Tajomná minulosť čokolády

História a hodnota zbožňovanej čokolády

Španielsky dobyvateľ Cortés bol pravdepodobne prvým, kto priniesol čokoládu do Európy.  V roku 1528 si so sebou prinášal vzácne minerály, poľnohospodárske produkty a s najväčšou pravdepodobnosťou aj kakaové bôby. Cortés o kakaovom nápoji napísal: „Božský nápoj, ktorý buduje odolnosť a bojuje proti únave. Šálka tohto vzácneho nápoja umožní mužovi kráčať celý deň bez jedla“. 

Tajomná minulosť čokolády

Kakao namiesto zlata!

Keď Cortés so stúpencami objavili Aztékov, boli ohromení ich prosperujúcou horskou metropolou Tenochtitlán, usadenou v horách sopečného pôvodu. Vtedy sa Tenochtitlán (dnešné Mexico City) pýšil viac ako miliónom obyvateľov, čo bolo sedemkrát viac ako najväčšie mestá v Európe. Cortés a jeho muži boli najviac šokovaný z objavu, že kráľovská pokladnica cisára Montezumu bola preplnená nie zlatom, ale kakaovými bôbmi. Zlato sa používalo len na estetické účely, mincami v starom Mexiku boli kakaové bôby. Cisárova úschovňa kakaa vraj uchovávala viac ako 960 000 000 bôbov!

Rozšírenie kakaa

Kakao sa zo španielskeho kráľovského dvora šírilo do Francúzska, Holandska, Anglicka, Belgicka a Talianska a časom po celej západnej Európe. Európania skombinovali kakao s rafinovaným trstinovým cukrom.Rafinovaný cukor vyťahuje minerály z tela, spôsobuje poruchy krvného cukru, dehydratáciu a je vysoko návykový. Cukor so znížil liečivú hodnotu čokolády predávanej v Európe a zmenil podstatu pôvodných liečivých vlastností kakaa.

Afrika

Bioko, malý ostrov blízko rovníka pri pobreží západnej Afriky, bol prvým miestom mimo Ameriky, kde sa začalo pestovať kakao, aby kakaový obchod mohol byť bližšie k Európe. Farmári tam zasadili kakao z Venezuely v roku 1590. Bioko sa stal v Afrike štartovým bodom pre kakao. Dnes je súčasťou štátu Guinea. Každoročne tam farmári produkujú 8000 ton kakaových bôbov, čo tvorí 70 % ich vyvezeného národného bohatstva.

Holandsko a nízkotučné kakao

V roku 1828 si holandský chemik Van Houten patentoval proces na výrobu nového druhu nízkotučného kakaového prášku. Už v roku 1815 hľadal lepšie metódy na odstránenie kakaového masla z čokolády ako varenie a odstreďovanie. Nakoniec vyvinul účinný hydraulický lis, ktorý z kakaa vytlačil olej. Kakao zvyčajne obsahuje okolo 50% kakaového oleja/masla, ale keď bolo kakao spracované Van Houtenovým strojom, kakao sa zredukovalo na 27% oleja/masla ponechajúc „hrudku“, ktorá môže byť rozomletá na jemný prášok. Aby dosiahol, že sa kakaový prášok dobre zmieša s vodou, Van Houten ho upravil s alkalickými soľami (uhličitany draselné alebo sodné). To zlepšilo miešateľnosť prášku (nie jeho rozpustnosť) v teplej vode, tiež to spravilo čokoládu tmavšou a jemnejšou. Van Houtenov vynález umožnil rozvoj širokej výroby a distribúcie lacnej čokolády v práškovej a pevnej forme, ktorú si mohli dovoliť milióny ľudí.

Mliečna čokoláda

Mliečna čokoláda urobila z Nestého podniku najväčšiu potravinovú spoločnosť na svete.

Notoricky problematickú mliečnu čokoládu vymysleli dvaja Švédi: chemik Henri Nestlé (1814-1890) a výrobca čokolády Daniel Peter (1836-1919). V roku 1867 Nestlé objavil postup ako z mlieka urobiť prášok prostredníctvom vyparovania. Tento objav nakoniec urobil z Nestlého obchodného podniku najväčšiu potravinovú spoločnosť na svete. Daniel Peter prišiel s nápadom použitia Nestlého mliečneho prášku do nového druhu čokolády. V roku 1879 bola vytvorená prvá mliečna tabuľka čokolády.

Legenda z Južnej Ameriky

Mytológia obklopujúca kakao sa točí okolo návratu k spojeniu ľudského srdca s matkou prírodou: „Khuno, boh búrok, zničil dedinu prudkým dažďom a krupobitím, pretože bol nahnevaný na ľudí za to, že v džungli založili oheň, aby vyčistili krajinu pre svoje plodiny. Po búrke ľudia našli kakaovník. Toto bolo, ako oni tvrdia, ako začiatok pestovania kakaa. Kakao týmto ľuďom ukázalo, ako žiť v harmónii s džungľou“.

Srdce

Viac ako čokoľvek iné, kakao podporuje srdce fyzicky, aj duchovne. Aztéci často nazývali kakao yollotl eztli, čo znamená „srdcová krv“. Kakao podporuje zdravý kardiovaskulárny systém, otvára srdce, navracia nám náš prirodzený stav cítenia (namiesto nadmerného rozmýšľania) a cez intuíciu nás znovu spája s tajomstvom bylinnej lekárne matky prírody.

Superpotravina

Ako všetky superpotraviny, čokoláda sedí na hranici medzi potravinou a účinným a prospešným liekom. Surový kakaový bôb je vďaka svojmu obsahu minerálov a širokému radu jedinečných vlastností jednou z najfantastickejších prírodných superpotravín. Pretože veľa mimoriadnych vlastností kakaa sa varením, rafinovaním a spracovávaním ničí, obľúbené jedlo planéty Zem je ešte stále pre väčšinu z nás neznámym. Momentálne sa k nám znovu dostáva spojenie so silou pravej čokolády.

Tip Vitariána

Milovníci čokolády nie sú stratení, svoje chute, zvyknuté na varenú spracovanú čokoládu, môžu ľahko obrátiť na chute na supervýživnú surovú čokoládu (surové kakaové bôby, drtené bôby, maslo, prášok a tyčinky).

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

David Wolfe: Superfoods

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 61