Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Poznáte slovenskú superbobuľu?

Nepriestreľná oranžová imunita alias rakytník rešetliakový

05. 10. 2017 Vitamíny Superpotraviny Imunita  Hana Moravčíková
Poznáte slovenskú superbobuľu?

Tvrdošovské zlato

Tvrdošovce sú malá obec v okrese Nové Zámky. Jej výnimočnosť spočíva vo výrobkoch z plodiny, ktorá je na našom území známa ako „Tvrdošovské zlato“. Jej pestovatelia ju takto neoznačujú iba kvôli príznačnej farbe, za ktorou stoja vzácne karotenoidy, ale predovšetkým kvôli jej hodnote: rakytník je totiž pokladom medzi ovocím tak, ako je zlato pokladom medzi ušľachtilými kovmi.

Tvrdošovské poľnohospodárske družstvo sa v roku 2010 začalo ako jediné na Slovensku venovať plantážovému pestovaniu rakytníka rešetliakového, ktoré nemá obdobu dokonca ani inde v Európe. Hoci odvtedy ubehlo len necelých sedem rokov, tvrdošovské rakytníkové produkty si vybudovali meno, ktorého synonymami sú chuť, zdravie a kvalita.

Ocenená kvalita

Tvrdošovské zlato je nositeľom ceny „Značka kvality GOLD“ a držiteľom prestížneho ocenenia „BIO/Organic“. Značka kvality GOLD potvrdzuje, že minimálne 75 % daného produktu je vyrobeného z domácich surovín, a že všetky fázy výrobného procesu sa uskutočňujú na území Slovenskej republiky.

Výhodou pestovateľov rakytníka je široké spektrum využitia tejto rastliny. Použiť možno nie len plody, ale aj listy, kôru a korene. Stretnúť ste sa preto mohli so sušenými alebo mrazenými plodmi, so šťavou, sirupom, olejom alebo s rakytníkovou zmesou na čaj. Tvrdošovské zlato však prichádza s inováciou aj čo sa týka dostupných produktov a ponúka svojim zákazníkom originálny med obohatený o rakytníkovú šťavu, dokonalý nástroj na preventívny boj s vírusmi, prechladnutím a slabou imunitou.

Produkty Tvrdošovského zlata stihli za osem rokov získať niekoľko ocenení.

Paradoxom týchto produktov nie je len ich svetová kvalita, ale aj ich nízka cena, ktorá zostáva na stále rovnakej úrovni aj napriek náročnému ručnému zberu, jednému z hlavných atribútov vyslúženého ocenenia BIO. Každý, kto videl kríky rakytníka naživo, vie, že v jeho korune sa ukrývajú nepríjemné tŕne, ktoré ručný zber značne komplikujú. Bobuľky rakytníka sa na kríku držia pevne, no sú jemné, a tak sa ľahko rozpučia. Z tohto dôvodu sa často zbierajú až keď mrzne, čo však opäť znepríjemňuje prácu ručným zberačom. Napriek tomu sa to však vyplatí, a to z nasledujúcich dôvodov:

„Rakytník má značné biostimulačné účinky, podporuje imunitný systém, odolnosť voči rôznym infekciám a je silným pomocníkom pri virózach, chrípkach, angíne a ďalších chorobách. Vhodné je „popíjať či pojedať“ rakytník aj na rýchlejšiu rekonvalescenciu po chorobe či po chirurgických zákrokoch. Podporuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, reguluje krvný obeh, povzbudzuje činnosť pečene a pomáha pri pľúcnych chorobách.“

Rakytník je odpoveďou na mnohé rozšírené ochorenia, na bežné problémy spôsobené nefungujúcou imunitou no aj na vážnejšie chronické ochorenia. Rakytník by mal súčasťou lekárničky každého človeka, ktorý sa snaží dosiahnuť kvalitné zdravie prírodnými prostriedkami, ktorý dbá na prevenciu a cielene pracuje na výstavbe svojej imunity. Komu rakytník poslúži najviac?

Mamičkám a ich deťom

Určite to pozná každá matka škôlkarov a školákov: veľa času stráveného medzi deťmi rovná sa veľa príležitostí na šírenie baktérií a vírusov, ktoré deti často využívajú. Výsledkom sú virózy, chrípky a nádchy. Výnimkou nebýva ani následné ochorenie rodiča, ktorý si vírus prebral od svojho nakazeného potomka. Vďaka konzumácii rakytníkových potravín však budete aktívne podporovať obranyschopnosť organizmu svojich detí i seba samých.

V tvrdošovských rakytníkových plantážach sa zbiera bio ovocie.

Dospelým so slabou imunitou

Pracujete s ľuďmi, ktorí do vašej kancelárie, ordinácie alebo reštaurácie často prinesú nejaký ten bacil? Vyzbrojte sa proti nemu pomocou rakytníka. Už deci rakytníkovej šťavy denne pozdvihne vašu imunitu na novú úroveň.

Starším ľuďom náchylným na ochorenia

Časté návštevy lekárov alebo vekom oslabený organizmus zanechajú vplyv aj na imunite starších ľudí. Jedno či dve vystavenia sa infekcii a organizmus podľahne. Nakazí sa, oslabí a zaľahne do postele. Rakytníkový med, šťava či čaj sú vhodné aj pre ľudí v pokročilom veku, ktorých zdravie je často krehké a náchylné na ochorenia.

Ľuďom s kožnými problémami

Ak vás trápi akné, ekzémy alebo časté poranenia na koži, pomôcť vám môže rakytníkový olej, ktorý nie je vhodný len na vnútornú konzumáciu, ale aj na vonkajšiu aplikáciu. Rakytníkový olej pleť hydratuje, ale nezanecháva ju mastnú. Olej je vhodný aj ako prostriedok na ošetrovanie suchých vlasov. Pomáha aj s regeneráciou kožných tkanív, a preto ho môžete často objaviť v prostriedkoch na hojenie popálenín.

Rakytník obsahuje až 160 mg vitamínu E na 100 g ovocia, a práve tento vitamín z neho robí skvelého pomocníka pri ťažkostiach s pokožkou. Tento obsah vitamínu E je bezkonkurenčný a robí z rakytníka lepší zdroj tohto vitamínu ako orechy, rybie mäso, listová zelenina  a semienka, teda potraviny, ktoré boli doposiaľ považované za najlepší zdroj vitamínu E.

Ľuďom s tráviacimi ťažkosťami

Rakytník pomáha ľuďom s pomalým trávením, s prekyselením organizmu, žalúdočnými vredmi a pálením záhy. Rakytník prispieva k obnove žalúdočnej sliznici a podporuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, vďaka čomu prispieva k celkovému zdraviu čriev a žalúdka.

Proteínové guľôčky s rakytníkom.

Tip Vitariána

Premýšľate, ako využiť rakytník v praktickej kuchyni? Inšpiráciu vám dáme s receptom na proteínové rakytníkové guľôčky plné vitamínu C. Na ich výrobu potrebujete:

Všetky ingrediencie ručne vymieste v miske a vyformujte malé guľôčky, ktoré môžete následne obaliť v kokose alebo pomletých orechoch. Tieto guľôčky nie sú len skvelým zdrojom proteínov, ale efektívne dopĺňajú i vzácny vitamín C. Okrem športovcov ich rozhodne ocenia i školopovinné deti, ktoré sú denno-denne vystavované mnohým mikróbom.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency