Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Hýčkajte svoje hrubé črevo

14. 06. 2012 Trávenie Detox  Anka Kanovská
Hýčkajte svoje hrubé črevo

Tak, ako umývame a hýčkame svoje telo zvonku, treba ho udržiavať čisté aj zvnútra. Často si neuvedomujeme, že potravou a nápojmi prijímame aj množstvo toxínov a škodlivých látok. Obľúbené fast foody, mrazené polotovary, sladkosti, bublinkové nápoje....a mnohé ďalšie potraviny, ktoré bežne kladieme do úst, obsahujú toxíny, ktoré treba z tela pravidelne odstraňovať za pomoci očistných kúr. Ako prvé by malo prísť na rad hrubé črevo, ktoré je považované za odrazový mostík pred očistami ďalších orgánov tela.

Úlohy dvojmetrového bojovníka

Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny, má hrubé črevo dve dôležité funkcie v ľudskom tele. Vylučuje z tela von nečistoty, ktoré vznikli trávením potravy a nápojov a riadi telesné tekutiny a vodu v tele. Ak vznikne v čreve prílišné teplo, napríklad zo zápalového procesu, z nahromadenej nestrávenej potravy alebo zlých stravovacích návykov, voda sa rýchlo odparí a spôsobí zápchu, hemoroidy, bolestivú plynatosť, usadzovanie toxínov a nečistôt na stenách čriev, u žien dokonca až gynekologické problémy. Ak je v hrubom čreve naopak prílišný chlad, zapríčinený pitím studených nápojov, veľkým množstvom surovej stravy alebo užívaním antibiotík, črevo nedokáže dostatočne vstrebať vodu, čo sa prejaví ako hnačka s nestrávenými kúskami potravy. Sprevádza ju bolestivé podbruško, borborygmy (kručanie v bruchu), vytekanie bielych hlienov z nosa. Vitamíny a minerály zostávajú nevstrebané.

hýčkajte svoje hrubé črevo

Vstrebávanie dôležitých látok

Z lekárskeho hľadiska nesmieme zabudnú na funkciu vstrebávania vitamínov, minerálov, stopových prvkov, aminokyselín, glukózy, tukov a vody stenami hrubého čreva. Ak je táto funkcia narušená, stretávame sa napríklad s anémiou (nedostatok železa atď.), kŕčmi v končatinách (napr. nedostatok horčíka), oslabením imunity (napr. chýbajúci zinok), problémami s pokožkou (málo vitamínu B6 a i.) atď. Dôležitá je aj zatepľovacia funkcia hrubého čreva. Zohrieva všetky okolité orgány, ako malá tepelná elektráreň nášho tela. Tento fakt ste si už možno overili aj sami, keď ste boli vyhladovaní a zostala vám zima. Úlohou zdravého hrubého čreva je najmä ničiť hnilobné a kvasné procesy, ale zanesené nánosmi na to zabúda... Veľakrát je jeho peristaltika zhoršená kvôli polypom. Či sa nachádzajú aj vo vašom hrubom čreve zistíte veľmi ľahko – ak máte kožné výrastky na krku a v podpazuší, máte v črevách polypy. Šírka stien hrubého čreva je 1 – 2 mm, preto sú náchylné prepúšťať látky v ňom obsiahnuté. Nezodpovedné stravovanie a ignorovanie očistných kúr môžu spôsobiť trvalé poškodzovanie okolitých orgánov a v neposlednom rade aj krvi, ktorou sa toxíny šíria do celého tela. Ak po zjedení červenej repy máte červený moč, máte oslabené steny čreva.

Ako očisťovať hrubé črevo?

Jogíni dokážu nasať vodu cez konečník, udržať ju v sebe potrebný čas a následne vylúčiť so všetkými usadeninami a nečistotami. Toto však vyžaduje roky cvičenia. Keďže my, obyčajní smrteľníci, to bohužiaľ nedokážeme, musíme si nájsť iné druhy očistných kúr, ktoré sa v našich končinách tradujú od nepamäti ako ľudové piesne. Klystír, alebo črevná sprcha, je jednou z najlepších očíst hrubého čreva. Je to základ, od ktorého sa odrazíme k ďalším očistám ostatných orgánov tela. Použijeme naň čistú prevarenú vodu, môžeme pridať šťavu z citróna, ktorá dezinfikuje a zároveň obnovuje črevnú flóru. Je to vynikajúci prostriedok na odstránenie usadenín. Klystír odstráni z tela hlieny, kvasinky, parazitov a usadeniny spôsobujúce hnilobné procesy. Neodporúča sa ale ľuďom s príliš tenkou stenou hrubého čreva z dôvodu zápalového procesu či abscesov. Každá očistná kúra má aj svoje následky. Organizmus sa bráni a nechce pustiť staré nánosy a kaly, a preto bývajú často sprievodným javom prejavy podobné slabej chrípke – mierna teplota, vytekanie riedkych hlienov z nosa, vykašliavanie, únava. Týchto príznakov sa netreba zľaknúť. Krátko po očiste zmiznú a cítime sa oveľa lepšie, ľahšie a zdravšie.

Zeleninové šťavy ako liek

Zeleninové šťavy ako liek

Ak chcete udržať dobrý stav svojich čriev a mať fungujúcu peristaltiku, bez správnych stravovacích návykov to nepôjde. Ideálny jedálniček by mal obsahovať veľké množstvo vlákniny, zeleninových a ovocných štiav, ktoré samotné nielenže obsahujú vlákninu, ale aj prečisťujú črevá a zbavujú ho nánosov. Ako príklad môžeme uviesť čistú prírodnú šťavu z čerstvej lucerny siatej (známej aj ako alfa-alfa), ktorá svojím vysokým obsahom chlorofylu pomáha najmä pri zlej peristaltike čriev a plynatosti, ktorá vedie až k srdcovým ťažkostiam. Mrkvová šťava silne odhlieňuje a ak do nej pridáme ešte trošku čerstvého chrenu, účinok je zaručený. Odšťavená hlávková kapusta uvoľňuje hnilobné usadeniny v črevách a podporuje chudnutie. Keď do ktorejkoľvek šťavy pridáme čerstvý cesnak, zlepšíme peristaltiku čriev a odstránime z nich parazitov. Špenátová šťava veľmi dobre čistí a zároveň regeneruje črevá a zaručene odstráni dlhotrvajúcu zápchu. Z ovocia odporúčame najmä hrozno (aj so zrniečkami), ktoré obnovuje mierne kyslé prostredie v črevách. Neodporúča sa však pri zvýšenej hladine cukru v krvi. V tom prípade hrozno nahradíme kombináciou šťavy z alfa-alfa (lucerna siata) a mrkvy.

Zdravé zelené smoothie

Zmeňte stravu, budete to cítiť

Našim črevám by veľmi pomohlo, keby sme sa zbavili zlozvykov. Cukor môžeme veľmi dobre nahradiť jačmennou sladenkou, stéviou či javorovým sirupom. Bielu múku vymeňme za celozrnnú. Mlieko a mliečne výrobky sa snažme konzumovať čo najmenej, pretože zachladzujú a zahlieňujú nielen hrubé črevo ale aj celý tráviaci trakt. Len veľmi málo ľudí dokáže bez problémov natráviť mliečne produkty. Samozrejme, že túto zmenu nevieme urobiť zo dňa na deň, ale postupne a pomaly si môžeme zvykať, až to príde samo. A napokon zistíme, že to, čo sme predtým považovali za diétu sa stalo prirodzeným.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Voda v nás

Voda v nás

Chronická hnačka

Chronická hnačka

Imunitný systém

Imunitný systém

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency