Je oplachovanie ovocia pred jedlom naozaj účinné?

Alebo si môžeme utrieť jablko do trička a to stačí?

Samozrejme všetci vieme, že by sme mali ovocie a zeleninu pred jedením umývať. Ale koľko toho naozaj dokáže len opláchnutie pod vodou? Veľa, ako sa ukázalo.

Je oplachovanie ovocia pred jedlom naozaj účinné?

Tu je sedem vecí, ktoré by ste o umývaní surového ovocia a zeleniny mali vedieť:

1. Oplachovanie úrody nie je dokonalá metóda, ale je takmer dokonalá.

„Umývanie ovocia a zeleniny môže odstrániť 99 percent patogénov,“ hovorí Sanja Ilic, Ph.D., odborná asistentka bezpečnosti potravín na štátnej univerzite v Ohio.

V skutočnosti je bežné klasické opláchnutie pod vodovodným kohútikom presne to, čo podľa Ilic jej oddelenie odporúča.

Pridaním trochy „mechanickej činnosti“ na povrchu – trenia – môžete pomôcť, ale pokým toto funguje na jablká, paradajky, uhorky a iné relatívne hladké potraviny, nemôžete presne pretrieť každú jednu bobuľku hrozna alebo vnútro rozvetvenej hlávky brokolice.

Umývať zeleninu a ovocie je lepšie pod tečúcou vodou, ako vo vodnom kúpeli.

Tak či tak, odstraňujete tým minimálne všetky SalmonellaE. coli, alebo norovirus, ktoré by číhali na váš pokrm a ak máte zdravý imunitný systém, pravdepodobne nebudete mať otravu jedlom.

2. Dokonca sa ani neobťažujte mydlom a vyrobenými prostriedkami 

Vôbec nepomáhajú, tvrdí Ilic. Ani FDA (Food and Drug Administration) ich neodporúča.

3. Niekedy je naozaj potrebné umyť suroviny, aj keď neplánujete jesť šupku alebo kôru.

Najdôležitejším príkladom je melón cantaloupe, ktorý má jemnú, pórovitú štruktúru, ktorá poskytuje úžasný úkryt pre mikróby. 

Ilic vraví, že by ste si cantaloupe mali vždy opláchnuť predtým, ako ho rozkrájate a vydrhnúť vonkajšiu stranu s plastovou kefkou. V opačnom prípade riskujete, že sa baktérie zo šupky dostanú na váš nôž a prejdú do dužiny, keď melón krájate.

Nemusíte znovu umývať vopred umyté šaláty.

4. Ale nemusíte znovu umývať vopred umyté šaláty

Ani Ilic, ani FDA si nemyslia, že je to potrebné. V podstate to môže dokonca zhoršiť situáciu tým, ak ste predtým v umývadle oplachovali napríklad mäso, baktérie z neho môžu prejsť na zelené listy, ktoré boli predtým čistejšie. 

5. Nemali by ste umývať potraviny ponáraním do vody, to v skutočnosti môže skončiť šírením baktérií

Povedzme, že máte strapec hrozna alebo pár hrstí kelu. Ak tam je jedna bobuľa alebo jeden list s baktériami, vodný kúpeľ im poskytne možnosť preplávať cestu k iným bobuliam alebo iným listom. Tečúca voda je bezpečnejšia.

6. V poslednom prípade, varenie zabije väčšinu baktérií

„Varenie určite odstráni nie 99 percent, ale 99,999 percent baktérií,“ hovorí Ilic.

Oplachovanie hrozna je najzdravšie pod tečúcou vodou.

Tip Vitariána
Predtým, ako zjete surové ovocie alebo zeleninu, je dôkladné opláchnutie veľmi účinné a potrebné.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

www.self.com

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 80