Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vysoký krvný tlak

13. 06. 2012 Ochorenia Nervy Bylinky  Anka Kanovská
Vysoký krvný tlak

Optimálny krvný tlak u dospelých by mal mať hodnotu okolo 120/80 mm Hg (ortuťového stĺpca), pričom vyššie namerané číslo zodpovedá tlaku srdca (systole), ktoré vypudzuje krv a nižšie namerané číslo zodpovedá elasticite ciev (diastole), ktorá pod tlakom vracia krv späť do srdca. Pre západnú medicínu je hranicou sledovania krvného tlaku hodnota 130/85. Od hodnoty 140/90 sa hypertenzia lieči, väčšinou symptomaticky, teda podľa príznakov a doživotne.

Kedy spozornieť

Bolesti hlavy, závraty, pískanie v ušiach, nejasné videnie sú podľa tradičnej čínskej medicíny príznaky, ktoré svedčia o začínajúcej hypertenzii. Ak sa k nim pridá podráždenosť, vnútorný nepokoj, náladovosť, nespavosť, pocit tlaku na prsiach, poruchy pamäti, zabúdanie, červená tvár a mravčenie končatín nie je na čo čakať. V tejto fáze môže byť liečba tradičnou čínskou medicínou veľmi efektívna. Zmeny životosprávy spolu s užívaním bylinných zmesí sú schopné odstrániť príčiny vzniku vysokého tlaku. Vo všeobecnosti je dobré obmedziť stimulujúce a jangové potraviny, ako je čierna káva, alkohol, silno korenené jedlá, tučné mäso, kuracie a zajačie mäso, baranie a diviačie mäso, soľ. Naopak vhodné potraviny sú baklažán, zeler, rajčiny, cesnak, cereálie, ryža, varené hovädzie a bravčové, všetky ryby a morské plody. Samozrejmosťou by malo byť každodenné cvičenie, pokiaľ je to možné, v ten istý čas. Pohyb by mal byť primeraný, s postupným zvyšovaním záťaže. Nepravidelná pohybová aktivita, napríklad dvakrát v týždni, je z hľadiska čínskej medicíny nebezpečná. Dochádza k narušeniu krvného obehu a k oslabeniu jinu, čo z dlhodobého hľadiska môže vyvolať hypertenziu. Necvičiť vôbec tiež nie je dobré. Nadmerná, príliš ťažká fyzická aktivita do úmoru a totálneho vyčerpania, ako aj ničnerobenie a nečinnosť môžu viesť k hypertenzii.

Srdiečka z fazule

Byliné zmesi aj psychoterapia

Podľa čínskej medicíny sú za vznik hypertenzie zodpovedné štyri hlavné faktory: vnútorný vietor NEI FENG, oheň HUO, hlien TAN alebo blokáda krvi YU XUE. Podľa konkrétneho stavu chorého terapeut zvolí najvhodnejšiu bylinnú zmes a jej užívanie. Ďalej odporučí zmenu jedálnička a životosprávy. Nevyhnutný bude pravidelný denný režim a vyváženosť medzi spánkom a bdením, aktivitou a oddychom, duševnou a fyzickou prácou, medzi športom a relaxáciou. Vhodná je aj psychoterapia, vďaka ktorej má človek možnosť zamyslieť sa nad zmyslom svojho konania a života vôbec, naučiť sa v rozumnej miere využívať všetko naokolo bez túžby čokoľvek z toho vlastniť. „Život sú nekončiace prázdniny“ – hovorí jedno čínske príslovie, ktoré by mohlo byť mottom ľudí ohrozených hypertenziou. Postoje človeka a extrémne emócie môžu tiež vyvolať hypertenziu. Akékoľvek city, či už pozitívne alebo negatívne, pokiaľ sú nadmerné či dlhodobé, nakoniec vedú k vytvoreniu srdečného ohňa alebo k vzostupu jangu – a môžu vyvolať hypertenziu. Také emócie sú pri ohrození vysokým krvným tlakom dôležitejšie, než vplyv stravy. Zdravá brokolica zhltnutá v strese pri pracovnom obede má v konečnom dôsledku škodlivejšie účinky na organizmus, aj na vznik hypertenzie, ako v pokoji zjedený nezdravý rezeň. Ľudia s vysokým krvným tlakom sa väčšinou dostanú k čínskej medicíne až po určitej dobe, kedy užívajú západné lieky. Liečba z pohľadu čínskej medicíny potom znamená dlhodobé užívanie bylinných zmesí. Tradičná čínska medicína dokáže okrem zníženia hodnôt vysokého tlaku pomôcť aj so sprievodnými chronickými problémami ako sú bolesti hlavy, hučanie v ušiach, nervozita a nespavosť. Kvalitu života možno takto zlepšiť aj zložitejším prípadom hypertenzie, ktorí sú liečení niekoľkými západnými preparátmi, terapia má vedľajšie účinky alebo výsledky nie sú optimálne ani pri modernej kombinačnej liečbe.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency