Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Obličky - esencia životnej energie

18. 06. 2012 Ochorenia Sex Vylučovanie  Anka Kanovská
Obličky - esencia životnej energie

Obličky sú životne dôležitý orgán. Zákerné sú však v tom, že zvyčajne nebolia. Poruchy obličiek sa prejavujú väčšinou sekundárne. Ak začnú bolieť, už bijú na poplach. Dobrý zdravotný stav obličiek a ich párového orgánu – močového mechúra – ľahko zistíme aj podľa pevnosti našich kostí, vlasov, zubov, činností mozgu a citlivosti sluchu.

Negatívne emócie obličiek

Sú nimi strach, des, podliehanie obavám, lakomosť, pocit, že nemôžem iným dávať, vzťahovačnosť, podozrievavosť, málo odvahy... Nadmiera týchto emócií oslabuje obličky. Všetci dobre poznáme staré známe spojenie – "tak som sa zľakol, až som ošedivel". Tu vidíme priame spojenie emócie ľaku s vlasmi ako spojencom ľadvín. Takisto ste sa už určite stretli s tým, že malé deti majú problém udržať moč, keď sa naľakajú, nemajú dostatočne silnú funkciu zvierania, udržania esencie.

Orgánové hodiny obličiek

Ich čas je medzi piatou až siedmou hodinou podvečer, kedy sa neodporúča piť priveľa tekutín, aby sa zbytočne nezaťažovali. Močový trakt má orgánové hodiny predtým, teda od tretej do piatej hodiny popoludní. Ich živlom je v čínskom pentagrame prirodzene voda, o ktorú sa starajú aj v našom tele. Ich chuťou je slaná chuť, no v prirodzenej forme. Tá sa, podľa východnej dietetiky, vyskytuje napríklad v morských riasach, jedlých gaštanoch a póre. Farba, ktorá im prináleží je čierna a modrá. Potreba nosenia oblečenia týchto farieb naznačuje oslabenie tohto orgánu.

Močový mechúr, krvný tlak, sexualita, kosti...

Čínska a západná medicína sa vcelku zhodli vo funkciách obličiek a močového traktu. Je všeobecne známe najmä to, že riadia vodné hospodárstvo v tele. Číňania hovoria, že "oddeľujú čisté od kalného", pričom čisté stúpa hore a vyživuje ostatné orgány pomocou vody a krvi. Kalné klesá dolu do močového mechúra a je vylúčené von z tela. Klasická lekárska veda to nazýva kontrolou množstva tekutín v organizme. Ľadviny zabezpečujú ich rovnováhu a hneď zistia, keď sme pili viac vody a nútia nás ju vylúčiť. Poriadok predsa musí byť! To "kalné" zároveň znamená vylučovanie odpadových látok z metabolizmu, trávenia bielkovín, a tými sú hlavne kyselina močová a kreatinín. Ďalšou významnou zhodou oboch medicín je funkcia obličiek regulovať krvný tlak a spolupracovať so srdcom. Zatiaľ čo klasická medicína tvrdí, že táto kontrola prebieha najmä na hormonálnej úrovni, Číňania prirovnávajú tieto dva orgány k vode a ohňu a ich vzájomnej spolupráci a kontrole. Hormonálna funkcia ľadvín je však veľmi podstatná a to v tvorbe červených krviniek, pri pohlavných funkciách, sexualite a materstve. Poctivý čínsky manželský pár sa pripravuje na splodenie potomka päť rokov dopredu a to najmä posilňovaním obličiek, aby ich dieťa dostalo do vienka silnú zásobu životnej energie. To, že sa stav našich ľadvín prejavuje na našich kostiach potvrdzuje aj západná medicína metabolizmom, ktorý prebieha v kostiach. Počas neho obličky spracovávajú vápnik, fosfor, sodík, draslík a vitamín D. Čínska medicína sa vyznačuje ešte jednou funkciou obličiek a tým je ich pomoc pľúcam pri nádychu – je to nasávanie energie až dolu do obličiek pričom výdych ide len z pľúc. Takto sa dá poľahky zistiť chorobný stav jedného z orgánov v prípade problémov s nádychom alebo výdychom.

Zelené zelenina

Prejavy oslabenia ľadvín

Vnútornými príčinami oslabenia ľadvín sú chlad, horúčava a vlhko. Chlad v tele pochádza hlavne z vonkajšieho prostredia a z následného prechladnutia. Prejavuje sa studenými končatinami, bolesťami v kolenách alebo bedrách, neplodnosťou, opuchmi, dýchavičnosťou, búšením srdca, čírym a častým močením. Horúčava v tele vzniká z chronických ochorení, zápalov a z nedostatku tekutín. Symptómami sú boľavé päty (reflexná oblasť pohlavných orgánov), pískanie v ušiach, závrate, gynekologické výtoky, zábudlivosť, pocit horúčavy v kostiach atď. Vlhkosť zasahuje najmä močový mechúr a je dôsledkom nesprávneho stravovania – nadmerného príjmu mlieka a mliečnych výrobkov a cukru. Prejavom vlhkosti sú kamene v obličkách, bolesti v podbrušku, gynekologické výtoky, nechuť piť tekutiny. Keď má človek všeobecne oslabenú energiu ľadvín, či už slabým základom od rodičov, zlou výživou alebo fyzickou a psychickou únavou, odzrkadlí sa to na jeho oslabenej vitalite, predčasnom starnutí, šedivení vlasov, slabých končatinách, nedostatku fyzickej sily, kazivosti a slabosti zubov, atď.

Ľadviny v kondícii

Ako posilniť obličky a močový trakt? V prvom rade by bolo dobré zmeniť alebo upraviť svoj životný štýl, tak aby bol menej stresujúci a vyčerpávajúci a stravovacie návyky. Menej soli by naše obličky určite veľmi potešilo. Namiesto prílišného solenia môžeme do stravy zakomponovať prirodzene slané potraviny ako sú už spomínané morské riasy a chaluhy (sušené pridáme do varenia polievok a strukovín), jedlé gaštany (dostať aj vo forme múky, ktorú môžeme používať bežne do varenia aj pečenia), pórik, petržlenová vňať, fazuľa azuki, mungo, obilniny ako jačmeň, pšeno, quinoa, morské ryby a bravčové mäso. Číňania majú jedno porekadlo, ktoré hovorí "jedz to, čo chceš posilniť". V prípade obličiek a močového traktu by určite viac konzumovali dusené alebo opečené bravčové ľadvinky. Ďalšie potraviny, ktoré dodávajú obličkám energiu sú zeler, biela reďkovka, brusnice, moruša, maliny, uhorky, melóny, aníz, rasca, fenikel, škorica a badyán. Pri zápalových ochoreniach sa odporúča čaj zo sedmokrásky obyčajnej. Obličkové kamene hravo rozpustí olej z vlašských orechov. Na prečistenie tohto orgánu je výborná aj melónová kúra, ktorú však treba robiť v lete, v "melónovej sezóne". Spočíva v tom, že tri dni konzumujeme len červené melóny, ľubovoľné množstvo. Pri pocite hladu môžeme doplniť kúskom čierneho chleba. Vynikajúco účinkuje aj zelerovo-cviklová šťava, ktorú pijeme ráno nalačno počas jedného mesiaca.

Gaštany

Obličky a ich úloha

Majú veľký význam pri akomkoľvek vážnom ochorení. Keďže filtrujú odpadové látky von z tela, pri prílišnom zanesení organizmu sa ich nedokážu zbaviť. Preto je dôležité ich udržiavať v dobrej kondícii celkovou životosprávou.

Pevné vlasy a kosti

Kosti a vlasy spevníme lyžicou borákového oleja denne a sezamovými semienkami. Želatína je nápomocná hlavne chrupavkám. Dá sa použiť prášková potravinárska na prípravu zákuskov. Pridávame ju do jedál – vločiek na raňajky alebo ňou posypeme ryžu na obed. Ak by ste sa spýtali čínskych lekárok, prečo sú také krásne s bohatými vlasmi čiernymi ako uhoľ a vypnutou pleťou, zistíte, že raz do týždňa jedia huspeninu. Dobrým pomocníkom je aj múmio – slzy kaukazských hôr. Je to prírodná zmes 30 stopových prvkov, koloidných minerálov, aminokyselín a vitamínov. Výrazne posilňuje, spevňuje a čistí obličky a celý kostrový systém. Teraz počas zimného obdobia máte jedinečnú možnosť vrhnúť sa na posilnenie svojich obličiek. Určite vám to vrátia len v dobrom – v pevných kostiach, bohatých vlasoch, silných zuboch a dobrom sluchu. Prestanú vás bolieť bedrá, praskať kolená a budete sa cítiť výborne. Čas a energia, ktorú do nich investujete, sa vám stonásobne vráti.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency