Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Klinček - Korenie a liečivo zároveň

Výborný proti bolesti zubov

13. 06. 2016 antioxidanty Koreniny Bolesť  Ján Hegyi
Klinček - Korenie a liečivo zároveň

Pochádza z Indonézie

Klinčekovec voňavý (Syzygium aromaticum)  patrí do botanického druhu myrtovitých. Jeho vlasťou sú Molucké ostrovy, ktoré v súčasnosti patria k Indonézii.  V minulosti sa týmto ostrovom hovorilo aj Ostrovy korenia. Momentálne sú najväčšími exportérmi klinčekov Zanzibar, Magadaskar a Pemba v Tanzánii.

Klinčeky sú vlastne usušené, neroztvorené púčiky kvetov, ktoré sa zbierajú ešte pred tým, ako sa roztvoria. Pomenovanie získali podľa svojho vzhľadu, ktoré hodnoverne pripomína klasický klinec.

Klinček zblízka

S čím nám klinček pomôže?

Celé stáročia sa zaraďoval medzi všelieky.  Svoju pozornosť pútal predovšetkým pre svoje protizápalové účinky. Najznámejší je vari pre jeho schopnosť zastaviť bolesť zubov. Jeho pôsobenie spočíva v tom, že dokáže stlmiť citlivosť zubného nervu a preto sa úspešne používa pri neuralgii zubov a rôznych zubných zápaloch.

Z klinčeka sa získava silica, ktorá má vplyv aj  na zažívací trakt. Odporúča sa pri zlom trávení, hnačke, kŕčoch. Pôsobí aj ako antiseptikum, dokáže stimulovať  nervový systém. Silica je veľmi účinným antiseptickým prostriedkom. Okrem toho posilní organizmus v stave jeho celkovej slabosti alebo pri nervovom vyčerpaní. Vzácna je aj svojimi protiplesňovými vlastnosťami. Na trhu nájdeme nejeden prípravok, ktorého zložkou je práve klinček. Prevažne ide o protiparazitické prípravky. Klinčeky sú súčasťou mnohých horkých likérov.

Pri inhalácii klinčeky pomáhajú dezinfikovať dýchacie cesty a liečia prieduškové zápaly. Klinček má aj afrodiziakálne účinky a je jedným z najsilnejších antioxidantov.

Klinček je výborné korenie

Použitie klinčeka

Jeho chuť je korenisto-štipľavá, preto ho treba používať s mierou. Pri správnom dávkovaní však zaujímavo ochutí sladké aj slané jedlá. V Holandsku ho zvyknú pridávať do syra, v Anglicku do jablkového koláča, v Nemecku s jeho pridaním pečú korenený chlieb. V ázijských krajinách je klinček súčasťou kari korenia. Vyskúšajte si uvariť ryžu s niekoľkými klinčekmi a uvidíte, že bude chutiť naozaj exoticky.

Na Slovensku sa klinček používa hlavne na prípravu mnohých konzervačních nálevov a zaváranín. Klinček možete aj napichať do citrusového ovocia a vytvoríte tak jednoduchý osviežovač vzduchu.

Recept na tinktúru: Namočte si hrsť klinčekov do liehu, ale môžete použiť aj alpu a nechajte dva týždne lúhovať. Po dvoch týždňoch môžete aplikovať na boľavé zuby a ďasná.

Tip Vitariána

Klinček sa hodí do sladkej aj slanej kuchyne. Experimentujte s ním a vyskúšajte jeho chuťou obvzláštniť rôzne omáčky. Prvá pomoc pri bolesti zubov je rozhodne klinček, ktorý stačí rozžuvať a nechať pôsobiť na bolestivom mieste.

Súvisiace články

Bazalka

Bazalka

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency