvu.

Ale nie že vás srdcové poruchy a strach od cvičenia odradia, dokonca aj elitní atléti mávajú srdcové abnormality. Štúdia olympijských kandidátov zistila u športovcov „veľký výskyt“ srdcových porúch. Nová štúdia tvrdí, že aj najlepší atléti sveta môžu mať potenciálne smrteľné srdvové poruchy. „Nemôžeme zaručiť, že títo atléti sú zdraví,“ tvrdí Dr. Paulo Emilio Adami z talianskeho olympijského výboru, ktorý spolu s kolegami preskúmal informácie o 2 300 elitných atlétoch, ktorí podstúpili lekárske vyšetrenia o ich srdci v rokoch 2002 až 2014 ako súčasť ich vyšetrení na olympiádu. 

Tip Vitariána

Pri problémoch so srdcom sa vyhýbajte fajčeniu, stresu (chodievajte do prírody, meditujte, oddychujte) a srdce môžete podporiť aj zdravou stravou.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency