Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Pažítka

Zelený srdcotepec

05. 09. 2016 Ochorenia Stravovanie Žena Krv  Hana Moravčíková
Pažítka

Nespočetné zdravotné benefity

Pažítka obsahuje desiatky živín, z ktorých vynikajú medzi iným vitamíny K, C a A, železo, meď a mangán. Čo sa aminokyselín týka, vyniká pažítka v obsahu tryptofánu, treonínu, izoleucínu, leucínu a lyzínu. Zmes vymenovaných vitálnych látok zabezpečuje pre organizmus niekoľko pozitívnych účinkov.

Problematické trávenie

Pažítka obsahuje alylové sulfidy, ktoré okrem iného zabezpečujú hladké trávenie. Vzhľadom na to, že pažítka má i antibakteriálne účinky, dokáže zničiť nechcené baktérie v gastrointestinálnom systéme. Okrem toho táto nenápadná bylinka povzbudzuje správne fungovanie čriev, vďaka čomu dokáže organizmus z prijímanej potravy vyťažiť maximum živín.

Orlí zrak

Pažítka obsahuje karotény, konkrétne luteín a zeaxantín, ktoré sú priamo spájané so znižovaním oxidatívneho stresu v očiach a bránia vzniku šedého zákalu. Bránia i makulárnej degenerácii, ktorá postihuje sietnicu a spôsobuje stratu centrálneho videnia. Vo všeobecnosti sa teda dá povedať, že pažítka je mimoriadne dôležitou bylinou pre všetkých tých, ktorý si chcú zachovať zdravé oči aj v pokročilom veku. 

Zelený srdcotepec

Alicilín má prirodzene antivírové, antibakteriálne a protizápalové účinky. Je dobre známe, že sa nachádza napríklad v cesnaku, ktorý si práve vďaka nemu zo zdravotného hľadiska tak vážime. Keďže pažítka je blízka príbuzná cesnaku, alicilín nájdeme aj v nej. Vďaka jeho obsahu dokáže pozitívne ovplyvňovať vysoké hladiny nechceného cholesterolu v tele a zlepšuje celkové zdravie srdca. V kombinácii s draslíkom, ktorý sa v pažítke takisto nachádza, znižuje okrem cholesterolu i krvný tlak. Vďaka kvercetínu navyše redukuje nánosy cholesterolu v cievach a pôsobí tak preventívne proti aterosklere, čím na dôvažok znižuje riziko infarktu a porážky.

Pažítka sa nehodí len k pečivo, ale i k inej zelenine.

Nabrúsená imunita

špicaté dlhé lístky tejto obľúbenej cibuľoviny sú plné vitamínu C, ktorý nabudzuje imunitu prostredníctvom podpory tvorby bielych krviniek. Následkom toho dochádza k produkcii kolagénu, ktorý je základnou stavebnou jednotkou pri tvorbe nových krvných ciev, buniek, tkanív a svalov.

Zdravé tehotenstvo

Pre zdravie tehotných žien je extrémne dôležitá kyselina listová, ktorá sa podieľa na zdravom vývoji plodu. Prítomnosť tejto látky v tele matky a plodu zabraňujú rozvoju porúch neurálnej trubice u novorodencov. Práve pažítka by mala patriť do jedálnička každej tehotnej ženy, pretože obsahuje vysoké množstvo tejto kyseliny .

Rakovina

Cibulová zelenina bola v mnohých laboratóriách študovaná i kvôli svojmu vzťahu s rakovinou, konkrétne s rakovinou žalúdka a kolorektálnou rakovinou (oblasť hrubého čreva a konečníka). Jej preventívne účinky voči týmto ochoreniam sa spájajú s obsahom organických zlúčenín síry. I keď na to, ako presne preventívny mechanizmus pažítky v boji proti rakovine pôsobí, sa zatiaľ neprišlo, jedny z najpravdepodobnejších hypotéz odhadujú, že zlúčeniny síry zabraňujú rastu nádorov, mutovaniu génov a hubia voľné radikály.

Pažítka bez paštétového chleba alebo ako na to

Časy, kedy bola paštéta s prasiatkom na obale považovaná za večernú lahôdku, sa pominuli. Takmer všetci už dnes máme akú-takú predstavu o tom, čo sa skrýva v jej kovových (či v horšom prípade plastových) útrobách, a tak sa jej vyhýbame vždy, keď je to možné. Pažítka je našťastie veľmi univerzálna bylinka, ktorú možno použiť na tisíc spôsobov:

  • V omáčkach, čerstvých šalátoch, s vajíčkom, syrom či ako koreninu na zemiaky.
  • Ak vám mäso vonia a tvorí súčasť vášho jedálnička, skúste si steak alebo na prírodno upravené mäso potrieť mäkkým maslom, do ktorého ste predtým primiešali pažítku.
  • Ak neviete čo pripraviť na večeru, posekajte do kvalitnej smotany množstvo pažítky a polejte touto zmesou pečené zemiaky.
  • Ak do rastlinného či mliečneho masla prípadne do bryndze primiešate pažítku spolu s petržlenovou vňaťou a bazalkou, za pár sekúnd vyrobíte skvelú voňavú pomazánku.
  • Vitariáni ocenia chuť posekanej pažítky v uhorkových a paradajkových šalátoch.
  • Sýtozelenými posekanými lístkami pažítky elegantne dozdobíte prakticky akékoľvek slané jedlo.
  • Vo Švédsku tvorí pažítka neoddeliteľnú koreninu tradičného pokrmu so sleďom. 
  • V Poľsku a Nemecku si predovšetkým dedinčania pochutnávajú na pažítke s tvarohom.

Pažitkové kvety sú originálnou dekoráciou pokrmov.

Tip Vitariána

Keď na trse pažítky v lete alebo na jeseň pozorujeme fialové kvety, obvykle sme sklamaní, pretože obdobie chutnej mäkkej pažítky sa končí. Opak je však pravdou! Fialové kvety pažítky sú takisto jedlé, úžasne chutné a mimoriadne dekoratívne. Posypte nimi šaláty, syry či chlebíčky a dosiahnete originálnu dekoráciu.

Súvisiace články

Wheatgrass

Wheatgrass

Cola artemisia

Cola artemisia

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency