Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vŕba - Liek proti bolesti

Pramatka systetických liečív

11. 05. 2015 Príroda Bylinky Bolesť  Ján Hegyi
Vŕba - Liek proti bolesti

Stretávame sa s ňou v povestiach, rozprávkach, ale aj pri vodných tokoch

Vŕba rastie hlavne vo vlhkých lesoch, pri riekach, jazerách a potokoch. Vŕby sa dožívajú 100 - 120 rokov, je ich viac ako tristo druhov a rastú po celom svete.

Vŕba pôsobí dezinfekčne, má protizápalové účinky a veľmi účinne znižuje horúčku. Odpradávna bola používaná na zmernenie bolesti pri reumatizme, bolestiach hlavy, svalov, zubov a podobne. Užíva sa tiež pri prechladnutí, zápaloch tráviacej sústavy, chorobách obličiek a močových ciest. Jej liečivé vlastnosti môžete využit aj pri nespavosti a nadmernej sexuálnej žiadostivosti.

Ak máte problémy s mastnou pokožkou, vyrážkami, hnisavými ranami, lupinami, pripravte si z vŕbovej kôry a listov teplý kúpeľ.

V starom Egypte a Číne používali lekári na liečenie rôznych druhov chorôb kôru vŕby už pred tisíckami rokov.

Vŕba pri vode

Kde všade je možné vŕbu využiť

Vŕba obsahuje kyselinu salicylovú, ktorá je aktívnou zložkou aspirínu a používa sa ako liek proti bolesti. Ak si pripravíte čaj z listov, kôry a vetvičiek vŕby, vášmu telu sa uľaví od bolesti. Hlavne kvôli tomu je vŕba považovaná za liečivú rastlinu a iba zriedka sa konzumuje vo veľkých množstvách.

Mäkké, ľahké, pružné a nie príliš trvanlivé drevo vŕby sa užíva pri výrobe preglejok, debien, celulózy alebo ako kurivo. Mladé konáre sa využívajú hlavne v košikárstve.

Korbáče z vrbového prútia sú symoblom jari a Veľkonočných sviatkov.

Listy vŕby

Základná charakteristika

Latinský názov: Salix spp.
Čeľaď: Salicaceae/Vŕbovité
Jedlé: Vnútorná kôra, vetvičky, miazga, mladé listy a jahňady.
Chuť: Horká, ale mladé listy a vnútorná kôra (kambiová vrstva) sú sladké.
Popis: Vŕby sa vzrastom odlišujú od malých kríkov, až po dvadsať metrov vysoké stromy. Listy sú dlhé, tenké a striedavo rastúce. Vŕby uprednostňujú vlhkú pôdu a často rastú pri brehoch riek a jazier.
Užitočná rada: Vŕby majú vnútornú kôru (kambiovú vrstvu), ktorá je sladká a lahodná. Nesprávny zber tejto vrstvy však môže zabiť celý strom. Namiesto odlupovania kôry z kmeňa stromu, zbierajte vnútornú kôru z jednotlivých konárov.
Obdobie kvitnutia: Apríl - máj.

 
Tip Vitariána

Listy vŕby obsahujú živiny, ktoré sú pre telo prospešné. Je veľmi užitočné poznať, ktoré známe stromy sú jedlé, pretože ak si to niekedy okonosti vyžiadajú, budete mať potrebné ,,know-how.“ Ochutnajte mladé listy vŕby a zistite či vám ich chuť vyhovuje.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency