Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Jahoda - Červená delikatesa

Posilňuje celý organizmus

16. 05. 2016 Trávenie Vitamíny Bylinky Ovocie antioxidanty  Ján Hegyi
Jahoda - Červená delikatesa

Kde ich nájdeme?

Jahodu nájdeme takmer na celom našom území, vo všetkých častiach Európy, v Severnej Amerike, ale aj Ázii. Nachádza sa na medziach, v krovinách a svetlých lesoch. Rastú na trávnatých stranách, lúkách a hájoch, okrajoch lesov a vo svetlých lesoch, popri lesných cestách a stretneme sa s nimi od nížin až do podhorského pásma.

Čo jahody obsahujú a ako nám vedia pomôcť?

Čo sa vitamínov a antioxidantov týka, jahody obsadzujú najvyššie priečky. Samozrejme tu hovoríme o divo rastúcich jahodách. Obsahujú vitamíny C, A, K, E, B, karotén, kys. listovú a mnohé iné. Z minerálov je v nich obsiahnuté hlavne železo, vápnik, draslík, horčík, meď, fosfor, sodík a mangán.

Jahody obsahujú okolo 6-9% cukrov (fruktóza a glukóza), čo je málo na to, aby sa ich diabetici či chudnúci ľudia museli báť. Jahody sú v skutočnosti pre obe skupiny veľmi vhodné ovocie. Väčšina ovocia, čo možno znie nezvyčajne popri starých odporúčaniach pre diabetikov, obsahuje fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín.

Jahody sú používané na liečenie tráviacich problémov, infekcií močových ciest, črevných viróz, zápalových ochorení, posilňujú srdce a cievy, nervovú sústavu, rozširujú tepny, znižujú krvný tlak a spomaľujú rytmus srdca.

Jahody sú úžasné ovocie

Jahody majú tiež močopudný účinok, zlepšujú funkciu obličiek, zabraňujú zavodňovaniu organizmu, podporujú látkovú výmenu a v zozname by sa dalo pokračovať.

Už po stáročia sa čerstvé plody používali na bielenie pleti a odstraňovania pieh. Bieliace schopnosti sa využívajú aj pri odstraňovaní zubného kameňa či škvŕn.

Mimoriadna chuť a krása jahôd bola obdivovaná od najstarších čias. Podľa astrológie sú zasvätené Venuši, ospievali ich tiež rímski básnici Ovídius a Vergílius, obľúbil si ich aj slávny botanik Linné, ktorý sa nimi vyliečil z dny.

Kvety jahôd

Dôležité poznámky

Majte na pamäti, že počas vädnutia jahodových listov v nich nastávajú chemické procesy, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné problémy. Jedením čerstvých, krehkých alebo dôkladne vysušených listov môžete predísť nepríjemnostiam. To samozrejme platí aj pre čaj z jahodových listov.

Intenzívne pestované jahody, ktoré nájdete v supermarketoch, obsahujú rôzne pesticídy a vačšinou menej ako  polovicu prospešných látok, takže lesné alebo v záhrade/na balkóne vypestované sú určite lepšou voľbou.

Sergei Boutenko vo svojej knihe píše:„Ja osobne by som vymenil sto vypestovaných jahôd za jednu divo rastúcu."

Jahodový džem

Použitie jahôd

Mladé listy a plody sú výborné do šalátov alebo iba ako pochúťka na zahryznutie. Plody sa používajú aj na výrobu džemov, sirupov, kompótov, koláčov a pod.

V sezóne môžete vyskúšať aj jahodový detox: jeden až tri dni sa jedia iba jahody, ktoré dokážu výborne prečistiť a zregenerovat celý organizmus.

Pre celkové posilnenie organizmu sa odporúča čaj z jahodových listov. Často sa k jahodovým listom prídávajú aj iné listy a plody a vytvárajú sa rôzne čajovinové zmesy.

Základná charakteristika

Latinský názov: Fragaria spp.
Čeľaď: Rosaceae/Ružovité
Jedlé: Listy, stonky, kvety a bobule.
Chuť: Plody sú neuveriteľne sladké. Zeleň a kvety majú miernu a trochu horkú chuť.
Popis: Jahody rastú v blízkosti zeme v malebných záhonoch. Každá rastlina má stonku s tromi zelenými listami. Listy sú zúbkaté s presne ohraničenou, rovnou žilnatinou. Jahoda divá vyrastá do výšky piatich až dvadsiatich centimetrov. Kvety sú biele a majú päť širokých korunných lupienkov.
Obdobie kvitnutia: máj – jún.
Obdobie zberu plodov: jún – september.
Obdobie zberu listov: Zdravé a nevädnúce listy môžeme zbierať počas celého vegetačného obdobia. No najlepšie je zbierať listy hneď z jari, ešte pred alebo najneskôr do začiatku kvitnutia.

Tip Vitariána

Jahody sú naozaj úžasné ovocie. Celé plody aj s listami môžete pridávať do vašich obľúbených smoothies a získať tak ich zdraviu prospešné a skrášľujúce účinky. 

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency