Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Hormón lásky pomáha jesť zdravšie

Hormón lásky oxytocín pomáha mužom lepšie sa stravovať

01. 04. 2015 Stravovanie Muž Pohlavná sústava  Martina Strihová
Hormón lásky pomáha jesť zdravšie

Hormón oxytocín podporuje dôveru (a maznanie) medzi romantickými partnermi, ako aj väzbu medzi mamičkami a ich deťmi. V Amerike je napríklad oxytocín schválený ako injekčná droga na vyvolanie pôrodu a uľahčenie dojčenia.  Nedávne skúmania na zvieratách naznačujú, že táto istá „chemikália maznania“ podporuje sociálne správanie u makakov a psov, ako aj triezvosť u potkanov.

A teraz do zoznamu pridajme chudnutie. „Je potrebná ďalšia štúdia, ale myslím si, že oxytocín je sľubným liekom na obezitu a jej metabolické komplikácie“, tvrdí Elizabeth Lawson z Harvardu. Pre ich štúdiu Lawson s kolegami zohnali 25 mužov s vekovým priemerom 27 rokov: len o niečo viac ako polovica z nich mala zdravú váhu, zatiaľ čo ostatní 12 mali buď nadváhu alebo obezitu. Mužom bola náhodne pridelená buď jedna dávka nosného spreju oxytocínu alebo placeba, ktorý si mali samostatne podať po pôste. Syntetický nosný prípravok z oxytocínu je v Európe schválený, ale v Amerike sa môže podávať len pri klinických štúdiách.

Hodinu po užití buď „hormónu lásky“, alebo nepravého lieku, dostali muži za úlohu vybrať si raňajkové menu. Každé jedlo pozostávalo z dvojitej porcie a po raňajkách vedci zmerali, koľko kalórií každý muž skonzumoval. Na ďalšom stretnutí sa ten istý proces zopakoval, ale mužom sa lieky sa vymenili.

Ukázalo sa, že po podaní jedinej dávky oxytocínu muži (bez ohľadu na ich hmotnosť) znížili príjem kalórií na raňajky: v priemere zjedli o 122 kalórií a 9 gramov tuku menej ako muži, ktorí dostali placebo. Okrem toho sa ukázalo, že oxytocín zlepšuje metabolické procesy. Zvýšil využitie telesného tuku ako energetického paliva a zlepšil citlivosť na inzulín – schopnosť tela úspešne vylúčiť cukry z krvného obehu.

Avšak pretože žiadny vzťah medzi oxytocínom, apetítom a hormónmi regulujúcimi chuť do jedla v krvnom obehu zatiaľ nebol dokázaný, jeho účinok na kalorický príjem je doteraz neznámy. Napriek tomu predchádzajúce štúdie naznačili, že hormón je nejakým spôsobom prepojený s určitými dráhami v mozgu, ktoré redukujú hlad.

Hormón lásky oxytocín pomáha mužom zdravšie sa stravovať.

Ďalej sa vedci chcú zamerať na oxytocín u žien, pretože hormón je pre obe pohlavia inak špecifický a budú vykonané aj ďalšie rozšírené štúdie na mužoch aj ženách.

Tip Vitariána

Oxytocín sa vylučuje aj počas hladenia, objímania a maznania. Ľudia potrebujúdotyk a objatie, preto bývajú osamelí ľudia depresívnejší. Objatie u žien znižuje krvný tlak a prispieva k prevencii srdcových ochorení.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency