Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Superpotravina AFA modrozelené riasy

Prvé jedlo planéty z jazera Klamath v Oregone

01. 02. 2015 Potraviny Superpotraviny  Martina Strihová
Superpotravina AFA modrozelené riasy

Okolo jazera sa rozprestierajú národné parky, rezervácie a na juhu mesto Klamath. Jazero je prakticky nedotknuté priemyselnou aktivitou a znečistením. AFA boli z jazera Klamath zbierané, filtrované, čistené a sušené pre celosvetovú spotrebu od 1970-tych rokov. 

Najstarší obyvatelia Zeme

Mikroriasy sú na Zemi už približne 2,8 biliónov rokov. Dôkazy nájdené na skamenelinách naznačujú, že to boli pravdepodobne prvé organizmy obývajúce Zem. Tvoria 80 - 90 % potravinových zdrojov planéty a produkujú množstvo kyslíka. Prvotná zemská atmosféra nadobudla jej súčasný na kyslík bohatý stav práve vďaka fotosyntéze rias, riasy sú zodpovedné aj za vznik zemskej atmosféry.

Modrozelené riasy AFA sú extrémne odolné – prispôsobujú sa širokej škále svetla, tepla, hladine oxidu uhličitého, hladine kyslíku a vodným prostrediam. Modrozelené riasy sú najbohatším zdrojom chlorofylu, aký sa v prírode nachádza. Fotosyntetizujú lepšie, ako akákoľvek iná rastlina na Zemi.

Sú to prokaryoty, štruktúrou sa podobajú jemným baktériám s chlorofylom, fykocyanínom a inými pigmentmi. Genetická informácia modrozelených rias (DNA a RNA) je absorbovaná našou črevnou mikroflórou, čo zlepšuje trávenie a zároveň pomáha telu spojiť sa s veky starými informáciami obsiahnutými v modrozelených riasach. Zlepšuje sa imunitný systém a schopnosť adaptácie na meniace sa podmienky nášho prostredia

Dnešná superpotravina

AFA modrozelené riasy z jazera Klamath sa stali populárnou superpotravinou medzi nadšencami zdravia po celom svete. Modrozelené riasy sú divou potravinou s fantastickým množstvom fytochemikálií špecifických pre mozog, obrovským výberom antioxidantov, minerálov (hlavne železa, zinku, selénu a horčíka), aminokyselín (je to kompletná bielkovina), vitamínov, enzýmov a veľkého množstva jedinečných živín. Modrozelené riasy sú jedným z najbohatších potravinových zdrojov antioxidantov vrátane karotenoidov (betakaroténu, lykopénu a luteínu), chlorofylu a fykocyanínu.

AFA riasy sa viažu na dusík, ktorý čerpajú z atmosféry a vytvárajú proteín svetovej triedy.

AFA modrozelené riasy sú prvotne tvorené jemnými proteínmi a polysacharidmi, ktoré sú ľahko strávené našimi črevnými baktériami, a tie následne vyživia našu krv a bunky. Táto „jemnosť“ robí z rias AFA jedno z najlepšie stráviteľných a využiteľných bielkovinových jedál. Táto vlastnosť „jemnosti“ je pre rastlinné bunky neobvyklá, ale je bežná pre živočíšne bunky, čo je dôvodom, prečo sú modrozelené riasy často považované za 25-percentného živočícha.

AFA je preplnená chlorofylom (1-2 percentá jej suchej váhy). Chlorofyl pomáha budovať našu krv vďaka prítomnosti pyrolovému kruhu, ktorý je identický s pyrolovým kruhom nachádzajúcim sa v hemoglobíne. Chlorofyl pomáha bojovať proti leukémii, ako aj určitým formám rakoviny kože a pečene. Navyše, chlorofyl pomáha črevá zbaviť pachu.

AFA modrozelené riasy sú plné chlorofylu.

AFA obsahuje výnimočne vysokú koncentráciu modrého pigmentu fykocyanínu (15 %), ktorý stimuluje imunitný systém a podporuje produkciu kmeňových buniek z kostnej drene. Kmeňové bunky sú základnou formou všetkých buniek a môžu byť transformované na akúkoľvek bunku (vrátane lymfocytov T, NK-buniek, makrofágov a iného bunkového delostrelectva imunitného systému).

AFA sú tiež obsahujú až 40hlavných minerálov a stopových prvkov zachytených vďaka neustálemu pohybu približne tridsiatich stôp minerálnych usadenín na dne jazera Klamath. Minerály sú potrebné na tvorbu každého tkaniva vrátane našich kostí, zubov, kože, vlasov, nechtov, vnútorných orgánov, svalového, imunitného a nervového systému.

Zvyčajne platí, že čím viac je naše telo domestikované a čím viac civilizovanej stravy prijímame, tým viac telo trpí nedostatkom minerálov. To sa spája s každou degeneratívnou a chronickou chorobou. Kľúčovým riešením nedostatku minerálov sa zdá byť zaradenie divokých potravín do stravy a AFA medzi ne patrí.

AFA je excelentným zdrojom vitamínov skupiny B vrátanevitamínovB1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12. Vo všeobecnosti vitamíny skupiny B bojujú proti stresu tým, že pomáhajú efektívnejšie meniť polysacharidy a iné karbohydráty na glukózu ako ihneď využiteľnú energiu, vytrvalosť a silu. Vitamín B12 nachádzajúci sa v AFA však môže, ale nemusí byť pre ľudské telo využiteľný. Klinický výskum Dr. Gabriela Cousensa oznámil, že vitamín B12 v AFA nezvyšuje sérové hladiny B12 v ľudskej krvi uvádzajúc, že B12 z AFA je nevyužiteľná. AFA je tiež dôležitým zdrojom vitamínu C.

AFA riasy obsahujú omega-3 mastné kyseliny vrátane omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom známych ako kyselina dokosahexaénová (DHA). AFA tiež obsahuje fosfolipid cholín. To robí z AFA potravinu podporujúcu mozog a nervový systém.

Porovnanie modrozelených rias AFA a spiruliny

Prostredie modrozelených rias sa od spiruliny líši tým, že AFA riasy uprednostňujú sladkú vodu, zatiaľ čo spirulina brakickú – teda vodu, kde sa mieša slaná morská a sladká voda.

AFA má veľa predností pred spirulinou, tá však môže byť pre niektorých stráviteľnejšia. Vyskúšajte si na sebe, ktoré superpotraviny vám robia najlepšie!

  • AFA sú divou potravinou zbieranou v divokom prostredí. Spirulina je divý druh pestovaný v kontrolovanom prostredí. Obvykle to značí, že AFA bude obsahovať viac minerálov ako spirulina. Analytický výskum tento záver podopiera.
  • AFA obsahuje viac chlorofylu. Desať gramov AFA rias obsahuje približne 300 mg chlorofylu. 10 gramová porcia spiruliny obsahuje približne 120 mg.
  • AFA obsahuje viac fykocyanínu. AFA modrozelené riasy obsahujú viac ako dvojnásobok fykocyanínu (modrých pigmentov) zo spiruliny.
  • AFA obsahuje viac vitamínu C. A to viac ako päťnásobne!
  • AFA obsahuje viac esenciálnych mastných kyselín. AFA modrozelené riasy sú studenovodnými riasami, ktoré sa izolujú esenciálnymi mastnými kyselinami. V teplejších, tropických jazerách so slanou vodou (kde rastie spirulina) je potrebných menej izolujúcich esenciálnych mastných kyselín.

Môže sa zdať, že AFA modrozelené riasy sú spiruline nadradené. Avšak spirulina môže byť priateľskejšia voči ľudskému metabolizmu a tráveniu ako modrozelené riasy AFA. Vyskúšajte ich obe a uvidíte, ktoré vám vyhovujú lepšie.

Tip Vitariána

Dávkovanie modrozelených rias by sa malo zvyšovať postupne, pretože ak sú zo začiatku konzumované vo veľkých množstvách, môžu sa objaviť príznaky detoxikácie. Bežné dávkovanie tvoria 2-4 gramy (2-4 ČL) rias denne, deti a začiatočníci by mali brať polovičné dávky a chorí ľudia či športovci si môžu dávky zvýšiť na 8-12 gramov na deň (8-12 ČL).
Riasy AFA jednoducho pridajte do vody, smoothie alebo zamiešajte do jedla! 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency