Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

5 dôvodov, prečo nakličovať

Zabudnite na chemicky ošetrovanú zeleninu a pestujte si živiny celoročne sami

06. 12. 2017 Stravovanie Zima Klíčenie  Hana Moravčíková
5 dôvodov, prečo nakličovať

1. Domáce pestovanie

Domáce klíčky sú maximálne čerstvé, pretože na váš stôl necestujú naprieč kontinentom. Je to to najlokálnejšie jedlo, aké si môžete zohnať, vypestované priamo vo vašej kuchyni. Klíčky z obchodu sa dusia v plastovom obale a počas svojho pobytu v chladničkách strácajú chuť. Ak si ich kupujete, pretože máte pocit, že klíčenie je zložité, zadovážte si to správne nakličovadlo a jediné, čo budete musieť robiť, je zberať nádhernú úrodu. Klíčky predstavujú neustálu domácu úrodu v množstve a chuti, aké vám práve vyhovujú.

2. Univerzálne využitie

Či už ste vitarián, vegán, vegetarián, paleo alebo klasický všežravec, klíčky môžete poľahky zaradiť do svojho jedálnička. Hodia sa ako príloha k mäsu, ako ingrediencia do šalátov, varených ázijských pochúťok, jarných polievok aj ako obloha na chlebíčky. Svoje miesto majú jednoducho na každom tanieri. Sú čerstvé a preplnené živými enzýmami, vďaka čomu nutrične obohatia každý druh jedla. Sú dôležité predovšetkým pre ľudí, ktorí majú problém dostať do svojho stravovania dostatok čerstvej zeleniny.

Klíčky sa hodia do akéhokoľvek jedla, napríklad aj do sendviča.

3. Pestrosť jedálnička

Paprika, rajčina, uhorka, paprika, rajčina, uhorka a tak ďalej stále dokola. Aj tak často vyzerá chuťové rozmedzie zeleniny v zimných mesiacoch. Ak si klíčite vlastné klíčky, paletu chutí si môžete rozšíriť o obrovské množstvo nových pôžitkov. Chuť vašich šalátov bude bohatšia, miniete na ne menej peňazí a rozhodne si zabezpečíte vyšší príjem živín ako v prípade zeleniny dostupnej v bežných supermarketoch.  

4. Zdravie celej rodiny

V zime sa o dostatočné zabezpečenie vitamínov musíme snažiť skutočne urputne. Chrípkové epidémie a nachladnutia na zdraví rodine nepridávajú, a tak sa často snažíme všakovakými výživovými doplnkami nafúknuť imunitnú bublinu celej famílie. Návštevu lekárni však z tohto procesu môžeme vynechať. Zadovážte si klíčidlo, do ktorého sa zmestí dostatok klíčkov, prípadne klíčidlo s niekoľkými poschodiami, aby ste mali vždy čerstvé klíčky a o vašu rodinu bude postarané. Čerstvé klíčky môžete prihodiť do ranného smoothie, medzi chlebík na desiatu, do raw guľôčok na olovrant alebo ako oblohu na večeru. Klíčky milujú aj deti, a tak získate nový spôsob, ako do nich dostať kvalitnú zeleninu.

Klíčky majú v kuchyni svoje miesto. Nájdite im ho aj vy!

5. Šetrenie: veľa muziky za málo peňazí

Klíčenie je z ekonomického hľadiska veľmi výhodné. Semienka a strukoviny totiž po naklíčení zdvoj-, stroj- až zo štvornásobia svoj objem. Pol kila semien alfalfy vám po naklíčení zabezpečí približne tri kilogramy klíčkov. Šalát rastie v záhrade niekoľko týždňov, no novú várku klíčkov môžete mať na stole každý týždeň a to bez okopávania, hnojenia či postrekovania. Ak náhodou nezjete všetky klíčky naraz, zopár dní si ich môžete skladovať i v chladničke, a tak nič nevyjde navnivoč.

Tip Vitariána

Na rozdiel od pestovania ostatných druhov zeleniny, pestovanie klíčkov ponúka jednu úžasnú výhodu: či už žijete v tatranskej kotline alebo v Podunajskej nížine, či už máte dom alebo miniatúrny byt, klíčky môžete pestovať vždy a všade. Celoročne vám môžu klíčiť na okenici a keď sa rozhodne ísť na dvojtýždňovú dovolenku, nemusíte nikoho obťažovať so zalievaním. Prosto na nejaký čas klíčenie zo svojho programu vynecháte a hneď ako sa vrátite, v ňom môžete pokračovať. Alebo si malé klíčidlo vezmite so sebou na dovolenku a zabezpečte si príjem aktívnych enzýmov aj na exotickej pláži alebo na zasnežených vrcholkoch hôr.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency