Rebríček - Voňavý liečiteľ

Ako stvorený pre ženské problémy

Rebríček je výborná antimykotická, antibakteriálna a protizápalová bylina. Pomáha s trávením, plynatosťou, bolesťami brucha, ženskými problémami a je veľmi účinný aj pri prechladnutí. 

Rebríček - Voňavý liečiteľ

Rebríček má všestranné liečivé účinky

Rebríček obyčajný, mnohým známy pod ľudovým názvom myší chvost, je trváca bylina, ktorá by určite nemala chýbať vo vašej domácej lekárničke. Hojne rastie na suchých lúkach, okrajoch ciest a lesov.

Rebríček obsahuje látky s protizápalovým, upokojujúcim, hojivým a regulačným účinkom. Posilňuje činnosť tráviacich orgánov a tvorbu tráviacich štiav. Výborne čistí krv, upravuje činnosť obličiek a žlčníka. Vďaka jeho priaznivým účinkom sa odporúča aj pri nočnom pomočovaní detí a starších ľudí. Rebríček taktiež upravuje a vyvoláva meštruáciu, ak je nepravidelná a zmierňuje krčové bolesti. Je veľmi liečivý aj pre ženy v menopauze a staršie ženy. Známa bylinkárka Mária Treben označuje rebríček obyčajný ako liečivú rastlinku žien.

Je používaný aj pre svoje silné zastavujúce účinky pri krvácaní z rán alebo z nosa. Má výrazné hojivé vlastnosti. Upokojuje svrbiacu a podráždenú pokožku a hojne je využívaný aj na prípravu  krémov a pleťových vôd v kozmetickom priemysle. ´

Rebríček je označovaný za jednu z najstarších známych liečivých bylín a využívali ho aj starovekí Gréci.

Rebríček - listy

Ako môžeme rebríček využiť

Listy a kvety môžeme použiť ako korenie na prípravu šalátov, pomazánok a polievok. Taktiež ich môžeme vyluhovať vo vriacej vode a pripraviť tak bylinný čaj, ktorý sa odporúča piť v množstve - jeden pohár ráno a jeden večer. Ak máte problémy s vaječníkmi alebo hemeroidami, odporúča sa pripraviť si z rebríčka sedavý kúpeľ. Rebríček sa neodporúča konzumovať vo väčších množstvách.

Podľa povesti liečil grécky hrdina Achilles kráľa Telepha listami rebríčka v trójskej vojne. Odtiaľ pochádza latinský názov Achillea.

Rebríček v prírode

Niečo o základnej charakteristike

Latinský názov: Achillea millefolium
Čeľaď: Asteraceae/Astrovité
Jedlé: Listy, kvety a stonky.
Chuť: Horkosladká a ovocná.
Popis: Rebríček rastie ako štíhla vzpriamená rastlina. Listy rastú striedavo a sú tvorené malými, páperovými lístkami. Kvety rebríčka rastú v širokých trsoch, zložených okolíkov na vrchole rastliny. Rebríček má príjemnú, sladkú vôňu, ktorá pripomína bylinkový čaj.
Obdobie kvitnutia: Máj - September. Zbiera sa väčšinou od začiatku mája do konca augusta.


Tip Vitariána

Mladé listy a kvety môžete jesť surové alebo ich pridať do šalátov a smoothies, ale zaobchádzajte s nimi šetrne, pretože majú veľmi silnú príchuť.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

BOUTENKO, Sergei. 2015 Divoké a jedlé - Praktický sprievodca pre zber a jednoduché rozpoznávanie 60 jedlých rastlín a 67 receptov Bratislava : Plejády ISBN 9 788097 114572

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 78